Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia Futbal

Bayern zosadil Leverkusen, po hrúbke rozhodol dvojgólový Lewandowski

Robert Lewandowski, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Obhajca titulu pripravil Leverkusenu prvú bundesligovú prehru v sezóne a na čele tabuľky má dvojbodový náskok.

Berlín 20. decembra (TASR) - Futbalisti Bayernu Mníchov prežijú vianočné a novoročné sviatky na čele nemeckej Bundesligy. V sobotňajšom šlágri 13. kola vyhrali na ihrisku Bayeru Leverkusen 2:1, keď o triumfe bavorského tímu rozhodol dvoma gólmi Hráč roka podľa FIFA Robert Lewandowski. Víťazný zásah zaznamenal poľský útočník v 93. minúte po hrúbke domácej obrany.

Obhajca titulu pripravil Leverkusenu prvú bundesligovú prehru v sezóne a na čele tabuľky má dvojbodový náskok. "Máme za sebou fantastické obdobie. Dúfam, že v takýchto výkonoch budeme pokračovať aj po Novom roku," povedal Lewandowski pre Sky. "Vždy je príjemné skórovať v posledných sekundách, najmä keď rozhodnete o dôležitom víťazstve. Dokazuje to, že vždy chceme vyhrať," dodal Lewandowski, ktorý strelil v tejto sezóne 20 gólov v 18 zápasoch vo všetkých súťažiach.

Leverkusen otvoril skóre v 14. minúte, keď sa nádherným volejom prezentoval český reprezentant Patrick Schick. Bayern prehrával v siedmom ligovom zápase za sebou. Krátko pred zmenou strán však prvýkrát udrel Lewandowski. Po centri Thomasa Müllera z pravej strany sa zrazili brankár Lukáš Hradecký s obrancom Jonathanom Tahom a poľský kanonier hlavou bez problémov poslal loptu do opustenej bránky.

V druhom polčase opečiatkoval žrď domácej bránky anglický reprezentant do 21 rokov Jamal Musiala. Keď sa už zdalo, že súperi si body podelia, prišiel ďalší veľký Lewandowského moment. Hráči Leverkusenu sa zbytočne zahrávali na vlastnej polovici, Tahovi odskočila lopta, Joshua Kimmich bleskovo vysunul Lewandowského a ten pár sekúnd pred vypršaním nadstaveného času aj s pomocou teču Edmonda Tapsobu rozhodol. Oba góly išli na "vrub" Taha, ale brankár Hradecký to komentovať odmietol. "Je jedno kto spravil chybu, úplne jedno. Ďalšia otázka prosím," reagoval podľa kicker.de slovenský rodák s fínskym pasom.

Leverkusen má rovnaký počet bodov (28) ako tretie Lipsko, ktoré doma len remizovalo s Kolínom nad Rýnom 0:0. V drese hostí odohral celý zápas Ondrej Duda, slovenský reprezentant sa vrátil do zostavy po jednozápasovom treste. "Capkovia" s Dudom v zostave neprehrali štyri zápasy za sebou a v tabuľke sú na 15. mieste.

V mizérii pokračujú futbalisti Schalke 04, ktorým nepomohol ani nový tréner Huub Stevens. Po domácej prehre 0:1 s Bielefeldom čaká Schalke na víťazstvo v Bundeslige už 29 zápasov. Rozprávkový debut v najvyššej nemeckej súťaži zažil 19-ročný útočník Werderu Brémy Eren Dinkci. V Mainzi prišiel na ihrisko v 86. minúte a v 90. rozhodol hlavičkou o víťazstve hostí 1:0.