Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Import

Dôvera nemeckých podnikateľov v ekonomiku v septembri opäť klesla

Krivka hlavného nemeckého indexu DAX počas obchodovania na nemeckej burze vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Inštitút Ifo uviedol, že jeho index podnikateľskej klímy v Nemecku sa v septembri znížil na 85,4 bodu z augustových 86,6 bodu. Analytici pričom predpovedali miernejší pokles indexu, na 86 bodov.

Mníchov 24. septembra (TASR) - Dôvera nemeckých podnikateľov v ekonomiku aj v septembri klesla, už štvrtý mesiac v rade a na najnižšiu úroveň od februára. To zhoršilo vyhliadky na oživenie najväčšej európskej ekonomiky. Vyplýva to z prieskumu inštitútu pre výskum hospodárstva (Ifo). TASR o tom informuje na základe správ Reuters a Bloomberg.

Inštitút Ifo uviedol, že jeho index podnikateľskej klímy v Nemecku sa v septembri znížil na 85,4 bodu z augustových 86,6 bodu. Analytici pričom predpovedali miernejší pokles indexu, na 86 bodov.

"Nemecká ekonomika sa dostáva pod čoraz väčší tlak," povedal prezident Ifo Clemens Fuest. "Výhľad na nadchádzajúce mesiace sa zhoršuje," dodal.

Prieskum medzi približne 9000 manažérmi odhalil, že situácia v Nemecku sa podľa nich zhoršila. Konkrétne, čiastkový index súčasných podmienok klesol v septembri na 84,4 z 86,5 bodu v auguste a index očakávaní sa znížil na 86,3 z 86,8 bodu.

V Nemecku sa čoraz hlasnejšie začína hovoriť o poklese ekonomiky po sérii zlých správ, ktoré zdôraznili slabiny v jeho kľúčovom automobilovom sektore. Nedostatočná výkonnosť Nemecka ovplyvňuje eurozónu ako celok, pričom nádeje na oživenie dvadsaťčlenného bloku na začiatku budúceho roka vyhasínajú.

"Nedostatok objednávok sa zintenzívnil," povedal Fuest. "Kľúčové sektory nemeckého priemyslu majú problémy."

Bundesbanka síce zdôraznila, že vážny ekonomický pád vyzerá nepravdepodobne. No zároveň varovala, že Nemecko už môže byť v recesii, pričom po poklese o 0,1 % v 2. štvrťroku je možný ďalší pokles v 3. štvrťroku. Jej prezident Joachim Nagel vystúpi s prejavom o ekonomike neskôr v utorok.