Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 13. október 2024
< sekcia Futbal

Amnesty International vyzvala FIFA na pomoc pracujúcim v Katare

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa aktivistov dochádza v hostiteľskej krajine futbalových MS 2022 k porušovaniu základných práv robotníkov, ktorí sa podieľajú na stavbe a príprave štadiónov či infraštruktúry.

Bratislava 24. marca (TASR) - Ľudskoprávna organizácia Amnesty International vyzvala Medzinárodnú futbalovú federáciu (FIFA), aby využila svoj vplyv a pomohla zastaviť zneužívanie zahraničnej pracovnej sily v Katare. Podľa aktivistov dochádza v hostiteľskej krajine futbalových MS 2022 k porušovaniu základných práv robotníkov, ktorí sa podieľajú na stavbe a príprave štadiónov či infraštruktúry.

"Majstrovstvá sveta vo futbale 2022 sú jednou z najočakávanejších športových udalostí budúceho roka. Amnesty International však dlhodobo upozorňuje, že Katar, ktorý podujatie organizuje, zároveň hrubo potláča práva ľudí, ktorí do krajiny pricestovali za prácou pri príprave šampionátu. Organizácia preto vyzýva Medzinárodnú futbalovú federáciu (FIFA), aby v súvislosti s blížiacimi sa kvalifikačnými zápasmi využila svoj vplyv a pomohla zastaviť zneužívanie pracujúcich," uviedla Amnesty International (AI) v tlačovej správe.

Podľa AI došlo v Katare počas uplynulých rokov k niekoľkým pozitívnym ľudskoprávnym reformám. Krajina prijala mnohé z týchto zmien práve v dôsledku zvýšenej pozornosti, ktorej sa krajine dostáva v súvislosti s organizáciou majstrovstiev. Mnohé z týchto zmien však neboli správne implementované do praxe a tisíce pracujúcich čelia zneužívaniu a vážnym zásahom do ich základných práv, tvrdí AI.

"Organizácia MS je priamo závislá na usilovnej práci žien a mužov, ktorí precestovali tisíce kilometrov, aby zabezpečili svoje rodiny. Mnohí z nich však na vlastnej koži zažívajú zneužívanie a vykorisťovanie, ktoré sa stali synonymom ich pobytu v krajine. Práve FIFA, ako hlavný organizátor turnaja, nesie priamu zodpovednosť za to, aby blížiace sa majstrovstvá neboli poškvrnené zneužívaním pracovnej sily a porušovaním práv ľudí, ktorí privádzajú podujatie na svet doslova vlastnými rukami," uviedla kampaňová koordinátorka Amnesty International Slovensko Alexandra Demetrianová s tým, že organizácia zároveň vníma kroky, ktoré FIFA v uplynulých rokoch podnikla v záujme splnenia svojich ľudskoprávnych povinností, pozitívne.

Pri príležitosti blížiacich sa kvalifikačných zápasov na MS spúšťa niekoľko sekcií Amnesty International, medzi nimi aj tá slovenská, petíciu "FIFA musí odpískať koniec porušovania práv pracujúcich". Futbalové fanúšičky a fanúšikov na celom svete vyzýva, aby podpísali výzvu adresovanú organizácii FIFA a žiadali od nej skutočnú ochranu práv ľudí, pracujúcich pri prípravách MS 2022.

"FIFA musí brať obavy futbalovej komunity vážne aprijať konkrétne kroky, aby dosiahla pozitívnu zmenu. Organizácia má jedinečnú príležitosť urobiť z Kataru lepšie miesto pre ľudí, ktorí do krajiny prichádzajú za prácou, ale čas sa kráti. FIFA a katarské úrady musia zaviesť do praxe dôkladný akčný plán, aby pre ľudí pracujúcich na príprave MS 2022 zabezpečili riadne odmeňovanie, spravodlivé zaobchádzanie a ochranu pred vykorisťovaním zo strany zamestnávateľov," uviedla Demetrianová.