Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Hokej

Florida zdolala Boston 6:1, Vancouver otočil prvý duel s Edmontonom

Pravé krídlo Boston Bruins Justin Brazeau (55) kontroluje puk, center Florida Panthers Sam Reinhart (13) bráni počas prvej tretiny druhého zápasu druhého kola play-off hokejového Stanleyho pohára NHL v stredu 8. mája 2024 v Sunrise, Florida. Foto: TASR/AP

Charlie Coyle síce poslal Boston v prvej tretine do vedenia, no v druhej domáci odpovedali tromi gólmi a rovnaký počet pridali aj v záverečnej časti hry.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
New York 9. mája (TASR) - Hokejisti Floridy vyrovnali stav série 2. kola play off NHL s Bostonom na 1:1. V druhom dueli semifinále Východnej konferencie vyhrali doma presvedčivo 6:1, keď sa dvoma gólmi a dvoma asistenciami blysol Aleksander Barkov. Vancouver uspel v prvom semifinále Západnej konferencie s Edmontonom 5:4, skóre otočil tromi gólmi v tretej tretine.

Charlie Coyle síce poslal Boston v prvej tretine do vedenia, no v druhej domáci odpovedali tromi gólmi a rovnaký počet pridali aj v záverečnej časti hry. "Celkovo sme robili to, čo sme chceli. Súper sa dostal v úvodnej tretine do vedenia, no my sme nič nemenili. Stále sme zostali verní našej hre, išli sme do nich tvrdo a tlačili sa do bránky. To sme robili celý zápas," zhodnotil duel Barkov, ktorý potvrdil stúpajúcu formu. V uplynulých troch vystúpeniach zaznamenal osem kanadských bodov (4+4). Okrem neho bol v zápase štvorbodový aj Sam Reinhart (0+4), Brandon Montour si pripísal gól a dve asistencie. Panthers prestrieľali súpera 33:15, brankár Sergej Bobrovskij mal 14 úspešných zákrokov. Boston prehral s Floridou až v šiestom vzájomnom stretnutí v tejto sezóne. Po štvrtom inkasovanom góle Jeremyho Swaymana nahradil v bránke hostí Linus Ullmark. "Páčil sa mi náš štart do zápasu a myslel som si, že sme na tom v druhej tretine dobre, až do momentu, keď domáci skórovali. Potom sa nám už nedarilo. Florida lepšie využívala svoje šance než my. V predchádzajúcom zápase sme boli v koncovke úspešnejší (5:1 pre Boston - pozn.)," povedal pre nhl.com tréner "medveďov" Jim Montgomery.

V nervozitou poznačenej tretej tretine rozdali arbitri až 146 trestných minút. Záverečnú desaťminútovku poznačilo množstvo šarvátok, nervozita vyústila aj do bitky medzi hviezdami tímov Matthewom Tkachukom a Davidom Pastrňákom. Obaja dostali okrem päťminútových aj 10-minútové osobné tresty a na ľad sa tak už nevrátili. Tretí zápas série je na programe v noci na sobotu v Bostone. "Dva zápasy sú za nami, jeden sme im ukradli. Teraz sa vraciame domov a potrebujeme sa koncentrovať na zápas číslo tri. V play off treba mať krátku pamäť," vyhlásil Pastrňák.

Edmonton aj vďaka dvom presným zásahom Zacha Hymana viedol v prvom dueli série s Vancouverom na ľade súpera už 4:1, no Elias Lindholm v závere druhej časti znížil a Canucks potom tromi gólmi v tretej časti hry otočili skóre vo svoj prospech. Gólom a dvoma asistenciami k tomu prispel útočník Dakota Joshua. "Vždy veríme, že sa to dá zvrátiť. Bojovali sme až do konca. V tretej tretine nám pomohli diváci, ktorí nás hnali dopredu a pridalo nám to sebavedomie. Videli ste, ako prúdi celým tímom," vravel Joshua. V 54. minúte vyrovnal na 4:4 obranca Nikita Zadorov a o 39 sekúnd neskôr zariadil víťazstvo pre domácich Conor Garland. Americký krídelník nabral rýchlosť v strednom pásme, prevzal puk od Joshuu, naznačil strelu príklepom, no namiesto nej ešte potiahol puk a poslal ho z uhla pomedzi betóny Stuarta Skinnera. "Snažil som sa vytiahnuť brankára z bránky a vystreliť po ľade. Keď spadnete do takej diery, musíte využívať šance, ak sa chcete vrátiť do zápasu. To sa nám v tretej tretine podarilo," spokojne konštatoval Garland.

Hyman si dvoma presnými zásahmi upevnil vedúce postavenie v tabuľke strelcov v play off, ktorú vedie s deviatimi gólmi. To je v histórii Oilers najvyšší počet v prvých šiestich dueloch vyraďovačky, Hyman prekonal výkon Wayna Gretzkého (8) a vyrovnal zápis Marka Messiera z roku 1983. Oilers nestačili ani dve asistencie Leona Draisaitla a Ryana Nugenta-Hopkinsa. Draisaitl vynechal záverečných osem minút v druhej tretine pre problémy s výstrojom, v tretej bol späť na ľade. "Vancouver má dobré mužstvo a urobil všetko pre to, aby sa vrátil do hry. My sme robili všetko pre to, aby sme si udržali vedenie, v niektorých momentoch sme však boli príliš pasívni. Také veci sa v play off stávajú," poznamenal kapitán "olejárov" Connor McDavid, ktorý si v stretnutí pripísal jednu asistenciu. Produktivitu play off vedie s 13 bodmi (1+12). Druhý zápas kanadského súboja sa hrá opäť vo Vancouveri v noci na sobotu.



2. kolo play off NHL

semifinále Východnej konferencie - 2. zápas:

Florida Panthers - Boston Bruins 6:1 (0:1, 3:0, 3:0)

Góly:
22. Lorentz (Montour), 30. Barkov (Reinhart, Ekblad), 40. Forsling (Lundell, Montour), 42. Luostarinen (Barkov, Reinhart), 51. Barkov (Reinhart), 52. Montour (Barkov, Reinhart) - 13. Coyle (Zacha, Marchand). Brankári: Bobrovskij - Swayman (42. Ullmark), strely na bránku: 33:15.

/stav série: 1:1/



semifinále Západnej konferencie - 1. zápas:

Vancouver Canucks - Edmonton Oilers 5:4 (0:2, 2:2, 3:0)

Góly:
21. Joshua (Cole, Lindholm), 38. Lindholm (Joshua, Soucy), 50. Miller (Boeser, Soucy), 54. Zadorov (Blueger, Höglander), 55. Garland (Joshua, Zadorov) - 3. Hyman (Nugent-Hopkins, Draisaitl), 16. Ekholm (Draisaitl), 33. Ceci (Ryan, Nugent-Hopkins), 34. Hyman (Bouchard, McDavid). Brankári: Šilovs - Skinner, strely na bránku: 24:18.

/stav série: 1:0/