Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 15. október 2024Meniny má Terézia
< sekcia Futbal

Ukrajinci ďakujú Švédom, no chcú postúpiť do štvrťfinále

Ukrajinskí futbalisti stoja v kruhu pred začiatkom zápasu základnej C-skupiny Ukrajina - Rakúsko na ME vo futbale na štadióne v Bukurešti v pondelok 21. júna 2021. Foto: TASR/AP

Súčasťou švédskeho tímu je päť majstrov Európy zo šampionátu hráčov do 21 rokov 2015.

Glasgow 28. júna (TASR) - Ukrajinskí futbalisti získali v C-skupine ME iba tri body za víťazstvo nad Severným Macedónskom, no súhrou okolností im to stačilo na postup do osemfinále. A ani to nemusí byť konečná, v Glasgowe na nich nečaká súper z kategórie favoritov, ale o štvrťfinále zabojujú proti Švédsku. Práve triumf severanov nad Poliakmi (3:2) výrazne prispel k postupu Ukrajiny, ktorej tak stačili v tabuľke tretích tímov iba tri body. Utorkový zápas v Hampden Parku v Glasgowe (21.00 SELČ) povedie taliansky rozhodca Daniele Orsato, na čiarach mu budú asistovať Alessandro Giallatini a Fabiano Preti.

Ukrajinci priznali, že sledovali záverečné vystúpenie Švédov, ktorí už mali v tom čase istý postup, a všetci im držali palce. Teraz je však už všetko inak a sústredia sa iba na svoj cieľ. "Samozrejme, chceli sme sa udržať na EURO čo najdlhšie, tak sme sledovali ich zápas a boli sme poriadne nervózni. Chcem poďakovať Švédom za víťazstvo, ale teraz hráme proti nim a sme odhodlaní. Na turnaji sme ešte nedosiahli náš výkonnostný strop," povedal pre UEFA.com Andrij Jarmolenko. Ukrajinského stredopoliara neprekvapilo, že Švédi vyhrali "slovenskú" E-skupinu pred favorizovaným Španielskom: "Majú veľmi kvalitný tím a hrajú agresívne. Zaslúžene uspeli v skupine, my sa však pripravíme. Vyhrá lepšie mužstvo."

Súčasťou švédskeho tímu je päť majstrov Európy zo šampionátu hráčov do 21 rokov 2015. Jedným z nich je aj obranca Ludwig Augustinsson, ktorý si myslí, že neočakávaný úspech v Českej republike môže inšpirovať aj súčasný výber: "Vieme, že nič nie je nemožné. Bola to fantastická skúsenosť." Jedným dychom však upozornil, že hoci sa vyhli zvučnejším súperom, neradno podceňovať ani Ukrajinu: "Nesmieme si myslieť, že ich len-tak zdoláme. Podarí sa nám to, iba ak podáme top výkon. Ak ho predvedieme, máme dobrú šancu na úspech."

Ukrajina sa so Švédskom stretla dosiaľ iba raz. O to však v pamätnejšom zápase, keď v skupine na ME 2012 v Kyjeve debutovala na EURO a dokonca zvíťazila. Oba góly strelil súčasný tréner reprezentácie Andrij Ševčenko. "Švédi sú veľmi organizovaní a majú môj plný rešpekt. Hrajú určitým štýlom a nezvyknú to meniť, iba málokedy prehrávajú osobné súboje. Navyše, majú dvoch skvelých útočníkov," zhodnotil nadchádzajúceho súpera niekdajší elitný kanonier. Aj opačný tábor zdôraznil kvalitu súpera, no tréner Janne Andersson verí svojmu súdržnému mužstvu: "Povedal som chlapcom v šatni, že by som za žiadnu cenu nechcel byť kdekoľvek inde na svete než s týmito ľuďmi v tejto šatni. Ukrajinci sú dobrí, majú skvelý prechod z obrany do útoku, no proti Rakúsku vyzerali trochu unavení. Mali však dostatok času na oddych."

ME osemfinále:



ŠVÉDSKO - UKRAJINA /v utorok od 21.00 h v Hampden Parku v Glasgowe/

rozhodujú: Daniele Orsato - Alessandro Giallatini, Fabiano Preti (všetci Tal.)

predpokladané zostavy:

Švédsko: Olsen - Lustig, Lindelöf, Danielson, Augustinsson - S. Larsson, Ekdal, Olsson, Forsberg - Quaison, Isak
Ukrajina: Buščan - Karavajev, Matvijenko, Zabarnyj, Mykolenko - Malinovskyj, Sydorčuk, Zinčenko - Jarmolenko, Jaremčuk, Cygankov