Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Fortunaliga

Medveděv sa vrátil do Slovana Bratislava, podpísal trojročný kontrakt

Futbalista Slovana Jurij Medveděv (vľavo) a hráč Dunajskej Stredy Alejandro Mendez bojujú o loptu v zápase 4. kola nadstavbovej časti o titul vo Fortuna lige medzi ŠK Slovan Bratislava a DAC Dunajská Streda v Bratislave v nedeľu 9. apríla 2023. Foto: TASR - Martin Baumann

Dvadsaťsedemročný český obranca, ktorý sa narodil v Kazachstane, sa podieľal na piatich zo šiestich titulov Slovana v sérii. Do klubu sa vrátil po pôsobení v Soči.

Bratislava 13. júna (TASR) - Futbalový klub Slovan Bratislava sa dohodol na spolupráci s Jurijom Medveděvom, ktorý dlhodobo patril k oporám "belasých". Do tímu sa vrátil po ročnej pauze a podpísal zmluvu na tri sezóny. Ďalšou letnou posilou je Július Szöke, ktorý prišiel na Tehelné pole z cyperského Arisu Limassol.

Dvadsaťsedemročný český obranca, ktorý sa narodil v Kazachstane, sa podieľal na piatich zo šiestich titulov Slovana v sérii. Do klubu sa vrátil po pôsobení v Soči. "Jurij Medveděv bol našou dlhoročnou oporou a dôležitým hráčom. Sám prejavil záujem o návrat domov a z pohľadu klubu by bola škoda nevyužiť možnosť získať takto kvalitného hráča. Futbalový život jednoducho prináša aj takéto príbehy a sme veľmi radi, že Jurij začne svoj druhý úsek kariéry v Slovane. Veríme, že bude prinajmenšom rovnako úspešný ako ten prvý. Jurij prichádza späť do známeho prostredia, v podstate ako domov, čo je výhoda z pohľadu adaptácie. Získavame v ňom kvalitnú alternatívu na kraj obrany i potrebné zvýšenie konkurencie, ktoré je nevyhnutné z pohľadu počtu zápasov, ktoré sú pred nami. Dohodli sme sa na trojročnom kontrakte," povedal pre klubový web generálny riaditeľ klubu Ivan Kmotrík ml.

"Vraciam sa späť domov. Do klubu, kde som prežil krásne obdobie a do Bratislavy, kde sa mi narodil syn. Verím, že aj moje druhé pôsobenie v belasom bude úspešné, bude sa nám spoločne dariť a naplníme ciele, ktoré má klub stanovené. Je to krásny pocit, byť opäť na Tehelnom poli, kde som za Slovan odohral veľa pamätných zápasov. Teším sa aj na bývalých spoluhráčov a realizačný tím. Som veľmi rád, že som späť," vyhlásil.

Dvadsaťosemročný slovenský stredopoliar Szöke, ktorý hral proti Slovanu v play off Európskej ligy 2023/24. "Július Szöke nás zaujal nielen v spomínanom dvojzápase. Dlhodobo podával výborné výkony a na Cypre bol dôležitý hráč tímu, ktorý v sezóne 2022/23 získal majstrovský titul. Prejavil túžbu hrať za Slovan. Sme presvedčení, že nášmu mužstvu môže priniesť oživenie, dôraz i energiu. Práve takíto hráči bývajú kľúčoví aj v náročných európskych zápasoch, s ktorými má Július z predošlej sezóny bohaté skúsenosti, keďže zažil skupinu Európskej ligy. Tešíme sa, že sme sa s Arisom dohodli na jeho prestupe, a stáva sa naším hráčom, keď sme podpísali trojročnú zmluvu. Aj týmto transferom deklarujeme naše ambície v novej sezóne, keď chceme poskladať ešte silnejšie mužstvo," povedal Kmotrík ml.

"K Slovanu Bratislava som vždy prechovával veľký rešpekt. Aj keď som tu hral ešte za Aris, bolo krásne zažiť plný štadión a výnimočnú atmosféru. Popravde mi vtedy ešte nenapadlo, že o necelý rok si oblečiem belasý dres. Veľmi sa teším, že sa to takto vyvinulo, a vážim si túto príležitosť. Prišlo to ako dar z nebies, keďže sa mi prednedávnom narodil syn a túžil som sa po rokoch v zahraničí vrátiť späť na Slovensko. Teším sa na všetko, čo ma tu čaká - skúsených a kvalitných spoluhráčov, vysoké ambície, veľké zápasy. Teraz sa už len neviem dočkať, keď sa pustím do práce a tréningov," povedal Szöke.

Kariéru odštartoval v Podbrezovej, ktorá v tom čase ešte hrala druhú ligu. V najvyššej súťaži hral za Ružomberok, následne za Zlaté Moravce a už medzi elitou znovu za Podbrezovú. Od roku 2016 až doteraz pôsobil v zahraničí. Najprv v kazašskom Šachťore Karaganda, následne strávil tri roky v bieloruskom Soligorsku, s ktorým dvakrát získal majstrovský titul a raz aj domáci pohár. Ročník 2021/22 strávil v izraelskom Kirjate Šmona a v lete 2022 sa presunul na Cyprus.