Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Eurovoľby 2024

Aktualizácia rozdelenia kresiel v europarlamente potvrdila výsledky

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Tri hlavné politické sily v EP – ľudovci, socialisti a liberáli – budú mať 406 kresiel v 720-člennom parlamente a to im zabezpečí nadpolovičnú väčšinu potrebnú pre prijímanie nových zákonov.

Brusel 10. júna (TASR) - Európsky parlament (EP) v piatok zverejnil najnovšiu aktualizáciu výsledkov eurovolieb. Po dokončení rátania hlasov z Írska sú už známe oficiálne výsledky zo všetkých 27 členských krajín a aj rozdelenie kresiel v europarlamente podľa politických frakcií. Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.

Aktualizované výsledky obsahujú konečné údaje zo 17 členských krajín a predbežné výsledky z 10 krajín (Estónsko, Holandsko, Lotyšsko, Maďarsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovinsko, Španielsko, Švédsko a Taliansko). Podľa nich eurovoľby vyhrali politické strany takzvaného "proeurópskeho bloku" združené vo frakciách Európska ľudová strana (EPP), Socialisti a demokrati (S&D) a liberálnej Obnovme Európu (RE).

Tri hlavné politické sily v EP – ľudovci, socialisti a liberáli – budú mať 406 kresiel v 720-člennom parlamente a to im zabezpečí nadpolovičnú väčšinu potrebnú pre prijímanie nových zákonov.

Frakcie, v ktorých pôsobia poslanci extrémne pravicových alebo euroskeptických síl – Európski konzervatívci a reformisti (ECR) a Identita a Demokracia (ID) - majú podľa najnovších projekcií 134 mandátov, čím si posilnili doterajšie pozície.

Najväčšia pozornosť politických skupín v EP sa preto bude v najbližších týždňoch sústreďovať na 90 poslancov, ktorí sa zatiaľ nachádzajú v skupinách Nezaradení a Ostatní, čiže bez pričlenenia k nejakej z európskych politických rodín.



Aktualizované oficiálne výsledky naznačili nasledovné rozloženie síl v EP:



190 kresiel EPP;

136 kresiel S&D;

80 kresiel RE;

76 kresiel ECR;

58 kresiel ID;

52 kresiel Zelení/EFA;

46 kresiel Nezaradení;

44 kresiel Ostatní (doteraz bez príklonu k európskej politickej frakcii);

39 kresiel Ľavica.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)