Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 14. október 2024Meniny má Boris
< sekcia Futbal

FIFA sa bude zaoberať možnosťou organizovať MS každé dva roky

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Šéf organizácie sa v piatok vrátil aj ku kauze Európskej Superligy, ktorá pred mesiacom nakrátko rozbúrila futbalový svet.

Zürich 21. mája (TASR) - Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) vypracuje štúdiu realizovateľnosti majstrovstiev sveta mužov i žien každé dva roky. Momentálne sa šampionáty konajú v štvorročných cykloch, ale národné zväzy pomerom 166:22 odhlasovali na piatkovom virtuálnom kongrese preskúmanie možnosti, ktorú presadzuje Saudská Arábia.

FIFA už zvýšila počet účastníkov MS, u mužov bude hrať od roku 2026 až 48 reprezentácií a u žien sa počet tímov rozrastie od roku 2023 na 32. Štvorročné obdobie sa však nikdy nemenilo, keďže do medzinárodného kalendára sa musia zmestiť aj kontinentálne šampionáty, kvalifikácie, olympijské hry či klubové súťaže. Podľa prezidenta FIFA Gianniho Infantina je od roku 2024 nutná revízia celého kalendára. "Musíme začať na prázdnom hárku papiera," citovala Infantina agentúra AP.

Šéf organizácie sa v piatok vrátil aj ku kauze Európskej Superligy, ktorá pred mesiacom nakrátko rozbúrila futbalový svet: "Dovoľte mi, aby som zopakoval, že FIFA je proti akémukoľvek takémuto projektu. Nemali by sme sa uchyľovať mimo zabehnutých štruktúr v snahe čeliť výzvam. Solidarita a rovnosť možností sú piliere nášho športu. Nefungujú však všade a súčasná podoba futbalu nie je bezchybná." Infantino predstavil jedenásť oblastí, kde chce FIFA pracovať na zlepšeniach, okrem kalendára ide o finančné regulácie, pravidlá hry či úlohu futbalu v spoločnosti.