Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Import

Kandidát Bednár podozrieva Danka, že na kampaň použil peniaze Popradu

Na snímke primátor Popradu Anton Danko informuje novinárov o priebehu výstavby Obchodného centra Fórum na Námestí svätého Egídia v Poprade 9. júla 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Kandidát na primátora František Bednár podal sťažnosť za marenie volebnej kampane. Vyjadril aj svoje podozrenie, že komunálne voľby v Poprade nebudú demokratické.

Poprad 7. novembra (TASR) - V podtatranskej metropole už po štvrtýkrát kandiduje na post primátora Anton Danko ako nezávislý kandidát s podporou strany SMER - Sociálna demokracia. Podľa ďalšieho z kandidátov Františka Bednára, ktorý kandiduje za stranu 7 statočných Regionálna strana, existuje podozrenie, že na svoju volebnú kampaň zneužíva súčasný primátor verejné prostriedky občanov mesta Poprad.

„Začiatkom roku 2014 začal vychádzať mesačník Poprad za mestské peniaze zjavne propagujúci údajné úspechy a osobu primátora. Rovnakú úlohu plnia aj Noviny Poprad, čo možno jednoznačne považovať za zneužívanie verejných financií v prospech politických a ekonomických záujmov primátora Danka,“ uviedol vo svojom vyhlásení Bednár. Televízia Poprad, financovaná taktiež samosprávou, je podľa neho plne podriadená primátorovi, zámerne neposkytuje všestranné informácie a neexistuje v nej priestor pre pluralitu názorov.

„V sociálnych zariadeniach v správe mesta bolo zamestnancom údajné prikázané, ako nám potvrdili priamo zamestnankyne, aby sa všetky volebné letáky protikandidátov na primátora zbierali a vyhadzovali. K dôchodcom sa mohli dostať len volebné tlačoviny súčasného primátora Danka,“ tvrdí Bednár. Okrem toho mali údajne pri voľbách v roku 2010 v týchto zariadeniach voliť za dementných a imobilných dôchodcov vopred určené osoby. V týchto súvislostiach podal Bednár sťažnosť na marenie volebnej kampane v Poprade a nedemokratické voľby Ústrednej volebnej komisii. „Ďalším dôvodom podania sťažnosti je podozrenie, že komunálne voľby v Poprade nebudú demokratické, pretože v nich kandiduje človek podozrivý z ekonomického a iného protispoločenského konania,“ dodáva Bednár.

Danko hovorí, že v médiách má mať ako primátor priestor

Mesto Poprad informuje o svojej činnosti prostredníctvom webového portálu www.poprad.sk a mesačníka Poprad, ktorý vydáva na tento účel. Okrem toho informuje o svojej činnosti a dianí v meste aj prostredníctvom mestských médií, obchodnej spoločnosti TV Poprad a príspevkovej organizácie Noviny Poprad, ktoré majú vlastné vedenie. „Ako primátor, ktorý je podľa štatútu predstaviteľom mesta a jeho najvyšším výkonným orgánom, som oprávnený počas pôsobenia vo funkcii vyjadrovať sa k témam týkajúcich sa samosprávy a diania v meste vo všetkých médiách, mestských nevynímajúc,“ reagoval na obvinenia primátor Danko.

Nespochybniteľným dôkazom plurality vo vzťahu k blížiacim sa voľbám sú podľa neho reportáže, príspevky a informácie o vyhlásených kandidatúrach jednotlivých kandidátov na primátora, ktorí médiá o svojich tlačových konferenciách informovali, uverejnené v mestských médiách. Rovnako reportáže a príspevky na odborné témy, v ktorých vystupovali aj iní nezávislí či stranícki kandidáti. „Podľa mojich informácií v súvislosti s blížiacimi sa komunálnymi voľbami obe médiá ponúkli komerčný priestor na volebnú kampaň za rovnakých podmienok všetkým kandidátom,“ zdôraznil Danko. Zároveň dodal, že uvedenú sťažnosť Františka Bednára považuje za opakovanú snahu prostredníctvom vymyslených obvinení a prekrúcaním rôznych faktov, ovplyvniť výsledok volieb a dosiahnuť osobný prospech.

“Tvrdenia, ktoré uvádza pán Bednár, sa nezakladajú na pravde a sú len čistým výmyslom v snahe o medializáciu jeho osoby ako kandidáta v blížiacich sa komunálnych voľbách. Za distribúciu volebných letákov je zodpovedný poštový podnik, ktorý je povinný ich distribuovať do poštových schránok adresátov. Centrum sociálnych služieb nie je zodpovedné za distribúciu, nakoľko sme apolitická inštitúcia. Rovnako musím rázne odmietnuť tvrdenia o tom, že namiesto imobilných dôchodcov mali v roku 2010 údajne voliť akési určené osoby. Na hlasovanie našich dôchodcov v zariadeniach dohliadala príslušná volebná okrsková komisia, takže k takémuto konaniu ani nemohlo dôjsť,“ vyjadril sa na margo obvinení riaditeľ Centra sociálnych služieb v Poprade Jozef Košický.