Išlo o tovar, ktorý si zákazníci kupovali ako nebalený, teda vážený formou pultového predaja.
Autor TASR
Praha 14. júla (TASR) - O prítomnosti salmonel v dodávke 210 kilogramov kuracích rezňov z Poľska, ktoré ponúkala zákazníkom predajňa mäsa a údenín v meste Bruntál v Moravskosliezskom kraji ČR, informovala česká Štátna veterinárna správa (SVS). Aj keď už tovar v súvislosti s dátumom spotreby nie je na pultoch, môže sa časť príslušnej šarže nachádzať ešte v mrazničkách spotrebiteľov, varoval dnes hovorca SVS Petr Pejchal.
Výrobcom infikovaného produktu je poľská firma EMI, šarža, v ktorej testy potvrdili prítomnosť spomínaných baktérií, mala dátum spotreby do 5. júla 2015, informoval internetový server Novinky.cz.
Išlo o tovar, ktorý si zákazníci kupovali ako nebalený, teda vážený formou pultového predaja. Na základe obalu ho preto nie je možné identifikovať. SVS vyzvala na obozretnosť zákazníkov, ktorí nakupovali v predajni Jantar na Opletalovej ulici v Bruntáli v čase medzi 1. a 5. júlom 2015.
Hnačkové ochorenie, ktoré spomínané baktérie spôsobujú, je známe pod označením salmonelóza. Pre zdravých ľudí obvykle neznamená väčší problém, ohrozuje však ľudí sužovaných inými chorobami, skôr narodených i deti, teda skupiny populácie, ktoré ťažšie zvládajú značnú stratu tekutín v dôsledku zvracania a hnačiek. Riziká spojené s týmito baktériami však možno vylúčiť adekvátnym tepelným spracovaním potravín.
Výrobcom infikovaného produktu je poľská firma EMI, šarža, v ktorej testy potvrdili prítomnosť spomínaných baktérií, mala dátum spotreby do 5. júla 2015, informoval internetový server Novinky.cz.
Išlo o tovar, ktorý si zákazníci kupovali ako nebalený, teda vážený formou pultového predaja. Na základe obalu ho preto nie je možné identifikovať. SVS vyzvala na obozretnosť zákazníkov, ktorí nakupovali v predajni Jantar na Opletalovej ulici v Bruntáli v čase medzi 1. a 5. júlom 2015.
Hnačkové ochorenie, ktoré spomínané baktérie spôsobujú, je známe pod označením salmonelóza. Pre zdravých ľudí obvykle neznamená väčší problém, ohrozuje však ľudí sužovaných inými chorobami, skôr narodených i deti, teda skupiny populácie, ktoré ťažšie zvládajú značnú stratu tekutín v dôsledku zvracania a hnačiek. Riziká spojené s týmito baktériami však možno vylúčiť adekvátnym tepelným spracovaním potravín.