Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Eurovoľby 2024

Rómsky splnomocnenec a viceprezident PZ varujú pred kupovaním hlasov

Na snímke splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Alexander Daško. Foto: TASR - Jakub Kotian

Podľa policajného viceprezidenta zatiaľ polícia neeviduje podnet k narušeniu či priebehu volieb.

Bratislava 7. júna (TASR) - Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Alexander Daško v súvislosti so sobotnými (8. 6.) voľbami do Európskeho parlamentu apeluje na politikov, aby sa vyvarovali kupovania hlasov rómskej menšiny. Zároveň vyzýva Rómov, aby sa nenechali zmanipulovať. Policajný viceprezident Rastislav Polakovič avizuje preventívne pôsobenie polície v marginalizovaných komunitách. Polícia podľa neho disponuje operatívnymi informáciami v súvislosti s volebnou korupciou na týchto miestach. Uviedli to v spoločnom vyhlásení.

"Priebeh volieb bude veľmi dôsledne monitorovaný a akýkoľvek priestupok bude v zmysle zákona riešený. Kupovanie hlasov je trestný čin. Bol by som veľmi nerád, keby sa ktokoľvek z našej komunity dostal do problémov so zákonom – trestné je nielen dávanie, ale aj prijímanie úplatku. Voľme, prosím, slobodne, demokraticky, podľa vlastného vedomia a svedomia," vyhlásil vládny splnomocnenec.

Podľa policajného viceprezidenta zatiaľ polícia neeviduje podnet k narušeniu či priebehu volieb. Disponuje však operatívnymi informáciami v súvislosti s volebnou korupciou v marginalizovaných komunitách. "Z uvedeného dôvodu budeme preventívne pôsobiť na týchto miestach tak, aby sme zabezpečili bezproblémový priebeh volieb. V prípade akýchkoľvek podnetov týkajúcich sa volebnej korupcie sme pripravení konať. Preto vyzývame, ak máte informácie k porušeniu zákona v súvislosti s voľbami do Európskeho parlamentu, obráťte sa na najbližší útvar Policajného zboru alebo na číslo 158," doplnil.