Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 14. október 2024Meniny má Boris
< sekcia Futbal

Slovenský osemfinálový debut v 2016, titul získalo Portugalsko

Na snímke vpravo Ján Ďurica (Slovensko) a vľavo Gareth Bale (Wales) v zápase B-skupiny na majstrovstvách Európy vo futbale medzi Walesom a Slovenskom 11. júna 2016 vo francúzskom Bordeaux. Foto: TASR/Michal Svítok

Na šampionáte hrali Slováci v B-skupine s Walesom, Ruskom a Anglickom. V prvom zápase s "drakmi" prehrali v Bordeaux 1:2, prvý gól samostatného Slovenska na ME dal Ondrej Duda.

Bratislava 9. júna (TASR) - Z histórie ME:

- 2008: Pod Alpami druhý triumf Španielska

EURO 2008 bolo 13. edíciou finálových turnajov, prvýkrát si na ňom zahrali organizátori z Rakúska a aj Poliaci boli debutantom. V základných skupinách dominovali Španieli, Chorváti a Holanďania, ktorí zaznamenali 3 výhry. Zaujala aj prehra Čechov s Tureckom 2:3, hoci tí viedli už 2:0. Chyba brankára Petra Čecha však poslala ďalej "krajinu polmesiaca". Vo štvrťfinále Nemci vyradili Portugalsko (3:2), Rusi zaskočili Holanďanov v predĺžení (3:1), Španieli vyradili rivala z Talianska v jedenástkovom rozstrele, rovnako ako Turci Chorvátov. V semifinále Španieli jasne preskočili Rusov (3:0) a Nemci po dráme vyradili Turkov (3:2). Finále vo Viedni rozhodol gól Fernanda Torresa z 33. minúty. Najlepším strelcom sa stal Španiel David Villa so 4 gólmi a najlepším hráčom turnaja vyhlásili Xaviho Hernandeza zo Španielska. Španieli získali európske zlato druhýkrát, prvý raz sa tešili v 1964.

- 2012: V Poľsku a na Ukrajine historická obhajoba Španielov

Hoci panovali obavy, že Poliaci s Ukrajincami budú na prvom EURO vo Východnej Európe organizačne pokrivkávať, šampionát bol veľkým úspechom. Zápasy navštívilo vyše 1,4 milióna divákov. Tento šampionát bol posledným vo formáte so 16 tímami. Španieli ako obhajca vyhrali C-skupinu a vo štvrťfinále vyradili Francúzov 2:0. V semifinále uspeli v rozstrele z 11 m nad Portugalskom a vo finále zverenci Vicenteho del Bosqueho jasne prevalcovali Talianov 4:0. Boli prvým tímom, ktorý na ME obhájil zlato a súčasne držal titul svetových šampiónov. Hoci turnaj mal až šesť trojgólových strelcov, Zlatú kopačku získal Španiel Fernando Torres. Najlepším hráčom sa stal jeho krajan Andres Iniesta.

- 2016: Slovenský osemfinálový debut, titul Portugalsku

Až v šiestej futbalovej kvalifikácii na majstrovstvá Európy v ére samostatnosti sa slovenskej futbalovej reprezentácii podaril naplniť vytúžený sen. Ekipa zverencov hlavného trénera Jána Kozáka, asistenta Štefana Tarkoviča, kouča brankárov Miroslava Semana a kondičného trénera Martina Rusňáka to dokázala v boji o finálový turnaj EURO 2016 vo Francúzsku, keď v C-skupine obsadila druhú priečku zaručujúcu priamy postup.

Slováci pretavili na postup šiestu kvalifikáciu na ME, keď neuspeli v predchádzajúcich piatich pokusoch. Nepodarilo sa im to v kvalifikáciách EURO 1996 v Anglicku, EURO 2000 v Belgicku a Holandsku, EURO 2004 v Portugalsku, EURO 2008 v Rakúsku a Švajčiarsku ani EURO 2012 v Poľsku a na Ukrajine.

Slováci dostali do kvalifikačnej C-skupiny obhajcu titulu Španielov, silnú Ukrajinu, nevyspytateľné Bielorusko, nepríjemné Macedónsko a outsidera Luxembursko. Po žrebe mal hlavu plnú starostí tréner Ján Kozák, keďže rozpis zápasov bol neúprosný - z prvých štyroch duelov tri vonku - v Kyjeve, Borisove a Skopje, resp. v druhom septembrovom termíne doma s úradujúcim šampiónom zo Španielska. Jeseň 2014 sa ale premenila na nádherný slovenský sen - 4 výhry potvrdené ďalšími už v roku 2015 doma s Luxemburskom a Macedónskom. Tím kapitána Martina Škrtela najprv dobyl Kyjev gólom Róberta Maka, potom šokujúco zdolal v Žiline Španielov 2:1 po góloch Juraja Kucku a Miroslava Stocha. Borisov padol po dvoch góloch Mareka Hamšíka a jedného Stanislava Šestáka (3:1) a v Skopje sa trafili Juraj Kucka a Adam Nemec (2:0). Po šiestich zápasoch a výhrach 3:0 nad Luxemburskom a 2:1 doma nad Macedónskom boli Slováci spolu s Angličanmi jediní stopercentní v celej kvalifikácii. Až potom prišla prvá prehra v španielskom Oviede 0:2 nasledovaná ziskom "zlatého bodu" doma s Ukrajinou 0:0. Postupové oslavy Kozákovci ešte nespečatili 9. októbra v Žiline, keď prehrali s Bieloruskom 0:1, ale muselo sa s nimi čakať až po derniére v Luxemburgu, kde zvíťazilo 4:2.

Na samotnom šampionáte hrali Slováci v B-skupine s Walesom, Ruskom a Anglickom. V prvom zápase s "drakmi" prehrali v Bordeaux 1:2, prvý gól samostatného Slovenska na ME dal Ondrej Duda. V druhom súboji v Lille zdolalo Slovensko Rusko 2:1 po góloch Vladimíra Weissa ml. a Mareka Hamšíka. V treťom zápase vybojovala SR bezgólovú remízu s Anglickom v Saint-Étienne a z tretieho miesta postúpila do osemfinále. V ňom v Lille prehralo s Nemeckom 0:3.

Prvý titul získalo Portugalsko, ktoré v semifinále zdolalo prekvapenie turnaja Wales 2:0 a vo finále aj domáci výber 1:0 pp vďaka gólu Edera zo 109. minúty.