Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Hokej

SLOVÁCI ZAČNÚ MS PROTI NEMCOM: Súper má strieborné jadro

Na snímke gólová radosť hráčov Slovenska počas prípravného hokejového stretnutia pred blížiacimi sa MS 2024 v ľadovom hokeji Praha - Ostrava medzi výbermi Slovenska a Poľska v piatok 3. mája 2024 v Žiline. Foto: TASR Daniel Stehlík

Nemci získali na vlaňajších MS strieborné medaily a v súčasnom kádri majú až 15 pamätníkov tohto úspechu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Ostrava 9. mája (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti odštartujú MS 2024 piatkovým zápasom proti Nemecku, v ktorom hneď ide o body proti predpokladanému priamemu konkurentovi na postup do štvrťfinále. Nemci získali na vlaňajších MS strieborné medaily a v súčasnom kádri majú až 15 pamätníkov tohto úspechu. Prvý zápas šampionátu v jeho ostravskej B-skupine má úvodné buly o 16.20 h.

Slováci sa na šampionát nenaladili ideálne, keď v utorňajšej generálke podľahli v Bratislave tímu USA 2:6. Nemci v závere prípravy zdolali Francúzov 4:3 po predĺžení. V tíme Slovenska nastúpilo proti USA až osem hráčov, pre ktorých to bol jediný duel v príprave na MS. Chýbali útočníci Miloš Kelemen a Martin Pospíšil, ten v prípade zaradenia zo zostavy absolvuje proti Nemecku debut nielen na MS, ale aj v reprezentačnom A-mužstve. Slováci zaostali proti Američanom v dôležitých ukazovateľoch a útočník Juraj Slafkovský upozornil, že výkon na štarte MS musí byť lepší: "Musíme viac strieľať na bránku. Verím, že to vylepšíme. Začína sa turnaj, všetci už musíme byť pripravení na sto percent. Každá chyba môže byť potrestaná, preto si na ne musíme dať pozor."

Tímy Slovenska a Nemecka sa stretli aj v záverečnej príprave, keď odohrali dva zápasy v Augsburgu a Kaufbeurene. V prvom z nich zvíťazili Slováci 5:4 po predĺžení s víťazným gólom Martina Faška-Rudáša a následne sa z triumfu 7:3 tešili Nemci. Na MS sa Slovensku proti Nemecku dlhodobo nedarí. V Ostrave pôjde o desiaty vzájomný zápas na svetových šampionátoch. Z predošlých deviatich Slováci vyhrali len dva, Nemcom na MS podľahli štyrikrát v rade. Zatiaľ posledné šampionátové víťazstvo slovenského tímu nad nemeckým sa zrodilo v roku 2013. Pri triumfe 3:2 boli zo súčasných kádrov slovenský útočník Libor Hudáček a nemecký obranca Moritz Müller. Pre tímy pôjde o 79. vzájomný zápas. Lepšiu bilanciu majú slovenskí reprezentanti, ktorí zvíťazili v 42 dueloch, raz sa zrodila remíza a 35-krát triumfovali Nemci. Pre Slovákov vyznieva aj skóre 197:182.

Na základe renkingu IIHF sú v pozícii favorita zápasu Nemci. Tí na MS 2023 obsadili 2. miesto, v rebríčku im patrí 5. miesto, pričom z uplynulých siedmich MS sa až šesťkrát dostali do štvrťfinále. Slováci, ktorí si za rovnaké obdobie zahrali vo vyraďovačke iba dvakrát, obsadili v Rige 9. miesto a na rovnakú priečku klesli aj v renkingu. V kádri Nemecka figuruje päť hráčov, ktorí v sezóne 2023/2024 nastúpili v NHL - brankár Philip Grubauer (Seattle), obranca Maksymilian Szuber (Arizona) a útočníci Lucas Reichel (Chicago), Nico Sturm (San Jose) a John-Jason Peterka (Buffalo). Posledne menovaný zažiaril pri vlaňajšom striebornom úspechu, keď bol s 12 bodmi (6+6) najproduktívnejší hráč tímu a stal sa aj najlepším útočníkom šampionátu.

formácie SR na prvom tréningu v Ostrave: Hlavaj (Škorvánek) - Nemec, Fehérváry, Čerešňák, Ivan, Grman, Koch, Golian, Gajdoš - Slafkovský, Hrivík, Cehlárik - Hudáček, Cingel, Tatar - Regenda, Pospíšil, Faško-Rudáš - Daňo, Sukeľ, Kudrna - Čacho



nominácia Nemecka na MS 2024:

Brankári: Philip Grubauer (Seattle Kraken/NHL), Mathias Niederberger (EHC Red Bull Mníchov), Tobias Ancicka

Obrancovia: Tobias Fohrler (Ambri-Piotta/Švajč.), Lukas Kälble (Fischtown Pinguins Bremerhaven), Moritz Müller (Kölner Haie), Jonas Müller, Kai Wissmann (obaja Eisbären Berlín), Maksymilian Szuber (Arizona Coyotes/Tucson Roadrunners), Colin Ugbekile (Iserlohn Roosters), Fabio Wagner (obaja ERC Ingolstadt)

Útočníci: Tobias Eder, Leonhard Pföderl, Frederik Tiffels (všetci Eisbären Berlín), Alexander Ehl (Düsseldorf), Yasin Ehliz, Maximilian Kastner (obaja EHC Red Bull Mníchov), Daniel Fischbuch (Adler Mannheim), Dominik Kahun (SC Bern/Švajč.), Marc Michaelis (EV Zug/Švajč.), John-Jason Peterka (Buffalo Sabres/NHL), Joshua Samanski, Parker Tuomie (obaja Straubing Tigers), Wojciech Stachowiak (ERC Ingolstadt), Nico Sturm (San Jose Sharks/NHL), Lucas Reichel (Chicago Blackhawks/NHL)



program SR v základnej skupine MS 2024:

piatok, 10. mája: SR - Nemecko /16.20/

nedeľa, 12. mája: SR - Kazachstan /12.20/

pondelok, 13. mája: USA - SR /16.20/

streda, 15. mája: SR - Poľsko /20.20/

sobota, 18. mája: Francúzsko - SR /20.20/

nedeľa, 19. mája: SR - Lotyšsko /20.20/

utorok, 21 mája: Švédsko - SR /20.20/