Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 14. október 2024Meniny má Boris
< sekcia Futbal

ME2020: UEFA nariadila Ukrajine odstrániť z dresov kontroverzný slogan

Na snímke nový dres ukrajinskej futbalovej reprezentácie na EURO 2020. Európska futbalová únia (UEFA) schválila ukrajinské dresy na EURO 2020, ktoré svojím dizajnom pobúrili Rusov. Jeho súčasťou je obrys hraníc, ktoré zahŕňajú aj Krym a separatistické oblasti Doneck a Luhansk. Foto: TASR/AP

Ukrajinské dresy pobúrili najmä Rusko, ktorému sa nepáči, že obrys štátnych hraníc zahŕňali aj Krym, ktorý Rusi anektovali v roku 2014.

Nyon 10. júna (TASR) - Európska futbalová únia (UEFA) prikázala Ukrajine odstrániť politický slogan z jej dresov. Špeciálna edícia pre EURO 2020 má na sebe okrem obrysov krajiny aj motto: "Sláva našim hrdinom", ktoré sa spája s nacionalistickými skupinami, ktoré počas druhej svetovej vojny kolaborovali s nacistickým Nemeckom.

Ukrajinské dresy pobúrili najmä Rusko, ktorému sa nepáči, že obrys štátnych hraníc zahŕňali aj Krym, ktorý Rusi anektovali v roku 2014. Slogan "Sláva našim hrdinom, sláva Ukrajine", skandovali pred siedmimi rokmi demonštranti proti vtedajšiemu prezidentovi Viktorovi Jankukovičovi.

Rusi proti dresom vzniesli oficiálnu sťažnosť, ktorej UEFA čiastočne vyhovela s odôvodnením, že ide o jasné politické posolstvo. Druhý slogan na zadnej strane dresu "Sláva Ukrajine" UEFA schválila s tým, že sám o sebe nemá politický podtext.