Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Import

Debutantka Dukátová postúpila zo šiesteho miesta do semifinále K1

Na snímke Slovenka Jana Dukátová v prvom kole kvalifikácie K1 na letnej olympiáde v Londýne 30. júla 2012. Foto: TASR/Martin Baumann

Zverenka trénera Róberta Orokockého obsadila v kvalifikácii šieste miesto so stratou 2,62 s na najrýchlejšiu Španielku Maialen Chourrautovú.

Londýn 30. júla (TASR) - Slovenská vodná slalomárka Jana Dukátová sa na OH 2012 v Londýne prebojovala do štvrtkového semifinále K1 medzi elitnú pätnástku. Zverenka trénera Róberta Orokockého obsadila v kvalifikácii šieste miesto so stratou 2,62 s na najrýchlejšiu Španielku Maialen Chourrautovú.

Po úvodnom kole kvalifikácie figurovala na piatej priečke, keď po ťukoch na deviatej a osemnástej bránke prišla do cieľa so štvorsekundovou penalizáciou. Dukátovej sa napokon započítal čas z druhého kola, v ktorom si pripísala na konto tiež štyri trestné sekundy, no dosiahla rýchlejší čas. Pre Bratislavčanku to bola v pondelok olympijská premiéra, miestenku do Londýna si vybojovala na úkor dvojnásobnej olympijskej šampiónky Eleny Kaliskej.

"To najdôležitejšie som splnila, sama som bola zvedavá, ako na mňa na štarte atmosféra doľahne," so spokojnosťou v hlase komentovala Jana Dukátová kvalifikáciu. "Podľa mňa som premiéru zvládla fajn, nervozita ma opustila a ja som ukázala dve plynulé jazdy. Viem o chybách, dotykoch, budem sa im snažiť vyhnúť."



Aj Jana Dukátová označila trať za mimoriadne náročnú. "Vždy je prejazd medzi bránkami iný, niektoré dotyky boli nešťastné, pri iných som si zvolila nepresný vjazd do brány. Voda nie je jednoduchá, pritrafiť sa na nej môžu chyby bez toho, aby ste ich vedeli aj pomenovať."

Pre ženy voda náročná, posledný skok už mnohé rozhádzal. "Ak naplno pádlujete, v závere už ťažko udržíte koncentráciu, o tom ma presvedčili tréningy. Preto sa snažím sily rovnomerne rozložiť, neutrhnúť sa v prvej tretine, aby som do cieľa dopádlovala s chladnou hlavou. Toto bude moja stratégia aj v semifinále a finále. Ak sa zachovajú niektoré kombinácie dole, nebude to jednoduché. Olympijskú premiéru zvládla Jana Dukátová jedným slovom ako povedala: "Pekne."