RÚVZ v Banskej Bystrici pokračuje vo vyšetrovaní vzoriek od pacientov a jednej vzorky z polotovaru, kde bola zistená suspektná (vysoko pravdepodobná) salmonela.
Autor TASR
Banská Bystrica 22. apríla (TASR) – Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici pokračoval tento týždeň v šetrení epidémie salmonelózy, ktorá vznikla začiatkom minulého týždňa z donáškového jedla na pracovisko od jednej z banskobystrických výrobní jedál. Počet chorých stúpol, z pôvodne 17 avizovaných prípadov je dnes už 27. TASR o tom informovala hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová.
"Z tohto počtu je laboratórne potvrdená prítomnosť Salmonelly Enteritidis v 24 prípadoch. Zvyšné tri prípady odborníci RÚVZ vykazujú v epidemiologickej súvislosti. Sedem pacientok je hospitalizovaných s ťažkým klinickým priebehom. Spoločný faktor prenosu je jedlo z donáškovej služby, a to štyri chody: Fitnes menu (kuracie mäso grilované, ryža, šalát), plnená placka (kuracie mäso, šalát), kurací steak a šalát, pizza a šalát," konštatovala Tolnayová.
Dodala, že po zatvorení prevádzky, dekontaminácii prostredia, pracovných plôch a predmetov, ktoré vykonal prevádzkovateľ, v piatok uplynulý týždeň požiadal o opätovné otvorenie prevádzky. Doložil negatívne výsledky z kontroly prostredia stermi od akreditovaného laboratória.
Pracovníci RÚVZ vykonali kontrolu ďalších nariadených opatrení, ako sú používanie surovín z nových dodávok, úprava niektorých menu z hľadiska dodržania systému analýzy rizika a stanovenia kritických kontrolných bodov pri príprave potravín či výmenu pracovného náradia a nádob. Na základe týchto zistení a predložených výsledkov kontroly sterov z prostredia bola činnosť vo výrobni jedál obnovená. Zariadenie je však stále pod zvýšeným hygienickým dozorom.
RÚVZ v Banskej Bystrici pokračuje vo vyšetrovaní vzoriek od pacientov a jednej vzorky z polotovaru, kde bola zistená suspektná (vysoko pravdepodobná) salmonela. Všetky izoláty zaslal na ďalšiu špecifikáciu do Národného referenčného centra pre salmonelózy pri Úrade verejného zdravotníctva SR.
"Z tohto počtu je laboratórne potvrdená prítomnosť Salmonelly Enteritidis v 24 prípadoch. Zvyšné tri prípady odborníci RÚVZ vykazujú v epidemiologickej súvislosti. Sedem pacientok je hospitalizovaných s ťažkým klinickým priebehom. Spoločný faktor prenosu je jedlo z donáškovej služby, a to štyri chody: Fitnes menu (kuracie mäso grilované, ryža, šalát), plnená placka (kuracie mäso, šalát), kurací steak a šalát, pizza a šalát," konštatovala Tolnayová.
Dodala, že po zatvorení prevádzky, dekontaminácii prostredia, pracovných plôch a predmetov, ktoré vykonal prevádzkovateľ, v piatok uplynulý týždeň požiadal o opätovné otvorenie prevádzky. Doložil negatívne výsledky z kontroly prostredia stermi od akreditovaného laboratória.
Pracovníci RÚVZ vykonali kontrolu ďalších nariadených opatrení, ako sú používanie surovín z nových dodávok, úprava niektorých menu z hľadiska dodržania systému analýzy rizika a stanovenia kritických kontrolných bodov pri príprave potravín či výmenu pracovného náradia a nádob. Na základe týchto zistení a predložených výsledkov kontroly sterov z prostredia bola činnosť vo výrobni jedál obnovená. Zariadenie je však stále pod zvýšeným hygienickým dozorom.
RÚVZ v Banskej Bystrici pokračuje vo vyšetrovaní vzoriek od pacientov a jednej vzorky z polotovaru, kde bola zistená suspektná (vysoko pravdepodobná) salmonela. Všetky izoláty zaslal na ďalšiu špecifikáciu do Národného referenčného centra pre salmonelózy pri Úrade verejného zdravotníctva SR.