Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 26. november 2024Meniny má Kornel
< sekcia Import

DANKO: Slovenské potraviny sú kvalitné, producentom chceme pomôcť

Na snímke predseda NR SR Andrej Danko (SNS). Foto: TASR - Jakub Kotian

Uviedol to predseda SNS a predseda Národnej rady SR Andrej Danko. SNS aj vo svojom volebnom programe podľa neho predstavila riešenia, ktoré by im mohli pomôcť.

Bratislava 18. októbra (TASR) - V záujme Slovenskej národnej strany (SNS) je, aby slovenskí poľnohospodári - chovatelia aj pestovatelia - prosperovali a aby mali vytvorené čo najlepšie podmienky pre rozvoj. Uviedol to predseda SNS a predseda Národnej rady SR Andrej Danko. SNS aj vo svojom volebnom programe podľa neho predstavila riešenia, ktoré by im mohli pomôcť.

Podľa neho je nesporné, že kvalita slovenských pôdohospodárskych a potravinárskych výrobkov je mnohokrát vyššia než produkty v iných krajinách. Dokázala to nakoniec aj najnovšia kontrola v obchodných reťazcoch na Slovensku, pri ktorej bol počet nájdených nedostatkov najnižší u slovenských výrobcov. To podľa Danka konštatovala ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, nominantka SNS, Gabriela Matečná.

SNS sa podľa Danka tiež zasadzuje za to, aby sa podiel slovenských potravinových výrobkov v obchodných reťazcoch zvýšil, pretože ich podiel je podľa neho výrazne nedostatočný. Pritom ambíciou podľa neho bola aspoň 80-% sebestačnosť Slovenska v potravinách.

Danko pripomenul, že SNS vo svojom programe navrhovala zníženie dane z príjmov fyzických a právnických osôb na úroveň 19 %, čo by pomohlo aj slovenským pôdohospodárom a potravinárom, ďalej zníženie sadzby DPH na úroveň 10 % pre všetky slovenské výrobky pri predaji z dvora. SNS sa zasadzovala aj za zavedenie osobitnej dane z obratu obchodných reťazcov na úrovni minimálne 6 %, s takými nastavenými pravidlami, aby sa táto daň nedotkla slovenských výrobcov.

Slovenská národná strana podľa svojho predsedu okrem iného zakotvila vo svojich programových tézach prijať zákon o potravinovej sebestačnosti (ako nástroja na trvalé dominantné postavenie domácich producentov, chovateľov a pestovateľov na Slovensku), ako aj zaviesť definíciu slovenskej potraviny. "Táto iniciatíva by mala byť, respektíve bude predmetom koaličných rokovaní a mal by sa nájsť konsenzus na prijatie opatrení pre zlepšenie situácie," dodal Danko.