Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 10. október 2024Meniny má Slavomíra
< sekcia Futbal

LIGA NÁRODOV: Česi vyhrali v Izraeli, Šilhavého potešil gól Vydru

Matej Vydra v drese Česka bojuje o lopru s Izraelčanom Eytanom Tibim v zápase futbalovej ligy národov. Foto: TASR/AP

Česi sa o výsledok triasli až do posledného hvizdu po tom, ako v 66. minúte dokázal znížiť Eran Zahavi.

Haifa 12. októbra (TASR) - Českí futbalisti ohrozili bránku Izraela v nedeľňajšom zápase 2. skupiny B-divízie Ligy národov len raz, napriek tomu dokázali získať cenné tri body. K víťazstvu 2:1 im do veľkej miery pomohol kuriózny vlastný gól Joela Abu Hannu po "malej domov", keď brankárovi Ofirovi Marcianovi prešla pomalá lopta pod nohou a skončila až v sieti. Druhý presný zásah hostí zaznamenal v Haife útočník Matěj Vydra, ktorý sa v národnom tíme strelecky presadil po vyše štvorročnej odmlke.

Chvíľa 28-ročného legionára anglického tímu FC Burnley prišla v úvode druhého polčasu. Po ďalšej chybe domácej defenzívy sa zmocnil lopty a strelou z prvej skóroval. "Som rád, že nám môj gól priniesol víťazstvo a tri body do tabuľky," povedal Vydra v rozhovore pre Českú televíziu. Naposledy sa v reprezentácii trafil do čierneho v marci 2016 v prípravnom zápase vo Švédsku ešte za éry trénera Pavla Vrbu. Nasledovalo desať stretnutí bez gólu, smolu prelomil až v Izraeli. "Už bolo načase. Dúfam, že sa chytí a tento gól mu pomôže. V klube a aj v národnom tíme. Bol by som rád, keby sa prihlásil o slovo výraznejšie. Stále si myslím, že v ňom drieme veľký potenciál, ale nedokáže ho predať," povedal o Vydrovi tréner českého tímu Jaroslav Šilhavý.

Česi sa o výsledok triasli až do posledného hvizdu po tom, ako v 66. minúte dokázal znížiť Eran Zahavi. Izraelčania boli od tej chvíle aktívnejší a v závere mohli vyrovnať, strelu Manora Solomona vykopol nohou brankár Tomáš Vaclík do žrde a od nej sa odrazila do poľa. "Úvodných 30 minút sme boli lepší, ale druhý polčas už bol v našom podaní horší, to si musíme priznať," nehľadal výhovorky autor víťazného gólu.

Pandémia koronavírusu do veľkej miery ovplyvnila prípravu oboch tímov na stretnutie. "Nebolo to jednoduché, chýbal nám predzápasový tréning. Deň pred zápasom sme iba ležali v posteli. Ani prejsť alebo prebehnúť sme sa nemohli, žiaľ, toto futbal prináša v dnešnej dobe. Chvíľu mi trvalo, kým som sa rozhýbal. Ani ihrisko nebolo ideálne, hrali sme na takej čudnej tráve, na ktorej sa lopta zadrhávala a menila smer. Ale dokázali sme sa s tým vyrovnať a získať tri body. Vďakabohu za ne," citoval idnes.cz slová pravého obrancu Vladimíra Coufala.

Českí futbalisti sú so ziskom šiestich bodov na 2. mieste tabuľky 2. skupiny B-divízie o bod za vedúcim Škótskom. Tretí Izrael v troch zápasoch nazbieral dva body, štvrtí Slováci jeden. V stredu 14. októbra o 20.45 SELČ je v glasgowskom Hampden Parku šláger skupiny Škótsko - Česko. Paralelne v Trnave sa bude odvíjať zápas Slovákov s Izraelom, ktorý je dôležitý z hľadiska boja o udržanie sa v B-divízii.