Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Eurovoľby 2024

P. Žiga prevzal zápisnicu o výsledku volieb do Európskeho parlamentu

Na snímke podpredseda Národnej rady (NR) SR poverený jej riadením Peter Žiga (Hlas-SD) dáva vyhlásenie po tom, čo mu predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Burda odovzdal zápisnicu o výsledku volieb do Európskeho parlamentu v Bratislave 12. júna 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

NRSR: VoľbyEP24: P. Žiga prevzal zápisnicu o výsledku volieb do EP

Bratislava 12. júna (TASR) - Podpredseda Národnej rady (NR) SR Peter Žiga (Hlas-SD) poverený vedením parlamentu v stredu prevzal zápisnicu o výsledku volieb do Európskeho parlamentu (EP). Odovzdal mu ju predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Burda.

Žiga poďakoval všetkým občanom, ktorí sa na voľbách zúčastnili. "Historicky najvyššia účasť, viac ako 34 percent voličov, svedčí o trende záujmu o európske záležitosti a Európska únia je nám opäť o čosi bližšie," vyhlásil.

Ocenil aj pokojný priebeh volieb, hoci boli podľa neho v tieni útoku na predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD). Poďakoval všetkým, ktorí voľby zabezpečovali. Verí, že zvolení europoslanci budú na prvom mieste napĺňať záujmy SR a nikdy nezneužijú svoje postavenie, aby ohrozili povesť Slovenska. Oficiálnym prevzatím zápisnice označil voľby do EP za uzavreté.



Víťazom sobotných (8. 6.) volieb do Európskeho parlamentu na Slovensku sa stalo Progresívne Slovensko (27,81 percenta), nasleduje strana Smer-SD (24,76 percenta), tretie je hnutie Republika (12,53 percenta). Do europarlamentu sa dostali aj kandidáti za Hlas-SD (7,18 percenta) a KDH (7,14 percenta). Účasť v eurovoľbách dosiahla 34,38 percenta.