Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Import

Czwitkovics: Veľkú šancu elektronickým čítačkám na Slovensku nedávam

Tomáš Czwitkovics je šéfredaktor portálu mediálne.sk.

Bratislava 1. marca (TASR) - Elektronické čítačky kníh nemajú veľkú šancu presadiť sa na slovenskom mediálnom trhu periodickej tlače. V porovnaní s ďalšími mobilnými zariadeniami majú menej funkcií, problémy s pripojením na internet a využívajú menej výkonnú technológiu. "Pozitívny trend je skôr vidieť v elektronických tabletoch a mobilných zariadeniach," uviedol šéfredaktor portálu mediálne.sk Tomáš Czwitkovics.

Zo strany slovenskej tlače môže byť využívanie elektronických čítačiek podľa neho skôr otázkou experimentu, prípadne imidžu. Možnosť prečítať si vydanie novín prostredníctvom najznámejšej čítačky Kindle dnes ponúka na Slovensku iba denník SME. "Nemyslím si, že sa to rozšíri medzi ďalšie médiá a SME asi ostane jediné, ktoré to má," podotkol Czwitkovics.

Nepredpokladá pritom ani to, že by sa elektronickým čítačkám mohlo podariť presadiť na Slovensku aspoň na trhu s literatúrou. Kým napríklad v USA mnohé knihy súčasne vychádzajú v papierovej aj elektronickej podobe, na Slovensku ten druhý formát obvykle chýba. Dostupná literatúra pre čítačky je navyše často len v anglickom jazyku. "Nečakám, že by sa z toho mohla stať na Slovensku masová vec," podotkol Czwitkovics.

Elektronické čítačky sú dnes najviac rozšírené v USA, kde je objem predaných elektronických kníh porovnateľný s ich tradičnými alternatívami. Vlaňajší prieskum spoločnosti Pew Research Center ukázal, že ich užívatelia v USA v priemere prečítajú za rok viac kníh ako ľudia, ktorí uprednostňujú pevnú väzbu. Populárne sú aj audioknihy, ktoré dokážu reprodukovať viaceré čítačky. Ich najznámejší výrobca, spoločnosť Amazon, koncom minulého roka ohlásila záujem dostať svoje výrobky aj do škôl, kde by sa čítačky mohli používať vo vzdelávacom procese. Na jednom prístroji je možné súčasne umiestniť stovky až tisícky kníh.