Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 1. november 2024Meniny má Denisa a Denis
< sekcia Import

Salmonelóza v Banskej Bystrici: Počet chorých stúpol na 27

Ilustračné foto, salmonelóza Foto: TASR/AP

RÚVZ v Banskej Bystrici pokračuje vo vyšetrovaní vzoriek od pacientov a jednej vzorky z polotovaru, kde bola zistená suspektná (vysoko pravdepodobná) salmonela.

Banská Bystrica 22. apríla (TASR) – Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici pokračoval tento týždeň v šetrení epidémie salmonelózy, ktorá vznikla začiatkom minulého týždňa z donáškového jedla na pracovisko od jednej z banskobystrických výrobní jedál. Počet chorých stúpol, z pôvodne 17 avizovaných prípadov je dnes už 27. TASR o tom informovala hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová.

"Z tohto počtu je laboratórne potvrdená prítomnosť Salmonelly Enteritidis v 24 prípadoch. Zvyšné tri prípady odborníci RÚVZ vykazujú v epidemiologickej súvislosti. Sedem pacientok je hospitalizovaných s ťažkým klinickým priebehom. Spoločný faktor prenosu je jedlo z donáškovej služby, a to štyri chody: Fitnes menu (kuracie mäso grilované, ryža, šalát), plnená placka (kuracie mäso, šalát), kurací steak a šalát, pizza a šalát," konštatovala Tolnayová.

Dodala, že po zatvorení prevádzky, dekontaminácii prostredia, pracovných plôch a predmetov, ktoré vykonal prevádzkovateľ, v piatok uplynulý týždeň požiadal o opätovné otvorenie prevádzky. Doložil negatívne výsledky z kontroly prostredia stermi od akreditovaného laboratória.

Pracovníci RÚVZ vykonali kontrolu ďalších nariadených opatrení, ako sú používanie surovín z nových dodávok, úprava niektorých menu z hľadiska dodržania systému analýzy rizika a stanovenia kritických kontrolných bodov pri príprave potravín či výmenu pracovného náradia a nádob. Na základe týchto zistení a predložených výsledkov kontroly sterov z prostredia bola činnosť vo výrobni jedál obnovená. Zariadenie je však stále pod zvýšeným hygienickým dozorom.

RÚVZ v Banskej Bystrici pokračuje vo vyšetrovaní vzoriek od pacientov a jednej vzorky z polotovaru, kde bola zistená suspektná (vysoko pravdepodobná) salmonela. Všetky izoláty zaslal na ďalšiu špecifikáciu do Národného referenčného centra pre salmonelózy pri Úrade verejného zdravotníctva SR.