Dôvodom hnačky je najčastejšie porušenie základných pravidiel hygieny, požitie kontaminovanej potravy alebo vody.
Autor TASR
Bratislava 22. júla (TASR) - Medzi ochorenia, ktoré najčastejšie postihujú turistov, patria cestovateľské hnačky. Tie bývajú najmä bakteriálneho pôvodu a podľa gastroenterológa Miloša Bubána väčšinou odznejú za pár dní. Vysvetlil, že hnačku sa netreba snažiť zastaviť hneď v prvý deň, keďže ide o proces čistenia čriev od toxínov. Najrizikovejšie destinácie pre vznik infekcie sú rozvojové krajiny Latinskej Ameriky, Afrika, Stredný Východ a Ázia.
Dôvodom hnačky je najčastejšie porušenie základných pravidiel hygieny, požitie kontaminovanej potravy alebo vody. V rámci prevencie preto Bubán radí vyvarovať sa konzumácii potravy z pouličných stánkov, kde sa jedlá pripravujú v improvizovaných podmienkach. Treba sa tiež vyvarovať chytania zvierat či kúpania v otvorených priestoroch. Jedlo sa má konzumovať ihneď po príprave, zeleninu je tiež lepšie zjesť tepelne upravenú ako surovú. Šaláty sa na dovolenke neodporúčajú vôbec.
Bezpečné je na dovolenke jesť podľa Bubána iba ovocie, ktoré sa dá ošúpať alebo uvariť. Nebezpečná môže byť aj zmrzlina, treba preto siahnuť po balenej z kontrolovaných výrobní. Voda na pitie a na umývanie zubov by mala pochádzať len z originálne balených fliaš, pozor si treba dávať aj na ľad v nápojoch. Samozrejmosťou je umývanie si rúk pred jedením a vždy po použití toalety.
Pri hnačke je najdôležitejšie prijímať tekutiny a soli. V lekárňach sa predávajú špeciálne rehydratačné roztoky. Podobný roztok sa dá pripraviť aj svojpomocne z cukru (4 – 5 kociek), kuchynskej soli (1 kávová lyžička), šťavy z citróna, pomaranča alebo grepu (do 1 litra pitnej vody). Možno použiť aj iónové nápoje pre športovcov, nie však v prípade detí, minerálne vody s vysokým obsahom sodíka a draslíka. Vhodný je aj nesladený čierny čaj.
Dôvodom hnačky je najčastejšie porušenie základných pravidiel hygieny, požitie kontaminovanej potravy alebo vody. V rámci prevencie preto Bubán radí vyvarovať sa konzumácii potravy z pouličných stánkov, kde sa jedlá pripravujú v improvizovaných podmienkach. Treba sa tiež vyvarovať chytania zvierat či kúpania v otvorených priestoroch. Jedlo sa má konzumovať ihneď po príprave, zeleninu je tiež lepšie zjesť tepelne upravenú ako surovú. Šaláty sa na dovolenke neodporúčajú vôbec.
Bodľa Bubána je na dovolenke bezpečné jesť iba ovocie
Bezpečné je na dovolenke jesť podľa Bubána iba ovocie, ktoré sa dá ošúpať alebo uvariť. Nebezpečná môže byť aj zmrzlina, treba preto siahnuť po balenej z kontrolovaných výrobní. Voda na pitie a na umývanie zubov by mala pochádzať len z originálne balených fliaš, pozor si treba dávať aj na ľad v nápojoch. Samozrejmosťou je umývanie si rúk pred jedením a vždy po použití toalety.
Pri hnačke je najdôležitejšie prijímať tekutiny a soli. V lekárňach sa predávajú špeciálne rehydratačné roztoky. Podobný roztok sa dá pripraviť aj svojpomocne z cukru (4 – 5 kociek), kuchynskej soli (1 kávová lyžička), šťavy z citróna, pomaranča alebo grepu (do 1 litra pitnej vody). Možno použiť aj iónové nápoje pre športovcov, nie však v prípade detí, minerálne vody s vysokým obsahom sodíka a draslíka. Vhodný je aj nesladený čierny čaj.