Jemnú špecialitu zo sladkého kysnutého cesta namotanú na trdlo pečú na drevenom uhlí. Pravú chuťmu dodávajú vlašské orechy a hrubá vrstva cukru. V Skalici sa trdelník udomácnil koncom 18. storočia.
Autor TASR
Skalica 19. mája (TASR) – Najdlhší trdelník na svete meria 199 centimetrov a pochádza zo Skalice. Skaličania ho dnes upiekli z 3,5 kilogramu cesta.
Na špeciálne vyrobený dvojmetrový drevený valec, trdlo, namotali 10,5 metra dlhý šúľanec cesta posypaný podrvenými orechmi. Trdlo vyniesli nad pripravené ohnisko a upiekli. Celá príprava vrátane pečenia trvala približne 45 minút a zamestnala šesť ľudí.
Doterajší rekordný trdelník dlhý 193 centimetrov z minulého roka Skaličania vylepšili o šesť centimetrov. Tradičným Trdlofestom sa začala letná turistická sezóna v Skalici. Sprevádzal ju kultúrny program vo Františkánskej záhrade, ktorý organizátori prispôsobili Majstrovstvám sveta v hokeji. Návštevníci mohli sledovať semifinálový zápas slovenskej reprezentácie na veľkoplošnej obrazovke priamo v záhrade.
Prvý maxitrdelník, ktorý Skaličania upiekli v roku 2005, meral 107 centimetrov. Mesto Skalica z dôvodu zachovania tradície pečenia Skalického trdelníka klasickou metódou zriadilo v priestoroch Františkánskeho kláštora výrobňu pre tento tradičný produkt. Denne upečú 200 trdelníkov.
Jemnú špecialitu zo sladkého kysnutého cesta namotanú na trdlo pečú na drevenom uhlí. Pravú chuť trdelníku dodávajú vlašské orechy a hrubá vrstva cukru. V Skalici sa trdelník udomácnil koncom 18. storočia, keď do mesta prišiel bývať maďarský generál a básnik József Gvadányi a jeho sedmohradský kuchár. Ten stál podľa historických prameňov na začiatku trdelníkovej tradície. Skaličania dosiahli, že trdelník má certifikát Európskej únie. Podľa smernice sa originálny trdelník pečie iba "vo vymedzenom území Slovenskej republiky ohraničenom zo severu štátnou hranicou s Českou republikou, západnú hranicu vymedzenej oblasti tvorí rieka Morava, južnú hranicu tvorí rieka Myjava a východnú hranicu od mesta Senica po štátne hranice s Českou republikou tvorí rieka Teplica".
Na špeciálne vyrobený dvojmetrový drevený valec, trdlo, namotali 10,5 metra dlhý šúľanec cesta posypaný podrvenými orechmi. Trdlo vyniesli nad pripravené ohnisko a upiekli. Celá príprava vrátane pečenia trvala približne 45 minút a zamestnala šesť ľudí.
Doterajší rekordný trdelník dlhý 193 centimetrov z minulého roka Skaličania vylepšili o šesť centimetrov. Tradičným Trdlofestom sa začala letná turistická sezóna v Skalici. Sprevádzal ju kultúrny program vo Františkánskej záhrade, ktorý organizátori prispôsobili Majstrovstvám sveta v hokeji. Návštevníci mohli sledovať semifinálový zápas slovenskej reprezentácie na veľkoplošnej obrazovke priamo v záhrade.
Prvý maxitrdelník, ktorý Skaličania upiekli v roku 2005, meral 107 centimetrov. Mesto Skalica z dôvodu zachovania tradície pečenia Skalického trdelníka klasickou metódou zriadilo v priestoroch Františkánskeho kláštora výrobňu pre tento tradičný produkt. Denne upečú 200 trdelníkov.
Jemnú špecialitu zo sladkého kysnutého cesta namotanú na trdlo pečú na drevenom uhlí. Pravú chuť trdelníku dodávajú vlašské orechy a hrubá vrstva cukru. V Skalici sa trdelník udomácnil koncom 18. storočia, keď do mesta prišiel bývať maďarský generál a básnik József Gvadányi a jeho sedmohradský kuchár. Ten stál podľa historických prameňov na začiatku trdelníkovej tradície. Skaličania dosiahli, že trdelník má certifikát Európskej únie. Podľa smernice sa originálny trdelník pečie iba "vo vymedzenom území Slovenskej republiky ohraničenom zo severu štátnou hranicou s Českou republikou, západnú hranicu vymedzenej oblasti tvorí rieka Morava, južnú hranicu tvorí rieka Myjava a východnú hranicu od mesta Senica po štátne hranice s Českou republikou tvorí rieka Teplica".