Je nevyhnutné dbať na to, aby dieťa pri športovaní zachovávalo niektoré bezpečnostné opatrenia.
Autor TASR
Bratislava 14. júla (TASR) - Leto v nás evokuje nielen pohodu a pekné počasie s predstavou slnečných lúčov, vody a oddychu, ale prináša so sebou aj niektoré riziká, ktoré hrozia najmä deťom.
Medzi ne patrí napríklad výskyt úpalu, zlé stravovanie, nedodržiavanie pitného režimu, či zvýšená úrazovosť.
Úpal vzniká intenzívnym, priamym slnečným žiarením na nechránenú hlavu a zátylok dieťaťa. "Pozorujeme ho u detí, ktoré v horúčavách nemajú prikrytú hlavu a prejavuje sa zvýšenou telesnou teplotou, bolesťami hlavy, povrchným a zrýchleným dýchaním, rýchlym pulzom a nevoľnosťou," priblížil hlavný hygienik SR Ivan Rovný. Ako zdôraznil, rodičia by mali na to myslieť a kontrolovať, aby deti počas horúcich dní nosili ľahký, svetlý, vzdušný odev, pokrývku hlavy, kvalitné slnečné okuliare a používali krémy proti UV žiareniu s vysokým ochranným faktorom. "Zvýšená fyzická námaha by sa mala prispôsobiť prostrediu, deti by si mali robiť častejšie prestávky v tieni a v čase medzi 11-15 hodinou sa nevystavovať slnečným lúčom," dodal Rovný.
Stravovanie detí počas leta
Počas letných mesiacov by sa deti mali riadiť aj pri stravovaní zásadami, ktorá eliminujú riziko poškodenia zdravia. Ide najmä o konzumáciu epidemiologicky nevyhovujúcich potravín. "Sú to predovšetkým rýchlo sa kaziace potraviny ako napríklad údeniny, mäkké salámy, rôzne typy majonézových šalátov, niektoré mliečne produkty, cukrárenské výrobky, zmrzlina a pod," ozrejmil hlavný hygienik SR. Základnou zásadou je dôkladné chladenie všetkých druhov potravín, ktoré by pri ich nesprávnom uskladnení mohli predstavovať potenciálne riziko pre zdravie. "Ďalším dôležitým opatrením je vyhýbanie sa vyššie spomenutým typom potravín a uprednostňovanie bezpečných potravinárskych produktov, ktoré nepredstavujú pre detský organizmus riziko. Ovocie a zeleninu, ktoré deti v letnom období konzumujú vo väčšom množstve, je potrebné dôkladne poumývať pod tečúcou pitnou vodou," dodal Rovný.
V súvislosti so stravovaním ide ruka v ruke aj pitný režim, ktorý je dôležitý dodržiavať najmä v letných mesiacoch. "Na uhasenie smädu je vhodná voda, minerálne vody a nesladené ovocné čaje," uviedol Rovný.
Riziko úrazov
Ďalším nebezpečenstvom, ktoré číha na deti počas letných mesiacov sú úrazy. "V tomto období sa deti vo zvýšenej miere venujú najrôznejším druhom športu, čo so sebou prináša okrem pozitív aj riziko úrazov, ktorých následky v niektorých prípadoch predstavujú pre dieťa doživotný zdravotný hendikep, resp. dieťa trvalo invalidizujú," vysvetlil Rovný. Na vysokej úrazovosti detí sa nemalou mierou podieľa tiež cestná premávka. "Je nevyhnutné dbať na to, aby dieťa pri športovaní zachovávalo niektoré bezpečnostné opatrenia, ako napríklad nosenie chráničov na rukách a nohách pri korčuľovaní, nosenie bezpečnostnej prilby pri bicyklovaní a korčuľovaní, dodržiavanie pravidiel cestnej premávky a pod. Pri rôznych druhoch vodných športov by dieťa nikdy nemalo preceňovať svoje fyzické sily," upozornil Rovný.
Medzi ne patrí napríklad výskyt úpalu, zlé stravovanie, nedodržiavanie pitného režimu, či zvýšená úrazovosť.
Úpal vzniká intenzívnym, priamym slnečným žiarením na nechránenú hlavu a zátylok dieťaťa. "Pozorujeme ho u detí, ktoré v horúčavách nemajú prikrytú hlavu a prejavuje sa zvýšenou telesnou teplotou, bolesťami hlavy, povrchným a zrýchleným dýchaním, rýchlym pulzom a nevoľnosťou," priblížil hlavný hygienik SR Ivan Rovný. Ako zdôraznil, rodičia by mali na to myslieť a kontrolovať, aby deti počas horúcich dní nosili ľahký, svetlý, vzdušný odev, pokrývku hlavy, kvalitné slnečné okuliare a používali krémy proti UV žiareniu s vysokým ochranným faktorom. "Zvýšená fyzická námaha by sa mala prispôsobiť prostrediu, deti by si mali robiť častejšie prestávky v tieni a v čase medzi 11-15 hodinou sa nevystavovať slnečným lúčom," dodal Rovný.
Stravovanie detí počas leta
Počas letných mesiacov by sa deti mali riadiť aj pri stravovaní zásadami, ktorá eliminujú riziko poškodenia zdravia. Ide najmä o konzumáciu epidemiologicky nevyhovujúcich potravín. "Sú to predovšetkým rýchlo sa kaziace potraviny ako napríklad údeniny, mäkké salámy, rôzne typy majonézových šalátov, niektoré mliečne produkty, cukrárenské výrobky, zmrzlina a pod," ozrejmil hlavný hygienik SR. Základnou zásadou je dôkladné chladenie všetkých druhov potravín, ktoré by pri ich nesprávnom uskladnení mohli predstavovať potenciálne riziko pre zdravie. "Ďalším dôležitým opatrením je vyhýbanie sa vyššie spomenutým typom potravín a uprednostňovanie bezpečných potravinárskych produktov, ktoré nepredstavujú pre detský organizmus riziko. Ovocie a zeleninu, ktoré deti v letnom období konzumujú vo väčšom množstve, je potrebné dôkladne poumývať pod tečúcou pitnou vodou," dodal Rovný.
V súvislosti so stravovaním ide ruka v ruke aj pitný režim, ktorý je dôležitý dodržiavať najmä v letných mesiacoch. "Na uhasenie smädu je vhodná voda, minerálne vody a nesladené ovocné čaje," uviedol Rovný.
Riziko úrazov
Ďalším nebezpečenstvom, ktoré číha na deti počas letných mesiacov sú úrazy. "V tomto období sa deti vo zvýšenej miere venujú najrôznejším druhom športu, čo so sebou prináša okrem pozitív aj riziko úrazov, ktorých následky v niektorých prípadoch predstavujú pre dieťa doživotný zdravotný hendikep, resp. dieťa trvalo invalidizujú," vysvetlil Rovný. Na vysokej úrazovosti detí sa nemalou mierou podieľa tiež cestná premávka. "Je nevyhnutné dbať na to, aby dieťa pri športovaní zachovávalo niektoré bezpečnostné opatrenia, ako napríklad nosenie chráničov na rukách a nohách pri korčuľovaní, nosenie bezpečnostnej prilby pri bicyklovaní a korčuľovaní, dodržiavanie pravidiel cestnej premávky a pod. Pri rôznych druhoch vodných športov by dieťa nikdy nemalo preceňovať svoje fyzické sily," upozornil Rovný.