Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 14. október 2024Meniny má Boris
< sekcia Futbal

Allardyce po sezóne skončí na lavičke WBA, zvažuje odchod do dôchodku

Sam Allardyce Foto: TASR/AP

Allardyce začal svoju trénerskú kariéru v Boltone, okrem neho viedol Blackburn, West Ham, Sunderland, Crystal Palace a Everton.

Birmingham 20. mája (TASR) – Futbalový tréner Sam Allardyce po sezóne skončí na lavičke West Bromwichu Albion. Nováčik Premier League si pod jeho vedením nedokázal udržať príslušnosť medzi elitou a zostúpil do The Championship. Pre "Big Sama" to bol prvý zostup v jeho bohatej kariére.

Šesťdesiatšesťročný tréner prišiel do klubu v decembri minulého roka ako náhrada za Slavena Biliča. S vedením sa dohodol na 18-mesačnom kontrakte. V 25 dueloch sa mu podarilo získať 19 bodov, no na záchranu to nestačilo. "West Bromwich mi ponúkol možnosť zostať v klube. Je to pre mňa obrovská česť, no rozhodol som sa odmietnuť. Ak by sa nám totiž aj podarilo znova postúpiť už v budúcej sezóne, verejnosť by odo mňa očakávala, aby som zostal aj v tej ďalšej. Takýto záväzok si však v tejto fáze mojej kariéry jednoducho nemôžem dovoliť," povedal Allardyce pre web BBC.

"Verili sme, že sa nám so Samom podarí nadviazať dlhodobú spoluprácu. Spolu so svojim tímom neúnavne pracoval na tom, aby sa mu podarilo splniť náš cieľ, ktorým bola záchrana. V druhej polovici sezóny sme hrali s vášňou a túžbou dosiahnuť niečo nezabudnuteľné. Naša hra bola organizovaná a hlavne bavila ľudí. Nakoniec sa to nepodarilo, no výkony mužstva pod jeho vedením ma napĺňali pýchou," povedal technický riaditeľ klubu Luke Dowling.

S klubom sa tak rozlúči v nedeľňajšom zápase na pôde Leedsu United. V rozhovore pre BBC pripustil, že by dokonca mohol odísť do futbalového dôchodku: "Nič netrvá večne. Dvadsať rokov som pracoval bez prestávky a vydýchol som si len po tom, ako ma vyhodili z Newcastlu. Nepoviem však, že definitívne končím, pretože som to už v minulosti párkrát spravil a vyzeral som ako hlupák. Som si ale istý, že bez ohľadu na moje rozhodnutie vo mne vzrušenie z futbalu nikdy neutíchne. Je to skrátka závislosť."

Allardyce začal svoju trénerskú kariéru v Boltone, okrem neho viedol Blackburn, West Ham, Sunderland, Crystal Palace a Everton. V Premier League ich viedol 535 zápasoch s priemerom 1,27 bodu na zápas. Na klubovej úrovni nezískal žiadnu trofej, no viackrát úspešne bojoval o záchranu. Od priateľov si za to vyslúžil prezývku „Red Adair" po známom americkom požiarnikovi. V jednom zápase viedol aj anglickú reprezentáciu, bolo to v Trnave proti Slovensku v kvalifikácii MS 2018. Na svoj post však predčasne rezignoval po tom, ako novinári odhalili jeho úmysel obísť pravidlá anglickej Futbalovej asociácie pri dohodnutí prestupu hráča.