Zvýšené hodnoty baktérií zistili pracovníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Trenčíne vo vzorke z 3. septembra.
Autor TASR
Trenčín 21. októbra (TASR) - Vo vzorke vody z kubranskej kyselky v Trenčíne, odobratej 7. októbra, nebola prítomná baktéria Escherichia coli, ani koliformné baktérie. Informovala o tom radnica na svojej webovej stránke.
Zvýšené hodnoty baktérií zistili pracovníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Trenčíne vo vzorke z 3. septembra. Voda v čase odberu nevyhovovala požiadavkám vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR pre mikrobiologické ukazovatele.
"V spádovom území RÚVZ so sídlom v Trenčíne je niekoľko minerálnych prameňov, ktoré využívajú obyvatelia na lokálne odbery. Laboratórne analýzy ich chemicko-fyzikálneho zloženia sú vykonávané v minimálnom rozsahu a majú len informatívny charakter. Kvalita vody v kyselkách nie je pravidelne sledovaná ako pitná voda určená na hromadné zásobovanie," informovalo mesto.
Zistené hodnoty sú len informáciou o kvalite kyseliek v danom čase odberu, preto hygienici odporúčajú, aby obyvatelia kyselky s vyhovujúcou kvalitou využívali len ako doplnkový zdroj pitnej vody, a nie ako trvalý zdroj pitnej vody. Konzumácia vody z prírodných kyseliek je vždy na vlastné riziko.
Zvýšené hodnoty baktérií zistili pracovníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Trenčíne vo vzorke z 3. septembra. Voda v čase odberu nevyhovovala požiadavkám vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR pre mikrobiologické ukazovatele.
"V spádovom území RÚVZ so sídlom v Trenčíne je niekoľko minerálnych prameňov, ktoré využívajú obyvatelia na lokálne odbery. Laboratórne analýzy ich chemicko-fyzikálneho zloženia sú vykonávané v minimálnom rozsahu a majú len informatívny charakter. Kvalita vody v kyselkách nie je pravidelne sledovaná ako pitná voda určená na hromadné zásobovanie," informovalo mesto.
Zistené hodnoty sú len informáciou o kvalite kyseliek v danom čase odberu, preto hygienici odporúčajú, aby obyvatelia kyselky s vyhovujúcou kvalitou využívali len ako doplnkový zdroj pitnej vody, a nie ako trvalý zdroj pitnej vody. Konzumácia vody z prírodných kyseliek je vždy na vlastné riziko.