Cukrovka je jedným z najčastejších, najzávažnejších a finančne najnáročnejších chronických ochorení. Je hlavnou príčinou slepoty, zlyhania obličiek s potrebou dialyzačnej liečby či amputácií.
Autor TASR
Bratislava 25. októbra (TASR) - Neliečená cukrovka môže skrátiť život aj o 20 rokov, napriek tomu o nej nevedia desaťtisíce Slovákov. Aj Slovensko sa preto zapojilo do projektu "Žijeme život na hrane", aby sa zlepšilo povedomie o cukrovke, ktorá sa považuje za epidémiu 21. storočia. Na Slovensku ňou trpí asi 350.000 pacientov. Ďalších asi 150.000 ľudí ochorenie nemá diagnostikované, priblížil prezident Slovenskej diabetologickej spoločnosti (SDS) docent Emil Martinka.
"Výskyt cukrovky na Slovensku podobne ako v celom svete narastá a dá sa povedať, že zhruba každých 20 rokov sa zdvojnásobí," povedal Martinka. Dôvodom je podľa jeho slov starnutie populácie či obezita. Odhaduje, že okrem spomínaných čísel aktuálne diabetes hrozí na Slovensku asi 115.000 ľudom. Cukrovka je jedným z najčastejších, najzávažnejších a finančne najnáročnejších chronických ochorení. Je hlavnou príčinou slepoty, zlyhania obličiek s potrebou dialyzačnej liečby, a tiež amputácií na dolných končatinách. Diabetici tiež častejšie trpia srdcovocievnymi ochoreniami.
Klasická medicína pokladá diabetes za nevyliečiteľnú chorobu, so správne liečenou cukrovkou sa však dá viesť plnohodnotný život. Skorá diagnostika a včasná liečba spolu s dodržiavaním zásad zdravého životného štýlu dokáže zabrániť komplikáciám diabetu alebo ich významne oddialiť. Slovenská diabetologická spoločnosť sa preto pripojila k projektu Žijeme život na hrane, ktorý podporuje spoločnosť Sanofi. Jeho cieľom je zvýšiť povedomie o možných rizikách zle liečenej cukrovky. V jednom z bratislavských nákupných centier sa tak tento týždeň dá napríklad chodiť po lane a vyskúšať si tak život na hrane, zároveň si tam možno dať skontrolovať hladinu cukru v krvi.
Život s cukrovkou nemusí byť životom na hrane, ak pacient pozná hraničné hodnoty, ktoré je potrebné dodržiavať a zvládne hraničné situácie, ktoré choroba môže priniesť, ako napríklad hypoglykémie. "Liečbou sa snažíme priblížiť k normálnym hodnotám," vysvetlil Martinka. Slovenská diabetologická spoločnosť odporúča diabetikom cieľové hodnoty glykémií v rozmedzí: glykémia nalačno 4,0-7,2 mmol/l a glykémia po jedle 5,0-9,0 mmol/l. Dôležitá je aj hodnota glykovaného hemoglobínu, optimálna je 6,5 až 7 percent. V opačnom prípade sa odporúča začať s inzulínovou liečbou.
Pri cukrovke telo znižuje tvorbu inzulínu, neprodukuje ho vôbec, alebo inzulín primerane nevyužíva. Inzulín je hormón, potrebný k premene glukózy, teda cukru na energiu. Bez správnej tvorby inzulínu a jeho účinku glukóza zotrváva v krvi, čo vedie k chronickej hyperglykémii – zvýšenej hladine cukru v krvi. Diabetes mellitus sa delí na dva hlavné typy. Prvý typ vzniká častejšie v mladom veku človeka. Druhý najrozšírenejší typ vzniká skôr medzi vekovo staršími, často obéznymi pacientmi, ktorí majú na vznik choroby dedičné predpoklady.
Viac informácií o projekte, ale aj o ochorení možno nájsť na webe www.zivotbezcukrovky.sk
"Výskyt cukrovky na Slovensku podobne ako v celom svete narastá a dá sa povedať, že zhruba každých 20 rokov sa zdvojnásobí," povedal Martinka. Dôvodom je podľa jeho slov starnutie populácie či obezita. Odhaduje, že okrem spomínaných čísel aktuálne diabetes hrozí na Slovensku asi 115.000 ľudom. Cukrovka je jedným z najčastejších, najzávažnejších a finančne najnáročnejších chronických ochorení. Je hlavnou príčinou slepoty, zlyhania obličiek s potrebou dialyzačnej liečby, a tiež amputácií na dolných končatinách. Diabetici tiež častejšie trpia srdcovocievnymi ochoreniami.
Klasická medicína pokladá diabetes za nevyliečiteľnú chorobu, so správne liečenou cukrovkou sa však dá viesť plnohodnotný život. Skorá diagnostika a včasná liečba spolu s dodržiavaním zásad zdravého životného štýlu dokáže zabrániť komplikáciám diabetu alebo ich významne oddialiť. Slovenská diabetologická spoločnosť sa preto pripojila k projektu Žijeme život na hrane, ktorý podporuje spoločnosť Sanofi. Jeho cieľom je zvýšiť povedomie o možných rizikách zle liečenej cukrovky. V jednom z bratislavských nákupných centier sa tak tento týždeň dá napríklad chodiť po lane a vyskúšať si tak život na hrane, zároveň si tam možno dať skontrolovať hladinu cukru v krvi.
Život s cukrovkou nemusí byť životom na hrane, ak pacient pozná hraničné hodnoty, ktoré je potrebné dodržiavať a zvládne hraničné situácie, ktoré choroba môže priniesť, ako napríklad hypoglykémie. "Liečbou sa snažíme priblížiť k normálnym hodnotám," vysvetlil Martinka. Slovenská diabetologická spoločnosť odporúča diabetikom cieľové hodnoty glykémií v rozmedzí: glykémia nalačno 4,0-7,2 mmol/l a glykémia po jedle 5,0-9,0 mmol/l. Dôležitá je aj hodnota glykovaného hemoglobínu, optimálna je 6,5 až 7 percent. V opačnom prípade sa odporúča začať s inzulínovou liečbou.
Pri cukrovke telo znižuje tvorbu inzulínu, neprodukuje ho vôbec, alebo inzulín primerane nevyužíva. Inzulín je hormón, potrebný k premene glukózy, teda cukru na energiu. Bez správnej tvorby inzulínu a jeho účinku glukóza zotrváva v krvi, čo vedie k chronickej hyperglykémii – zvýšenej hladine cukru v krvi. Diabetes mellitus sa delí na dva hlavné typy. Prvý typ vzniká častejšie v mladom veku človeka. Druhý najrozšírenejší typ vzniká skôr medzi vekovo staršími, často obéznymi pacientmi, ktorí majú na vznik choroby dedičné predpoklady.
Viac informácií o projekte, ale aj o ochorení možno nájsť na webe www.zivotbezcukrovky.sk