Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Import

Matica nie je starina z 19. storočia, tvrdí premiér Fico

Nikto doteraz nesformuloval zmysel života, poslanie a úlohy slovenského národa lepšie, než je to zapísané v stanovách Matice slovenskej. V príhovore to počas galaprogramu pri príležitosti celonárodných osláv 150. výročia vzniku Matice slovenskej v Martine povedal premiér Robert Fico (na snímke). Martin, 3. augusta 2013. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Podľa premiéra je Matica slovenská užitočná práve v 21. storočí, keď sa zo života vytráca mravnosť myslenia a konania.

Martin 3. augusta (TASR) – Nikto doteraz nesformuloval zmysel života, poslanie a úlohy slovenského národa lepšie, než je to zapísané v stanovách Matice slovenskej. V príhovore to počas dnešného galaprogramu pri príležitosti celonárodných osláv 150. výročia vzniku Matice slovenskej v Martine povedal premiér Róbert Fico.

„Matica vznikla ako spolok demokraticky zdola, aby vytvárala vedomie slovenskej aj slovanskej súdržnosti. Stala sa z nej vedecká inštitúcia, v ktorej sú prvopočiatky vedeckých ústavov dnešnej Slovenskej akadémie vied. V Matici sa tiež zrodilo múzejníctvo v Muzeálnej slovenskej spoločnosti a v Matici sa tiež zrodili základy archívnictva, knihovedy, etnografie, zbierania ľudovej slovesnosti, zvykov a tradícií. V Matici je fundament prvého vedeckého skúmania vlastnej histórie. Matica sa stala základom všetkého vzdelania, ktoré dnes rozvíjame v slobodnom štáte,“ povedal premiér v príhovore.

Ako dodal, Matica nie je nejaká starina z 19. storočia, je užitočná práve v 21. storočí, keď sa zo života vytráca mravnosť myslenia a konania. „Hoci je to inštitúcia nadstranícka, paradoxne sa v jej myšlienkových dielňach zrodil slovenský politický národ, ktorý vedome začal brániť vlastné občianske práva. Nezakrývam, že v konaní Matice sa vyskytovali a vyskytujú aj chyby, veď nikto nie je neomylný. Avšak celostné, 150 rokov trvajúce bytie Matice slovenskej je obdivuhodné. A chcem požiadať predstaviteľov Matice slovenskej, aby svojimi rozdielnymi postojmi nedávali zámienku večným kritikom na ďalšie križiacke výpravy voči národnej ustanovizni,“ doplnil predseda vlády s tým, že práve v dnešných časoch potrebujeme štátotvornosť Matice slovenskej.

„Ak mala Matica význam pred 150-timi rokmi, tak ho má aj teraz. Matica má jednu veľkú a významnú úlohu, vrátiť tomuto národu to, čo mu zobrali. Zobrali mu ľudové tradície, berú mu jeho dobrotu, jeho srdečnosť a núkajú mu bulvárnu kultúru. Chceme jesť potraviny, ktoré sa tu dorobia, nechceme dovážané potraviny, chceme, aby naši mladí ľudia obrábali pôdu, aby nechodili za prácou do Írska. Matica chce pestovať ďalších 150 rokov vlastenectvo hodné tretieho tisícročia,“ priblížil predseda Matice slovenskej Marián Tkáč.

V. KLAUS: Snažil som sa byť obhajcom, podporovateľom a priateľom Slovenska

Pri príležitosti celonárodných osláv 150. výročia vzniku Matice slovenskej (MS) v Martine ocenili 20 významných osobnosti, ktorým odovzdal drevené sochy predseda MS Marián Tkáč (vpravo). Na snímke cenu si preberá renomovaný ekonóm, národohospodár, pedagóg, bývalý premiér a prezident Českej republiky Václav Klaus. Martin, 3. augusta 2013.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Renomovaný ekonóm, národohospodár, pedagóg, bývalý premiér a exprezident Českej republiky Václav Klaus prevzal dnes v rámci celonárodných osláv v Martine Cenu Matice slovenskej. Spolu s Klausom ocenili pri príležitosti osláv 150. výročia vzniku MS v martinskom amfiteátri ďalších 25 osobností politického, kultúrneho, spoločenského a športového života. Niektoré z nich si ocenenie prevziať neprišli.

„Toto ocenenie si naozaj veľmi vážim, považujem ho za ocenenie, ktoré hovorí niečo o tom, čo je podľa mňa pravda. Ja som sa celý svoj život, pred rozdelením Československa aj po ňom snažil byť obhajcom, podporovateľom a priateľom Slovenska,“ povedal pre TASR český exprezident.

Režisér Juraj Jakubisko považuje Cenu Matice slovenskej za akúsi výzvu. „Napĺňa ma to symbolickým pocitom zadosťučinenia a rád by som to vrátil. Robím nový film o Svätoplukovi, o dobrom Svätoplukovi. Chcel by som, aby sa páčil nielen doma, ale aj vo svete, pretože je to náš posol, čo si málokto uvedomuje,“ priblížil Jakubisko s tým, že koprodukčný film, na ktorom sa podieľa šesť štátov, by mal byť hotový o dva roky.

Ocenenie Matice slovenskej potešilo aj predsedu Najvyššieho súdu Štefana Harabina, vníma ho ako veľkú zodpovednosť vo vzťahu k Slovenskej republike, vo vzťahu k slovenskému národu a tiež vo vzťahu k ústavnému a právnemu systému Slovenskej republiky. „Matica slovenská je inštitúcia, ktorá zohrala veľkú úlohu v samourčovacom procese slovenského národa a významným spôsobom sa podieľala na vzniku Československej republiky a Slovenskej republiky,“ zdôraznil Harabin. Pripomenul, že postavenie Matice sa v čase európskej integrácie umocňuje.

Podľa exprezidenta Rudolfa Schustera má dnes Matica slovenská inú funkciu, ako mala kedysi. Treba si však vážiť jej tradíciu a aj v dnešnej dobe má svoje poslanie. „Nie je dobré, ak sa z toho robí obchod a nie je dobre ani to, keď ju podceňujeme. Svoj význam má stále. Matica má získavať ľudí pre to, aby sme si boli blízki, má stmeľovať národ a byť vzorom v kultúrnej oblasti,“ skonštatoval Schuster. Vyzdvihol fakt, že na oceňovanie prijal pozvanie aj bývalý český prezident Klaus.

Matica slovenská ponúkla ocenenie pri príležitosti 150. Výročia vzniku aj ďalším osobnostiam, ako Jozef Adamec, Július Binder, Ondrej Demo, Peter Dvorský, Milan Stanislav Ďurica, Maťo Ďurinda, Ján Filc, Ivan Gašparovič, Anton Hykisch, Roman Kaliský, kardinál Ján Chryzostom Korec, Michal Kováč, Eva Kristínová, Imrich Kružliak, Michal Martikán, Vladimír Mečiar, Tibor Mikuš, Andrej Rudavský, Jaroslav Rezník, Imrich Sedlák, Vladimír Soták, Jozef Šimonovič. Niektorí z ocenených z rôznych dôvodov neprišli, medzi ocenenými chýbal napríklad aj Vladimír Mečiar a zo zdravotných dôvodov ďalší exprezident Michal Kováč.