Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 14. október 2024Meniny má Boris
< sekcia Futbal

Keller odstúpil z postu prezidenta DFB

Na snímke bývalý prezident Nemeckého futbalového zväzu (DFB) Fritz Keller . Foto: TASR/AP

DFB sa dlhodobo zmieta v škandáloch, okrem vyšetrovania finančných nezrovnalostí a korupcie pri kandidatúre na organizáciu MS 2006 mal problémy aj Kellerov predchodca.

Berlín 17. mája (TASR) - Prezident Nemeckého futbalového zväzu (DFB) Fritz Keller v pondelok rezignoval. O funkciu ho pripravil nevhodný výrok, keď svojho viceprezidenta Rainera Kocha prirovnal k predsedovi ľudového súdu počas nacistického režimu Rolandovi Freislerovi.

Narážal tým na Kochovu bývalú profesiu sudcu v Mníchove. Hoci sa za svoj nevhodný výrok ospravedlnil, regionálne zväzy vyzvali na jeho rezignáciu a čelil aj disciplinárnemu konaniu. Pod tlakom už minulý týždeň avizoval svoj odchod. "Prijal som osobnú zodpovednosť za môj lapsus počas zasadnutia výkonného výboru," citovala Kellera agentúra DPA.

Keller prirovnal Kocha k Freislerovi na zasadnutí výkonného výboru DFB 23. apríla. Freisler bol vedúcou postavou nacistického súdnictva, známy bol svojím zúrivým prejavom voči obžalovaným z protištátnej činnosti. Podľa niektorých zdrojov odsúdil na smrť približne 2600 ľudí vrátane členov odbojovej skupiny "Biela ruža". Zúčastnil sa aj na konferencii vo Wannsee, kde 20. januára 1942 rokovali predstavitelia nacistického režimu o "konečnom riešení židovskej otázky".

DFB sa dlhodobo zmieta v škandáloch, okrem vyšetrovania finančných nezrovnalostí a korupcie pri kandidatúre na organizáciu MS 2006 mal problémy aj Kellerov predchodca. Reinhard Grindel rezignoval v apríli 2019, keď nedokázal hodnoverne vysvetliť dar v podobe luxusných hodiniek od bývalého prezidenta Ukrajinského futbalového zväzu a člena exekutívy Európskej futbalovej únie (UEFA) Grigoriho Surkisa.