Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Eurovoľby 2024

PS chce presadiť širšie možnosti získavania eurofondov pre regióny

Na snímke uprostred Ľudovít Ódor v príhovore počas predstavenia kompletnej kandidátky hnutia Progresívne Slovensko do volieb do Európskeho parlamentu. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Rozhovor je súčasťou série rozhovorov s politickými subjektmi, ktoré kandidujú vo voľbách do EP.

Bratislava 31. mája (TASR) - Mandát v Európskom parlamente (EP) chce Progresívne Slovensko (PS) využiť na presadenie širších možností pre regióny získavať európske zdroje tak, aby smerovali priamo do regiónov. Hnutie PS to uviedlo v rozhovore pre TASR v súvislosti s eurovoľbami. Chce urobiť všetko preto, aby Slovensko neprišlo o peniaze z plánu obnovy a eurofondov. V programe hnutie zdôrazňuje ochranu klímy a prírody, ako aj inovatívnu a sociálne spravodlivú ekonomiku s využitím príležitosti zelenej transformácie. Rozhovor je súčasťou série rozhovorov s politickými subjektmi, ktoré kandidujú vo voľbách do EP.


-Aké sú hlavné priority vašej strany pre voľby do EP?-

Našou hlavnou prioritou je získať čo najsilnejší mandát pre proeurópske Slovensko. Je kľúčové, aby bolo Slovensko úspešné v úspešnej Európe. Preto našu kandidátku vedie špičkový ekonóm a bývalý premiér Ľudovít Ódor, a tvoria ju odborníci na zahraničnú politiku, ochranu životného prostredia, ochranu demokracie a ľudských práv, medzinárodnú bezpečnosť, poľnohospodárske politiky a ďalšie témy určujúce budúcnosť Slovenska a celej Európy. Chceme urobiť všetko preto, aby sme neprišli o európske zdroje a aby tie smerovali priamo na rozvoj regiónov. Podporujeme aj európske iniciatívy za posilnenie demokracie a právneho štátu. EÚ musí byť silná nielen zvnútra, ale aj navonok. Súčasná vláda a jej kandidáti spochybňujú ústavné princípy, snažia sa ovládnuť trestné orgány aj verejnoprávne médiá. Od európskych partnerov chce táto vláda ekonomickú solidaritu, ale koná nedôveryhodne a korupčne. Jej prioritami sú kroky, ktoré čerpanie zdrojov EÚ ohrozujú. Urobíme všetko preto, aby Slovensko o peniaze z plánu obnovy a eurofondov neprišlo. Silný mandát v EP chceme využiť na presadenie širších možností pre regióny získavať európske zdroje tak, aby smerovali priamo do regiónov. Chceme znížiť administratívnu náročnosť a zefektívniť kontrolu eurofondových projektov. V našom programe je základom inovatívna a sociálne spravodlivá ekonomika, ktorá naplno využije príležitosti zelenej transformácie. Budeme preto presadzovať odstránenie zostávajúcich prekážok jednotného trhu. Zelenú a digitálnu transformáciu, ale aj vznik nových pracovných miest by mali financovať výnosy z daní pre technologické a nadnárodné spoločnosti a výnosy z obchodovania s emisiami. Dôležité je tiež investovať do obrany aspoň dve percentá HDP a znížiť závislosť našich ekonomík od dodávok energetických surovín z nedemokratických režimov. Rovnako všestranná podpora Ukrajiny vo vojne je v záujme bezpečnosti Slovenska. Dôležitou súčasťou nášho programu je aj ochrana klímy a prírody. Čelíme klimatickej kríze, kríze biodiverzity a problému znečistenia. Riešenie týcht kríz je zároveň príležitosťou pre inovácie a rozvoj regiónov. Pre zlepšenie situácie poľnohospodárov zase budeme presadzovať zníženie byrokracie a vyrovnanie priamych platieb na Slovensku a v západnej Európe.


-V čom môže EP pomôcť Slovensku?-

Aby nám EP vedel akýmkoľvek spôsobom pomôcť, potrebujeme v ňom v prvom rade dôstojnú reprezentáciu. Zástupcov Slovenska, ktorí to s naším členstvom v EÚ myslia vážne, nie takých, ktorí robia všetko preto, aby nás z nej vytiahli von. Európsky parlament vyjednáva a schvaľuje legislatívu spolu s členskými štátmi v Rade. Europoslanci sa organizujú vo frakciách a vďaka spolupráci v nich sú schopní vyjednávať politiky, ktoré pomôžu konkrétnym krajinám aj Slovensku. Ľudia, ktorí EÚ iba podkopávajú a šíria dezinformácie, v EP nedosiahnu nič. Tak ako tam nedosiahli nič europoslanci za ĽSNS. Slovensku budú iba škodiť a budú ničiť našu reputáciu medzi najbližšími partnermi. Za PS vieme zaručiť, že od prvej chvíle budú naši kandidáti pracovať pre úspešné Slovensko v úspešnej Európe. Je dôležité napríklad dohliadať na to, aby sa krajiny eurozóny nezadlžovali príliš - teda nad rozpočtové opatrenia prijaté v europarlamente. To si môže vyžadovať prijímanie ďalšej legislatívy v EP. Je dôležité, aby pritom Slovensko malo silné odborné zastúpenie. Kroky tejto vlády ohrozujú možnosť dočerpať peniaze z plánu obnovy pre pozastavené platby. Prípadná reforma či predlžovanie plánu obnovy pôjdu cez EP, kde dokáže Slovensku pomôcť naša kandidátka a bývalá diplomatka Ľubica Karvašová. Europarlament dohliada aj na dodržiavanie princípov právneho štátu, ľudských práv či práv menšín v členských štátoch. Všetci vidíme, čo dnes s demokraciou či médiami robí slovenská vláda. Protiváha v podobe silných európskych inštitúcií je naozaj kľúčová. Aj preto bude veľmi dôležité, akých zástupcov si do Európskeho parlamentu navolíme. V PS sa tejto téme venuje napríklad Veronika Cifrová Ostrihoňová. Europarlament, ktorý vznikne po voľbách, bude uvádzať do života aj Green Deal - legislatívu, ktorá má za cieľ zmeniť našu ekonomiku na zelenú. Europoslanci PS Martin Hojsík a Michal Wiezik sa už dnes angažujú v tejto oblasti a dokážu presadzovať zmeny v prospech zelenej transformácie na Slovensku. Pomoc Ukrajine je v bezpečnostnom záujme všetkých členský h štátov EÚ vrátane Slovenska. Aj táto pomoc prechádza schvaľovaním v EP. Čoraz viac sa hovorí o posilnení spoločnej európskej obrany voči Putinovi a Rusku, preto je možné, že v Európskom parlamente bude aj samostatný výbor pre obranu. V ňom čaká nových europoslancov práca na posilnení koordinácie v oblasti obrany. Na medzinárodnú bezpečnosť je na našej kandidátke odborníčkou Lucia Yar.


-Čo priniesla EÚ občanom, kam sa Slovensko posunulo za 20 rokov členstva v únii?-

Ekonomické výhody nášho členstva v EÚ sú nesporné. Pripojením sa na "krvný obeh" najväčších európskych ekonomík sme získali technológie, odbyt a zamestnanie. Výhody jednotného európskeho trhu sú však len časťou príbehu. Naši partneri v EÚ nám posielali zo solidarity aj veľa peňazí od svojich občanov na náš rozvoj. V čistom za dvadsať rokov je to približne už 25 miliárd eur, čo je viac ako 4500 eur na obyvateľa. Z týchto peňazí máme opravené školy, nové diaľničné úseky, mosty, pomoc farmárom alebo napríklad zelené a digitálne investície. Ak nás politici Smeru ťahajú smerom na východ a von z EÚ, ohrozujú nielen tieto peniaze a príležitosti, ale celú ekonomiku Slovenska. Za veľký prínos vstupu do EÚ považujeme aj mechanizmy proti demontáži právneho štátu, ktoré sa ukazujú ako kľúčové teraz - pri krokoch súčasnej vlády. Bez nášho členstva v EÚ by bolo pre súčasnú vládu omnoho jednoduchšie zlikvidovať či ovládnuť viacero kľúčových inštitúcií. Európska únia zároveň vznikla najmä pre zabezpečenie mieru na našom kontinente. Spolupráca s našimi partnermi v EÚ nám pomohla vytvoriť spojenectvá, z ktorých môžu čerpať aj budúce generácie. Európsku budúcnosť Slovenska nemôžu ohroziť politici Smeru, ktorí naše členstvo v EÚ podrývajú, aby sa zaliečali Putinovi.


-V akej politickej frakcii EP chce vaša strana pôsobiť v prípade zvolenia?-

PS chce byť aj naďalej členom straníckej rodiny Renew Europe. Iba ako súčasť frakcie dokážeme v EP presadzovať naše ciele. Europoslanci, ktorých kvôli ich postojom a činom stranícke rodiny odmietajú, nedokážu presadiť vôbec nič. Renew Europe stojí na hodnotách liberalizmu, demokracie a pokroku, ktoré jednoznačne podporujeme.