Od stredy rána sa v Bratislave študenti zubárstva snažia deťom zo základných škôl ukázať, ako správne dodržiavať ústnu hygienu.
Autor TASR
Bratislava 21. marca (TASR)- Deti denne prijímajú trikrát viac cukru, ako by mali. Do tela ho najčastejšie dostanú cez sladené nápoje. Tie obsahujú veľké množstvo sacharidov a kyselín, ktoré narúšajú zubnú sklovinu a neskôr sa zub môže pokaziť, upozorňujú zubári.
Od stredy rána sa preto v Bratislave študenti zubárstva snažia deťom zo základných škôl ukázať, ako správne dodržiavať ústnu hygienu. "Poučujú ich aj o zásadách zdravej výživy," povedal hovorca Slovenskej komory zubných lekárov (SKZL) Vlado Pisár.
Poobede majú zubári naplánované prednášky. Vysvetlia, prečo majú cukrovkári trikrát väčšie riziko vzniku ochorenia ďasien ako ľudia bez diabetu. "Pri ich ochorení sa vyskytuje porucha tvorby inzulínu alebo inzulínová rezistencia, oboje spôsobuje zvýšenú hladinu krvného cukru, ktorá je tiež príčinou zvýšenej náchylnosti k zápalom ďasien," povedal Pisár.
Po prednáškach majú zubári pripravenú aj inštruktáž pre účastníkov.
Od stredy rána sa preto v Bratislave študenti zubárstva snažia deťom zo základných škôl ukázať, ako správne dodržiavať ústnu hygienu. "Poučujú ich aj o zásadách zdravej výživy," povedal hovorca Slovenskej komory zubných lekárov (SKZL) Vlado Pisár.
Poobede majú zubári naplánované prednášky. Vysvetlia, prečo majú cukrovkári trikrát väčšie riziko vzniku ochorenia ďasien ako ľudia bez diabetu. "Pri ich ochorení sa vyskytuje porucha tvorby inzulínu alebo inzulínová rezistencia, oboje spôsobuje zvýšenú hladinu krvného cukru, ktorá je tiež príčinou zvýšenej náchylnosti k zápalom ďasien," povedal Pisár.
Po prednáškach majú zubári pripravenú aj inštruktáž pre účastníkov.