Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Futbal

ME2020: Škriniar prežil ťažký moment: Potreboval som svoju chvíľku

Slovenský futbalový reprezentant Milan Škriniar počas zápasu finále play off o EURO 2020 Severné Írsko - Slovensko v belfastskom Windsor Parku vo štvrtok 12. novembra 2020. Foto: TASR/PA/Liam McBurney

Som rád, že sme napokon ten zápas zvládli do víťazného konca, vraví Škriniar.

Belfast 13. novembra (TASR) - Šatňu slovenských futbalistov po postupe na budúcoročné EURO 2020 po triumfe 2:1 pp v Severnom Írsku naplnili spev a striekanie šampanského. Reprezentačný výber Štefana Tarkoviča mal obrovskú radosť, že v ťažkých časoch koronakrízy dosiahol veľký úspech a potešil slovenský národ. Obranca milánskeho Interu Milan Škriniar priznal, že po vlastnom góle v závere riadneho hracieho času prežíval krízové momenty.

"Bol to pre mňa veľmi ťažký moment, to je jasné. Veľa mi po tom nešťastnom momente prebehlo mysľou. Ale tým, že sa postúpilo, tak ľudia si ho možno ani nezapamätajú... Musím povedať, že mi veľmi pomohlo, že aj tréner sa nás už od začiatku zrazu snažil v hlavách mentálne nastaviť a mne dať nejaké návody. Potreboval som chvíľku pre seba počas pauzy pred predĺžením, aby som si to v hlave nejako usporiadal. A opäť sa dostal do zápasu a pomáhal mužstvu aj naďalej," citoval po štvrtkovom súboji vo Windsor Parku 25-ročného obrancu web SFZ.

Slováci napokon finále baráže ME zvládli, keď v 110. minúte rozhodol presnou strelou útočník Michal Ďuriš. Škriniar pri hodnotení postupu nezabudol na slovenských fanúšikov, ktorí na rozhodujúci súboj vycestovať a podporiť tím nemohli. Verí, že čoskoro sa už opäť stretnú na štadiónoch. "Som rád, že sme napokon ten zápas zvládli do víťazného konca. Takéto veci sa nestávajú každý deň. Naše mená už budú vždy zapísané, že sme to dokázali opäť. Niektorí chlapci ako Marek a ďalší už tretíkrát, niektorí prvý či druhý. Sme radi, že sme urobili ľudí šťastnými, sme šťastní aj my. Ďakujeme fanúšikom, ktorí stáli pri nás celú kvalifikáciu, verím, že sa čoskoro uvidíme spolu na štadióne."

Cesta z kvalifikácie bola dlhá, ale napokon sa napísal úspešný príbeh. Slovákom sa podarilo prekonať všetky ťažkosti ako zranenia, absencie pre pozitívne koronavírusové testy či výmena českého trénera Pavla Hapala krátko pred finále play off. Satisfakciou budú budúcoročné súboje na šampionáte s Poľskom, Švédskom a Španielskom v základnej E-skupine. "Možno niektoré výkony neboli také, ako by ľudia chceli. Musím povedať, že na predchádzajúcich zrazoch sme neboli všetci pokope, samozrejme ani teraz nie. Chýbali nám zranení hráči. Každý hráč sa v zápase snažil odviesť maximum, nevychádzalo to vždy, aj preto je dnešok veľkou satisfakciou. Bolo dôležité ísť tam, odmakať to, vedeli sme, že len jeden zápas nám delí od postupu. Zvládli sme to a satisfakcia je veľká," dodal najlepší futbalista SR za uplynulý rok.

Kapitán už dvojnásobného účastníka ME v ére samostatnosti Marek Hamšík označil niekoľkokrát postup za veľkú vec. Dnes 33-ročný špílmacher národného tímu zažil účasť na MS 2010 v JAR i EURO 2016 vo Francúzsku a teraz sa opäť teší, že slovenský futbalový národ bude mať komu na ME fandiť. "Veľmi ma teší, že sme dosiahli aj tretí postup na veľký šampionát. Dokázali sme potešiť celé Slovensko, naše rodiny, náš tím. Som pyšný na nás, na celé mužstvo. Je to veľká vec, na majstrovstvá Európy sa nepostupuje každý deň. Som rád, že sme to opäť dokázali a treba si to ceniť," hodnotil na tlačovej pozápasovej konferencii.

Aj Hamšík zdôraznil, že mužstvo zvládlo duel po psychickej stránke, keď ho nezlomil ani gól na 1:1 v 88. minúte. "Nebol to ľahký zápas, inkasovali sme gól pár minút pred koncom, ale dokázali sme to mentálne ustáť a napokon sme to otočili na našu stranu. V kabíne boli búrlivé oslavy, pospievalo sa, striekalo sa šampanským, ako to už k tomu patrí. Treba si užiť túto chvíľu, naozaj, dosiahli sme veľkú vec. Treba si užiť moment, je to čerstvé a niečo veľké pre slovenský futbal. Celý slovenský ľud sa spája pri veľkých podujatiach, ako je to pri hokeji, tak je to i pri futbale. Sme radi, že sa nám to podarilo, a že sme zomkli celý štát, ktorý nám bude držať palce na majstrovstvách Európy,".


Galis by nechal Tarkoviča pri mužstve, Kocian vidí viac možností


Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Štefan Tarkovič gestikuluje počas zápasu finále play off o EURO 2020 Severné Írsko - Slovensko v belfastskom Windsor Parku vo štvrtok 12. novembra 2020.
Foto: TASR/PA/Liam McBurney

Slovenských futbalistov po postupe na EURO 2020 čakajú v tomto roku ešte dva zápasy v Lige národov proti Škótsku a Česku. Mužstvo v nich povedie Štefan Tarkovič, ktorého dočasne poverili trénovaním reprezentácie. Po štvrtkovom víťaznom ťažení v Belfaste je však horúci kandidát na to, aby Slovensko viedol aj na kontinentálnom šampionáte. Bývalý úspešný tréner Dušan Galis by s týmto návrhom súhlasil, jeho kolega Ján Kocian vidí viacero možností.

Galis viedol slovenskú reprezentáciu v roku 1998, no zo svojho postu odstúpil po tom, ako sa František Laurinec stal opätovne prezidentom Slovenského futbalového zväzu (SFZ). V roku 2003 prebral reprezentáciu opäť. Slovenský tím priviedol až do baráže o postup na MS 2006, Slovákov však vyradilo Španielsko. Podľa 70-ročného kormidelníka by Tarkovič mal zostať pri mužstve aj naďalej a mal by ho viesť na ME. "To sa ukáže, má za sebou len jeden zápas. Záleží to na zväze. Možno ho nechajú, možno nie. Ale ak by ho nechali, ja by som bol za. Pozná to, vie aké sú problémy, tak prečo nie?," povedal Galis pre TASR.

Nástupcom Galisa v roku 2006 stal Kocian. Pri reprezentácií už pôsobil predtým, keď bol asistentom trénera Jozefa Vengloša v rokoch 1993 až 1995. V lete 2008 ho odvolali. Neskôr bol asistentom trénera Karla Brücknera pri rakúskej reprezentácii a naposledy pôsobil pri reprezentácii Jemenu. O Tarkovičovej budúcnosti jasno nemá, v hre je podľa neho viacero scenárov: "Podľa mňa sa teraz bude pozerať aj na ďalšie zápasy, ktoré nás čakajú, aký bude herný prejav mužstva proti Škótsku a Česku. Neviem, aký plán má SFZ čo sa týka budúcnosti. Ja sám neviem, ako by som rozhodol. Tarkovič dosiahol úspech, ale neviem, či by som dal mužstvo novému trénerovi. Na druhej strane sa treba pozrieť na to, aké máme možnosti. Vieme, že Vladimír Weiss by mal byť voľný po tom, čo nepostúpil na ME s Gruzínskom, aspoň sa to tak písalo. Či to zoberie on, alebo niekto iný, alebo Tarkovič zostane, to je otázne. Ale je dobré, že máme viacero alternatív. Pretože v prípade neúspechu by to tak nebolo. Buďme radi a tešme sa z toho, že sme sa kvalifikovali."

Kocian zápas sledoval v pohodlí svojej obývačky a pre TASR zhodnotil aj niektoré individuálne výkony. Rozostavenie hráčov ho neprekvapilo, 62-ročného kouča potešili výkony viacerých jednotlivcov: "Duda na hrote ma neprekvapil, o tom som bol presvedčený, že tam bude. Vychádzal som zo zápasu proti Írsku, kde odohral dobrý zápas. Žiadny obranca nemá rád, keď sa mu takýto útočník pletie pomedzi nohy. Skôr majú radšej vyššieho, ktorý ide do súbojov, to platí najmä pre ostrovných obrancov. A Duda taký nie je. Je skôr do kombinácie a aj z toho tréner Tarkovič vychádzal. Chceli sme byť silní na lopte. Mňa skôr prekvapilo zaradenie Šatku, že dostal prednosť pred Valjentom, ale to bol veľmi dobrý ťah, lebo Šatka bol jeden z najlepších. Potvrdil dobrú formu z Poznane. Po striedaniach sa to premiešalo, ale ja by som nechal hrať Dudu dlhšie. Prišiel Ďuriš a tým pádom musel ísť na kraj a podieľal sa na chybe, po ktorom sme dostali gól na 1:1. Ale všetko si vynahradil vyrovnávajúcim gólom. Uplynulé obdobia to bolo s reprezentáciu ako na hojdačke, išlo to raz hore, raz dole, ale o tom už zajtra nebude nikto rozprávať. Vyťažili sme maximum, čo sme mohli."


Kucka veril, že si ho lopta nájde, Rusnákovi sa splnil ďalší sen


Slovenský futbalový reprezentant Juraj Kucka (vpravo) a hráč Severného Írska Steven Davis bojujú o loptu v zápase finále play off o EURO 2020 Severné Írsko - Slovensko v belfastskom Windsor Parku vo štvrtok 12. novembra 2020.
Foto: TASR/PA/Liam McBurney

Desiatym gólom v najcennejšom drese nahlodal plán Severných Írov vyradiť Slovensko vo finále futbalovej baráže EURO 2020. Stredopoliar talianskej Parmy Juraj Kucka vo štvrtkovom súboji otvoril skóre, keď využil jednu z mála šancí, ktoré umožnil domáci výber v Belfaste ekipe trénera Štefana Tarkoviča. A hoci až po výhre 2:1 po predĺžení, napokon mohol so spoluhráčmi vo Windsor Parku zažiť eufóriu z druhého postupu na ME v ére slovenskej samostatnosti.

"Je to úžasné. Ako som už povedal, neďakujte mne, ale celému mužstvu, hráčom aj realizačnému tímu. Zvládli sme to spolu. To je na tom najkrajšie a to si vážim, že každý dal do toho maximum," zhodnotil postup 33-ročný hráč vo videorozhovore pre web SFZ. Gólový moment opísal 77-násobný reprezentant SR so smiechom slovami, že ani poriadne nevedel, ako sa v 17. minúte situácia zomlela: "Neviem ani ja. Proste som veril, že tá lopta tam prejde. Obranca na to nezareagoval, bol som sám, trošku som si počkal na pohyb brankára a dal som mu to druhej strany." Hoci Slovensko v 88. minúte inkasovalo po vlastnom góle stopéra Milana Škriniara z Interu Miláno, v predĺžení v 110. minúte strelil víťazný gól Michal Ďuriš z Omonie Nikózia. "To je futbal, šance sa rodia. Každý má nejakú kvalitu a pri ich góle si to tam Miňo bohužiaľ zrazil. My sme si však stále verili, videli sme, že sa s nimi dá hrať a chceli sme rozhodnúť, aby neprišlo na penalty," dodal účastník MS 2010 v JAR i EURO 2016 vo Francúzsku, ktorý sa poďakoval slovenským fanúšikom za podporu: "Celý rok je taký divný, nielen táto jeseň. Boli určite takí, čo nám neverili, ale ja sa chcem poďakovať tým, ktorí nám verili. Nech si to užijú s nami, je to úspech. Aj keď tie výsledky neboli vždy také, aké by sme si priali. Nakoniec sme to zvládli a tešíme sa. Oslavy budú, ale malé, lebo hneď cestujeme domov. Nič veľké. Máme ešte dva zápasy, musíme sa sústrediť, ešte o niečo sa hrá."

V základnej zostave hostí dostal šancu aj krídelník Albert Rusnák ml. z Realu Salt Lake zo zámorskej MLS. "Prvý pocit je, že najdôležitejší bol výsledok. Bol to jeden zápas, ktorý rozhodol o postupe na EURO. Cieľ sa splnil. Aj keď výkon mohol byť lepší, ale dali sme do toho fakt všetko a každý zo seba vydal viac než 100 percent. Celých 120 minút tam bolo nasadenie a to je v takýchto zápasoch potrebné na dobrý výsledok. Chcel by som len povedať všetkým ľuďom na Slovensku, ktorí momentálne nemajú ľahkú situáciu, že verím, že sme im domov priniesli trošku šťastia. Že budú na nás hrdí," vyjadril sa 26-ročný reprezentant. Súčasne priznal, že Severní Íri dokázali dostať Slovensko pod tlak: "Ako náhle sme vyhrávali a do konca bolo desať minút, tak každý myslel najmä na tú defenzívnu činnosť, až potom na ofenzívnu. Boli sme zalezení a oni nás s tými dlhými loptami dostávali trochu pod tlak. Po mentálnej stránke, keď dali na 1:1, sme to zvládli napokon super. Nebolo ľahké sa pozbierať, ale dokázali sme to. Výsledok bol najdôležitejší."

Rusnák potrebuje čas, aby sa mu v hlave rozležal úspech, ktorý so spoluhráčmi dosiahol: "Ešte si neuvedomujem, čo sme dosiahli. Možno časom to budem brať inak a zamyslím sa nad tým možno aj iným spôsobom, ako bezprostredne teraz. Mám obrovskú radosť, sú to neskutočné pocity. Podarilo sa mi to s dvadsaťjednotkou a teraz aj s áčkom, je to ďalší zo splnených snov."


Moravčík vníma postup ako injekciu a potvrdenie silnej generácie


Kapitán slovenskej futbalovej reprezentácie Marek Hamšík (vľavo) a hráč Severného Írska Paddy McNair bojujú o loptu počas zápasu finále play off o EURO 2020 Severné Írsko - Slovensko.
Foto: pre TASR/PA/Brian Lawless

Podľa bývalého reprezentanta Ľubomíra Moravčíka je postup slovenských futbalistov na ME vítaná injekcia pre fanúšikov slovenského futbalu i športu. "Zároveň by bola veľká škoda nepostúpiť cez Severných Írov, ktorí v tom zápase veľa neukázali," uviedol Moravčík v rozhovore pre TASR.

Barážový zápas sledoval a pozorne si všímal výkony oboch tímov: "Severní Íri sú srdciari, atléti, ale nie sú to hráči oplývajúci futbalovou tvorivosťou. V tom zápase neukázali prakticky nič, slovenský tím sa na nich veľmi dobre pripravil. Žiaľ, na našom výkone bolo vidieť, že stále nám chýba ofenzívna sila a kvalita, ktorá by vedela rozhodovať takéto zápasy. Obrana hrala výborne, kvalitný výkon odviedol aj stred poľa, v ktorom si slovenskí hráči vedeli podržať loptu. Ukázali, že vedia o sebe, no tá ofenzíva je slabšia. Osobne očakávam viac od Alberta Rusnáka či Ondreja Dudu, ktorí sú schopní zakončovatelia, no chýba mi v ich hre niečo špeciálne, niečo navyše."

Slovenský tím mal zápas sľubne rozohraný, od gólu Juraja Kucku v 17. minúte dlho viedol, no vlastný gól Milana Škriniara v 88. minúte znamenal predĺženie. V ňom rozhodol o slovenskom postupe Michal Ďuriš. "Predĺženie bolo najmä o taktike, tam nikto nechcel spraviť chybu. Bolo vidieť, že obom tímom ubúdali sily, chýbala aj akási eufória. Bola by naozaj škoda nepostúpiť cez týchto Írov, ktorí nemali ktovieakú kvalitu, preto som veľmi rád, že sa to podarilo. Naša kvalita je určite väčšia než súperova, no niekedy je ťažké ju uplatniť. Jednoducho povedané, bol to boj. To víťazstvo bolo statočne vybojované, chlapci si za ním išli. Nie je jednoduché vyhrať takýto zápas, hráči súpera boli veľmi húževnatí. Klobúk dolu pred hráčmi, trebárs pred Jurajom Kuckom, ktorý bol pri našich dôležitých momentoch v kvalifikácii a aj v rozhodujúcom zápase dal gól. Oporou bol takisto brankár Marek Rodák, ktorý potvrdil skúsenosti s ostrovným futbalom. Kvalitné výkony podávali aj viacerí ďalší hráči," konštatoval Moravčík pre TASR.

Postup na ME vníma aj ako potvrdenie kvalít generácie okolo Mareka Hamšíka či Juraja Kucku. Tí už vybojovali historickú účasť na MS v roku 2010 v JAR a aj predošlý postup na EURO 2016 vo Francúzsku. Tretí vrcholný turnaj je podľa Moravčíka pozitívna vizitka slovenského futbalu. "Ten tím bol tvorený viacerými hráčmi, ktorí sa zaslúžili o postup na MS i predošlé ME a potvrdili, že sú úspešná generácia. Postupne boli dopĺňaní svojimi nástupcami z dvadsaťjednotky a celkovo to vyústilo do fantastického výsledku. Totiž, tento postup je naozaj fantastický úspech. Treba si uvedomiť, že sme malá krajina, navyše celú spoločnosť i futbal trápi pandémia koronavírusu a peniaze chýbajú aj futbalu. A práve tento postup je preto vítaná injekcia pre fanúšikov, pre spoločnosť a v neposlednom rade aj pre SFZ, ktorý získa isté finančné prostriedky. Slovenský futbal, ale aj šport ako taký, potrebuje úspech. Úspech a peniaze."

Slováci sa v kvalifikácii v základnej E-skupine umiestnili za priamymi postupujúcimi Chorvátskom a Walesom, nádej v podobe baráže dosiahli cez Ligu národov. Do finále play off už slovenský tím vstúpil s hlavným trénerom Štefanom Tarkovičom, ktorý po prehrách v Lige národov so Škótskom a Izraelom nahradil Pavla Hapala. "Myslím si, že to bolo dobré rozhodnutie. Pavel je môj kamarát, skvelý človek a odborník, ktorý rozumie futbalu. V národnom tíme sa rozhodol dať šancu mladým hráčom, ktorými vypĺňal vznikajúce medzery. Tarkovič sa po nástupe do funkcie vrátil späť, vzal Tomáša Hubočana, chcel aj Martina Škrtela, jednoducho vsadil takpovediac na istotu. Práve Hubočan mal dosť významný podiel na tom, že sme mali proti Severným Írom veľmi dobrú defenzívu. Po výmene trénera sme prestali experimentovať a vrátili sa k tomu čo fungovalo. Mňa osobne prekvapil tým, že postavil Šatku a nie Valjenta, ale napokon aj tento krok prispel k dôležitému víťazstvu. Pavel hľadal alternatívy a viacerí mladíci ešte neboli dostatočne pripravení vyhrávať ťažké reprezentačné zápasy, keďže aj v kluboch mali svoje problémy a ich vyťaženie nebolo ideálne," uviedol štvrťfinalista MS 1990 v Taliansku.

Tréner Tarkovič má zmluvu do 30. novembra 2020, no podľa Moravčíka by mal viesť tím aj v ďalšom období vrátane ME. "Nie je dôvod niečo meniť. Myslím si, že Tarkovič mal viesť mužstvo v kvalifikácii a jeho zotrvanie malo byť plynulým krokom po tom, čo ako asistent pôsobil pri Jánovi Kozákovi. Príležitosť však dostal Pavel Hapal, ktorý mal predtým úspechy s dvadsaťjednotkou. Aj tento počin mal svoju logiku, no teraz by mal Tarkovič pokračovať ďalej. Spravil rozumný krok, keď sa obklopil kvalitnými asistentmi Marekom Mintálom a Samuelom Slovákom. Nie je dôvod niečo riešiť, výsledok so Severným Írskom podľa mňa vyriešil trénerskú otázku," vyjadril sa bývalý najlepší Futbalista SR na margo trénerskej otázky.

Tarkovič vyzdvihol zomknutosť a mentálnu silu slovenského tímu


Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Štefan Tarkovič (tretí vľavo), hráči Patrik Hrošovský (druhý sprava) a Peter Pekarík sa tešia po výhre 2:1 v zápase finále play off o EURO 2020 Severné Írsko - Slovensko v belfastskom Windsor Parku vo štvrtok 12. novembra 2020. Slováci sa po výhre v Belfaste prebojovali na kontinentálny šampionát druhýkrát v histórii, v E-skupine budú ich súpermi Poľsko, Švédsko a Španielsko.
Foto: TASR/PA/Brian Lawless

Slovenská futbalová reprezentácia zvládla zápas o všetko, vo finále play off EURO 2020 zvíťazila v Severnom Írsku 2:1 po predĺžení a po MS 2010 a EURO 2016 sa prebojovala na tretí veľký turnaj v ére samostatnosti. Na budúcoročný kontinentálny šampionát ju v pozícii šéfa staronového realizačného tímu doviedol Štefan Tarkovič, ktorý po októbrových prehrách 0:1 v Škótsku a 2:3 doma s Izraelom v Lige národov nahradil na lavičke Čecha Pavla Hapala.

Slováci v tomto kalendárnom roku nevyhrali v riadnom hracom čase ani jeden zápas, napokon však splnili hlavný cieľ a tým bol postup na EURO 2020. Októbrové facky so Škótskom a Izraelom na nich nezanechali žiadnu stopu, medzi európsku smotánku sa mužstvo okolo kapitána Mareka Hamšíka dostalo druhýkrát za sebou. Pred štyrmi rokmi vo Francúzsku to dotiahlo do osemfinále, v ktorom podľahlo Nemecku 0:3. "Pocity sú skvelé. Táto partia ľudí, ktorá sa dnes prezentovala na ihrisku, si zaslúži veľký obdiv. Som rád, že sme do bodky naplnili naše predsavzatia. Ukázali sme aj kvalitu, vyslali sme jasný odkaz fanúšikom a ľuďom, ktorí nám držali palce. Bol náš cieľ zomknúť sa, mužstvo sme pripravili, aby bolo súdržné," povedal Tarkovič v rozhovore pre RTVS.

Niekdajší dlhoročný asistent Jána Kozáka st. pri národnom tíme sa predviedol ako úspešný krízový manažér. Napriek časovej tiesni dokázal mužstvo na duel v Belfaste vynikajúco pripraviť po taktickej i mentálnej stránke. Slováci sa ujali vedenia v 17. minúte po góle Juraja Kucku a postupový výsledok držali vo svojich rukách až do 88. minúty, vtedy ich však zalial studený pot po vlastnom góle Milana Škriniara. V predĺžení už hráčom oboch tímov ubúdali sily, napokon si prívlastok hrdina večera vyslúžil strelec druhého slovenského gólu Michal Ďuriš.

"Severné Írsko nás zatlačilo, ale vrátili sme sa k tomu, že sme udržali koncentráciu do konca. Nebolo príjemné byť päť minút od EURO a inkasovať gól. Ale zomkli sme sa a ukázali sme mentálnu silu. Všetkým gratulujem, ukázali charakter. Bol to sen nielen hráčov, ale aj môj. Na celom štadióne nebol človek, ktorý by nechcel postúpiť na ME. Týka sa to aj Severného Írska. Ja som tímový hráč, vďaka patrí hráčom a ľuďom okolo tímu," vravel Tarkovič, ktorý je vo funkcii od 20. októbra. Zatiaľ nie je isté, či povedie mužstvo aj na ME, kde si Slováci v základnej E-skupine zmerajú sily s Poľskom (14. júna), Švédskom (18. júna) a Španielskom (23. júna).

Filc o postupe na EURO: Spoločnosť potrebuje niečo pozitívne


Bývalý tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Ján Filc vníma postup futbalistov na EURO 2020 ako veľmi potrebný impulz pre celú spoločnosť v čase pandémie koronavírusu. "Je to veľmi dobré pre celý slovenský šport," uviedol kouč majstrov sveta z Göteborgu 2002 pre TASR. "Ako povedal aj prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik, spoločnosť potrebuje v tomto čase niečo pozitívne."

Fanúšikovia športu a futbalu sa podľa neho majú na čo tešiť: "Majstrovstvá Európy úplne ináč vyznejú, keď sa na nich zúčastní aj naša reprezentácia. Postup je úspech, treba ich však vidieť v širších súvislostiach, je to aj otázka počtu zúčastnených krajín na ME, ktorý sa stále navyšuje. Je však dobre, že sme sa zaradili medzi lepšiu polovicu európskych krajín, to je určite pozitívum."

Slovenská reprezentácia pod vedením Štefana Tarkoviča zvládla štvrtkový zápas o všetko a vo finále play off EURO 2020 zvíťazila v Severnom Írsku 2:1 po predĺžení. Po MS 2010 a EURO 2016 sa prebojovala na tretí veľký turnaj v ére samostatnosti. "Čo ma potešilo v porovnaní s predchádzajúcimi vystúpeniami, proti Severným Írom hralo mužstvo skutočne ako tím a bolo vidieť, že každý z hráčov, ktorý nastúpil, odviedol maximum. Výsledok je dôsledkom aj toho nasadenia. Samozrejme, nebol to ideálny výkon, ale bol veľmi sympatický. V tomto čase sa ani nedajú očakávať ideálne výkony. Hráči ukázali, že ich vzťah k reprezentácii nie je iba formálny, ale aj obsahový," zdôraznil Filc.

Okrem tímového výkonu vyzdvihol aj vysokú streleckú efektivitu mužstva: "Dôležité bolo, že hráči dokázali z minima príležitostí využiť maximum. Na ihrisku boli futbalisti, ktorí vedeli daný moment nejako vystihnúť. Striedajúci hráči dokázali tých odchádzajúcich plnohodnotne nahradiť, čo svedčí o solídnom a vývojaschopnom kádri. Napriek tomu, že Marek Hamšík nemal svoj najlepší deň, mužstvo vedelo nájsť spôsob, ako vyplniť stred poľa. Potešujúce bolo, že obrana stála na pomerne pevných nohách, nevyskytli sa nejaké vážne problémy, hoci súper sa v niektorých momentoch snažil veľmi zatlačiť. Je treba povedať, že Severní Íri nevynikali nejakou výnimočnou kvalitou. Z priebehu zápasu bolo cítiť, že futbalová kvalita je viac na našej strane."

Slovenskí futbalisti sa v E-skupine ME stretnú s Poľskom, Švédskom a Španielskom a podľa Filca nie sú bez šance na postup do vyraďovacej fázy: "Mužstvo pôjde na turnaji od zápasu k zápasu, pokúsi sa v každom stretnutí urobiť nejaký dobrý výsledok. Nevieme, aká bude vtedy situácia, či bude pokračovať táto pandémia, čo to všetko so sebou prinesie. V skupine sú dva-tri tímy, ktoré sa dajú ťažko zdolať, ale v jednom zápase sa dá uspieť proti každému z nich. Bude záležať, v akej polohe sa budú mužstvá v danej chvíli nachádzať."

TK k postupu slovenských futbalistov na ME