Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Import

I. UHLIARIK: Zdravotníctvo potrebuje silného ministra

Ivan Uhliarik Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa Uhliarika existuje hneď niekoľko dôvodov na odvolanie ministerky.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Pekne sa usmievať a tváriť sa, že je všetko v poriadku, nestačí na vedenie ministerstva zdravotníctva. Rezort potrebuje silného ministra. Povedal to dnes exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) na mimoriadnej parlamentnej schôdzi, na ktorej sa opozícia pokúša odvolať ministerku Zuzanu Zvolenskú (nominantka Smeru-SD) pre tender na záchranky. Po necelých štyroch hodinách diskusie je v pléne len asi 20 zo 150 poslancov.

Podľa Uhliarika existuje hneď niekoľko dôvodov na odvolanie ministerky. Bývalý šéf rezortu vyčíta Zvolenskej ohrozenie bezpečnosti občanov, neschopnosť vyriešiť platové požiadavky zdravotných sestier, "katastrofálnu situáciu" v nemocniciach, zadlžovanie nemocníc, snahu o vyvlastnenie súkromných zdravotných poisťovní či neschopnosť bojovať za viac peňazí do zdravotníctva. "Každý z týchto bodov je na odvolanie ministerky. Pani ministerka, je čas skončiť a vrátiť sa k advokácii. Ľudsky proti vám nič nemám, ale zdravotníctvo potrebuje silného ministra. Pekne sa usmievať nestačí," obrátil sa na Zvolenskú jej predchodca Uhliarik.

Od poslancov Smeru-SD si za svoj prejav vyslúžil kritiku. Ľuboš Blaha (Smer-SD) odsúdil list Ľubomíra Galka (SaS), ktorý má hovoriť o tom, aby opozícia kauzu s tendrom na záchranky nedávala v čase kauzy Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), ale až keď táto trochu utíchne. "Pokiaľ vám záleží na tejto kauze, dáte ju hneď," obrátil sa na Galka s tým, že pokiaľ chce z kauzy len vytĺcť politický kapitál, je to chrapúnstvo.

Návrh na odvolanie ministerky podali poslanci naprieč opozičným spektrom. Dôvodom je kauza dvoch staníc záchranárskych vrtuľníkov v Bratislave a Trenčíne, ktoré päť dní nelietali, keďže nebolo ukončené výberové konanie. Opozícia ministerku viní z toho, že v tomto čase nebol na Slovensku riadne zabezpečený záchranný systém. Poukazuje tiež na prípad 39-ročnej ženy, ktorá prišla o život po dopravnej nehode, pri záchrane ktorej vrtuľník nezasahoval. Na odvolanie Zvolenskej opozícia nemá dosť hlasov. Vláda a jej šéf Robert Fico (Smer-SD) stoja za Zvolenskou.