Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Import

Peskov: Pôrodnosť v Rusku je katastrofálna, pracujeme na jej zvrátení

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Rusko zápasí s množstvom demografických problémov vrátane starnutia obyvateľstva, odlivu mužov v dôsledku konfliktu na Ukrajine a najnižšej pôrodnosti za posledných 17 rokov.

Moskva 26. júla (TASR) - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok vyhlásil, že Rusko intenzívne pracuje na zvrátení klesajúcej pôrodnosti v krajine, a varoval, že katastrofálne demografické trendy ohrozujú budúcnosť Ruska. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Rusko od rozpadu Sovietskeho zväzu zápasí s množstvom demografických problémov vrátane starnutia obyvateľstva, odlivu mužov v dôsledku konfliktu na Ukrajine a najnižšej pôrodnosti za posledných 17 rokov.

"Teraz je na strašnej úrovni 1,4 (pôrodov na ženu). To je porovnateľné s európskymi krajinami, Japonskom a podobne. Pre budúcnosť národa je to však katastrofálne," povedal Peskov a dodal, že každý, kto má veľa detí je hrdina. "Žijeme v najväčšej krajine na svete. A z roka na rok je nás menej. Jediný spôsob, ako sa s tým popasovať, je zvýšiť priemernú pôrodnosť," uviedol hovorca Kremľa.

Rusko malo pri rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991 približne 148 miliónov obyvateľov, pričom po dlhom období vysokej úmrtnosti a nízkej pôrodnosti v 90. rokoch 20. storočia je Rusov teraz približne 144 miliónov.

Demografia v Rusku sa od sovietskych čias nezlepšila napriek tomu, že vláda prezidenta Vladimira Putina ponúka veľkorysé príspevky a dotácie na hypotéky pre veľké rodiny, píše AFP.

Tento demografický vývoj je podľa Peskova trend. "Situácia bude ešte istý čas zložitá, ale vláda na tejto otázke intenzívne pracuje a je to jedna z hlavných priorít prezidenta Ruska," dodal.

Demografi predpovedajú, že počet obyvateľov Ruska by mohol do roku 2040 klesnúť na 130 miliónov.