Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 15. október 2024Meniny má Terézia
< sekcia Futbal

Trojbodové tímy Holandsko a Rakúsko čaká vzájomný duel

Tréner holandskej futbalovej reprezentácie Frank de Boer (uprostred) sa teší po výhre 3:2 v zápase základnej C-skupiny Holandsko - Ukrajina na ME vo futbale v Amsterdame v nedeľu 13. júna 2021. Foto: TASR/AP

Rakúšania sú pred vzájomným duelom s najväčším favoritom skupiny dokonca na čele tabuľky zásluhou priaznivejšieho skóre.

Amsterdam 16. júna (TASR) - Holandsko a Rakúsko sa vo štvrtok o 21.00 h stretnú v súboji dvoch trojbodových tímov C-skupiny futbalových majstrovstiev Európy. Domáci budú v Amsterdame favoritom, po víťazstve nad Ukrajinou 3:2 ich však trápia medzery v defenzíve. Rakúšanov povzbudil historický triumf nad Severným Macedónskom 3:1. Rozhodovať budú Izraelčania na čele s hlavným arbitrom Orelom Grinfeeldom.

Holanďania viedli v prvom skupinovom kole nad Ukrajincami 2:0, ale v rýchlom časovom slede dvakrát inkasovali a o ich úspechu rozhodol až päť minút pred koncom riadneho hracieho času Denzel Dumfries. "Vedeli sme, že odštartovať víťazstvom nad Ukrajinou je nesmierne dôležité. Sme naozaj veľmi radi, že sa nám to podarilo. Na druhej strane sme však inkasovali dva góly, ako obranca to považujem za škvrnu na našom výkone," uviedol Stefan de Vrij na oficiálnej webstránke Európskej futbalovej únie (UEFA).

"Oranjes" sa v bránke spoliehajú na veterána Maartena Stekelenburga, ktorý sa vlani vrátil do materského Ajaxu Amsterdam v pozícii dvojky: "Pokiaľ by mi na začiatku sezóny niekto povedal, že budem reprezentačnou jednotkou na európskom šampionáte, vysmial by som sa mu. Ale taký je futbal."

Rakúšania sú pred vzájomným duelom s najväčším favoritom skupiny dokonca na čele tabuľky zásluhou priaznivejšieho skóre. Pri svojej tretej účasti na záverečných turnajoch ME si pripísali premiérové víťazstvo, v rokoch 2008 aj 2016 skončili s bilanciou jedna remíza a dve prehry. Ich nemecký kouč Franco Foda zaexperimentoval proti Severnému Macedónsku s rozostavením 3-5-2 a risk sa mu vyplatil. V zápase to bola novinka, no Foda pre ORF prezradil, že so zverencami takto trénovali celý týždeň.

"Iba niekoľko hodín pred výkopom sme sa dozvedeli, v akej formácii nastúpime. Hrať s tromi obrancami je pre nás nezvyčajné a absolvovali sme takto len zopár tréningov. Určite to však bolo väčšie prekvapenie pre súpera ako pre nás, ináč by to dopadlo odlišným výsledkom. Nevieme, aké rozostavenie použijeme proti Holandsku, ale ukázali sme, že sa dokážeme rýchlo prispôsobiť," povedal obranca Martin Hinteregger, ktorý očakáva iný zápas v porovnaní s úvodným vystúpením: "Loptu nebudeme mať na kopačkách tak často, no môže to byť pre nás aj výhoda, budeme môcť viac využívať protiútoky. Holandsko má fantastických futbalistov, potrebujeme špičkový a kolektívny výkon, aby sme sa ubránili jeho silným útokom. Aj my však disponujeme kvalitou v ofenzívnej fáze."

Rakúsko sa víťazstvom nad Severným Macedónskom priblížilo k postupu do osemfinále, ale tréner Foda tlmí prípadnú eufóriu: "Bez debaty sme v pozícii outsiderov. Favoriti sú zakaždým tí istí: Taliansko, Španielsko, Nemecko, Holandsko, Francúzsko, a to som vymenoval len časť z nich. Na majstrovstvách Európy však už dokázalo príjemne prekvapiť viacero mužstiev, takže počkajme a uvidíme."

C-skupina:



HOLANDSKO - RAKÚSKO /štvrtok o 21.00, Johan Cruijff ArenA v Amsterdame/

Rozhodcovia: Orel Grinfeeld - Roy Hassan, Idan Yarkoni (všetci Izr.)

Predpokladané zostavy:

Holandsko: Stekelenburg - Timber, De Vrij, Blind - Dumfries, De Roon, De Jong, Wijnaldum, van Aanholt - Depay, Weghorst
Rakúsko: Bachmann - Dragovič, Hinteregger, Ulmer - Lainer, Laimer, Schlager, Sabitzer, Alaba - Arnautovič, Kalajdžič