Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Eurovoľby 2024

Weber: EPP po eurovoľbách rada uvíta poslancov maďarskej strany TISZA

Ilustračná snímka Foto: TASR

Strana Rešpekt a sloboda má podľa prieskumov šancu získať asi šesť kresiel v europarlamente.

Brusel 6. júna (TASR) - Európska ľudová strana (EPP) po eurovoľbách "s radosťou" privíta vo svojich radoch v Európskom parlamente (EP) poslancov maďarskej pravicovej opozičnej strany Rešpekt a sloboda (TISZA). Vo štvrtok to napísal týždenník Politico s odvolaním sa na predsedu EPP Manfreda Webera, informuje spravodajca TASR.

Politico uviedol, že európski ľudovci - kedysi politický domov maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý bol istý čas aj podpredsedom EPP - otvárajú dvere pre poslancov Orbánovho najväčšieho politického rivala vo voľbách do Európskeho parlamentu.

Líder EPP Manfred Weber pre Politico povedal, že by "veľmi rád" spolupracoval s Péterom Magyarom, podpredseda mimoparlamentnej strany TISZA a lídrom jej kandidátky do eurovolieb.

Týždenník pripomenul, že Magyar je bývalý Orbánov spojenec a exmanžel bývalej maďarskej ministerky spravodlivosti Judit Vargovej. V súčasnosti je najväčším Orbánovým kritikom a vedie masové hnutie proti súčasnej maďarskej vláde, brojí proti štátnej korupcii a dokáže dostať do ulíc tisíce ľudí.

Strana Rešpekt a sloboda má podľa prieskumov šancu získať asi šesť kresiel v europarlamente, pričom Magyar už dávnejšie vyjadril svoje želanie pripojiť sa práve k skupine EPP v Európskom parlamente.

"Naše dvere sú otvorené," povedal Weber v rozhovore pre Politico a dodal, že "je šťastný" zo záujmu Magyara posilniť v súčasnosti najväčšiu politickú skupinu v zákonodarnom zbore EÚ.

Politico v tejto súvislosti pripomenul, že maďarská vláda šíri dezinformácie, že Weber stál na čele plánov masovej vojenskej brannej povinnosti v celej EÚ. EPP tieto správy označila ako "zavádzajúce" a Weber v priebehu tohto týždňa v rozhovore pre nemecký časopis Der Spiegel potvrdil, že ide o "falošné správy".

(spravodajca TASR Jaromír Novak)