Do histórie slovenskej gastronómie sa nezmazateľne zapísal najmä svojimi originálnymi receptmi, ktoré približuje novinka od Gustáva Murína.
Autor TASR
Bratislava 30. novembra (TASR) - Varil pre dánsku kráľovnú, ale svoje kulinárske umenie predvádzal aj slovenským "majstrom pera". Ondrej Antovszký bol dlhoročným šéfkuchárom v Klube slovenských spisovateľov. Ich chute má dokonale zmapované. Presne vie, ktorý z nich obľubuje hrachovú kašu s údeným jazykom, plnenú papriku a ktorý z autorov si najviac pochutí na huspenine či liptovských bryndzových haluškách na námornícky spôsob.
Do histórie slovenskej gastronómie sa však nezmazateľne zapísal najmä svojimi originálnymi receptmi, ktoré sa stali slovenskou klasikou. Čiernohorský rezeň, šunkovú rolku s chrenovou penou, zbojnícku pochúťku, rezeň Marína, drotársku kapsu, opekaný oštiepok, čachtické rezne a mnohé ďalšie vymyslel Ondrej Antovszký.
Úspech a fakt, že si s jedlom bude rozumieť, mu naznačil nezvyčajný úkaz už pri narodení. Ondrej Antovszký prišiel na svet "akoby hotový koštovať dospelé jedlá". "Ako čerstvo narodené nemluvňa mal už vyrastené štyri zuby," prezrádza v knihe o najúspešnejšom slovenskom kuchárovi Gustáv Murín, ktorý dodnes nezmapovanú legendu slovenskej gastronómie predstavuje verejnosti v podobe e-knihy s názvom Ondrej Antovszký varil pre kráľovnú.
"Ten príbeh je fascinujúci, skutočne hollywoodsky, je to niečo neuveriteľné," doplnil ku knižnej novinke prešpikovanej 50 receptami. "Niekedy my ani nevieme, koľko on urobil pre slovenskú kuchyňu, pretože čiernohorský rezeň pozná každý a nevie, že to vymyslel on. Na každej svadbe máte šunkovú rolku s chrenovou penou a to vymyslel on. Kopec takýchto receptov, ktoré zľudoveli, zľudoveli vďaka nemu," uviedol pre TASR autor.
Ondrej Antovszký už v 12 rokoch povedal učiteľke, že sa stane kuchárom, ale nie hocijakým, že bude variť aj pre kráľov a kráľovné. To aj splnil, napriek tomu, že ho komunistický režim odsúdil na beznádejný život. Komunistický funkcionár sa mu už v detstve vyhrážal, že z neho nikdy nič nebude a nikdy neopustí dedinku Tekovské Lužany. Silná vôľa a tvrdohlavosť Ondreja Antovszkého nesklamala. Ešte nedosiahol 18 rokov a stal sa vrchným kuchárom a hlavným čašníkom v novootvorenej vinárni Gotická pivnica v Kremnici.
Po návrate z vojenčiny vedúcim novej Centrálnej vývarovne pre reštaurácie a bufety okresu Žiar nad Hronom. Pustil sa do práce a do roka z nej urobil najväčšiu prevádzku v Československu. Cieľavedomý a húževnatý kuchár však chcel ísť ďalej, stal sa dobrovoľne nezamestnaným, čo však bol pred Nežnou revolúciou trestný čin. Pevná vôľa ho opäť nesklamala, zakrátko sa stal prvým šéfkuchárom prvej Slovenskej reštaurácie. Slovenskú kuchyňu prezentoval na svetových gastronomických podujatiach a získal ocenenia.
"Stretli sme sa v Mexiku v roku 1995, kde ja som bol na svetovom kongrese spisovateľov a on tam bol na svetovom kongrese kuchárov," vysvetlil Gustáv Murín, ktorý sa s uznávaným slovenským šéfkuchárom, dnes čestným prezidentom Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a držiteľom prestížnej medaily WACS - svetovej organizácie kuchárov a cukrárov, pozná desaťročia. "Sme v blízkom vzťahu, lebo láska ide cez žalúdok," dodal s úsmevom spisovateľ. Jeho prvú e-knihu venovanú slovenskej kuchárskej legende slávnostne uviedli do života 27. novembra v Univerzitnej knižnici v Bratislave. Pripravilo a vydalo ju vydavateľstvo iAdverti.
Do histórie slovenskej gastronómie sa však nezmazateľne zapísal najmä svojimi originálnymi receptmi, ktoré sa stali slovenskou klasikou. Čiernohorský rezeň, šunkovú rolku s chrenovou penou, zbojnícku pochúťku, rezeň Marína, drotársku kapsu, opekaný oštiepok, čachtické rezne a mnohé ďalšie vymyslel Ondrej Antovszký.
Úspech a fakt, že si s jedlom bude rozumieť, mu naznačil nezvyčajný úkaz už pri narodení. Ondrej Antovszký prišiel na svet "akoby hotový koštovať dospelé jedlá". "Ako čerstvo narodené nemluvňa mal už vyrastené štyri zuby," prezrádza v knihe o najúspešnejšom slovenskom kuchárovi Gustáv Murín, ktorý dodnes nezmapovanú legendu slovenskej gastronómie predstavuje verejnosti v podobe e-knihy s názvom Ondrej Antovszký varil pre kráľovnú.
"Ten príbeh je fascinujúci, skutočne hollywoodsky, je to niečo neuveriteľné," doplnil ku knižnej novinke prešpikovanej 50 receptami. "Niekedy my ani nevieme, koľko on urobil pre slovenskú kuchyňu, pretože čiernohorský rezeň pozná každý a nevie, že to vymyslel on. Na každej svadbe máte šunkovú rolku s chrenovou penou a to vymyslel on. Kopec takýchto receptov, ktoré zľudoveli, zľudoveli vďaka nemu," uviedol pre TASR autor.
Ondrej Antovszký už v 12 rokoch povedal učiteľke, že sa stane kuchárom, ale nie hocijakým, že bude variť aj pre kráľov a kráľovné. To aj splnil, napriek tomu, že ho komunistický režim odsúdil na beznádejný život. Komunistický funkcionár sa mu už v detstve vyhrážal, že z neho nikdy nič nebude a nikdy neopustí dedinku Tekovské Lužany. Silná vôľa a tvrdohlavosť Ondreja Antovszkého nesklamala. Ešte nedosiahol 18 rokov a stal sa vrchným kuchárom a hlavným čašníkom v novootvorenej vinárni Gotická pivnica v Kremnici.
Po návrate z vojenčiny vedúcim novej Centrálnej vývarovne pre reštaurácie a bufety okresu Žiar nad Hronom. Pustil sa do práce a do roka z nej urobil najväčšiu prevádzku v Československu. Cieľavedomý a húževnatý kuchár však chcel ísť ďalej, stal sa dobrovoľne nezamestnaným, čo však bol pred Nežnou revolúciou trestný čin. Pevná vôľa ho opäť nesklamala, zakrátko sa stal prvým šéfkuchárom prvej Slovenskej reštaurácie. Slovenskú kuchyňu prezentoval na svetových gastronomických podujatiach a získal ocenenia.
"Stretli sme sa v Mexiku v roku 1995, kde ja som bol na svetovom kongrese spisovateľov a on tam bol na svetovom kongrese kuchárov," vysvetlil Gustáv Murín, ktorý sa s uznávaným slovenským šéfkuchárom, dnes čestným prezidentom Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a držiteľom prestížnej medaily WACS - svetovej organizácie kuchárov a cukrárov, pozná desaťročia. "Sme v blízkom vzťahu, lebo láska ide cez žalúdok," dodal s úsmevom spisovateľ. Jeho prvú e-knihu venovanú slovenskej kuchárskej legende slávnostne uviedli do života 27. novembra v Univerzitnej knižnici v Bratislave. Pripravilo a vydalo ju vydavateľstvo iAdverti.