Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 23. december 2024Meniny má Nadežda
< sekcia Import

KAČACIA PENA: Potravinárska komora ocenila najlepšie inovácie

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Komisia zložená z odborníkov v oblasti potravinárstva, z akademickej a vedeckej obce vyberala spomedzi prihlásených produktov tie, ktoré spĺňali náročné podmienky hodnotenia, priblížila PKS.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 19. decembra (TASR) - Potravinárska komora Slovenska (PKS) ocenila najlepšie inovácie za rok 2024. Cieľom súťaže je vyzdvihnúť potravinárske podniky, ktoré prinášajú na trh zaujímavé a niekedy aj netradičné inovácie, a zároveň motivovať a ponúkať inšpiráciu pre iné firmy z odvetvia. Prvé miesto za inovatívny výrobok roka získala spoločnosť Fairway club s výrobkom Kačacia pena s foie gras, priblížila vo štvrtok PKS.

"Napriek tomu, že Slovenská republika nepredstavuje veľký trh, aj na Slovensku môžeme nájsť podniky, mnohé z kategórie malých a stredných, ktoré prinášajú na trh zaujímavé inovácie alebo sa snažia vylepšovať zloženie existujúceho portfólia. V mnohých prípadoch je práve inovácia alebo snaha priblížiť sa špecifickým požiadavkám spotrebiteľa to, čo zároveň otvorí potravinárovi dvere na oveľa väčšie a zaujímavejšie trhy," uviedla riaditeľka komory Jana Venhartová.

Na druhom mieste za inovatívny výrobok sa umiestnila spoločnosť Zvolenská mliekareň s radom výrobkov Zvolenský proteínový puding. Tretie miesto obsadil výrobok Grahamová vianočkaaa od spoločnosti Penam Slovakia.

Komisia zložená z odborníkov v oblasti potravinárstva, z akademickej a vedeckej obce vyberala spomedzi prihlásených produktov tie, ktoré spĺňali náročné podmienky hodnotenia, priblížila PKS. Medzi kritériá mal patriť spôsob spracovania potraviny s vysokou pridanou hodnotou, netradičná receptúra výrobku, neobvyklý spôsob spracovania vedúci k zlepšeniu úžitkových vlastností potraviny a obohatenie portfólia výrobkom s vylepšeným zložením z hľadiska cukru, tuku či soli.

Komora organizuje súťaž o Cenu PKS od roku 2018, v tomto roku tak išlo o siedmy ročník. "Problematika inovácií a ich podpory na zvýšenie konkurencieschopnosti slovenských podnikov rezonuje v odborných diskusiách, rovnako aj potreba užšej spolupráce medzi výskumnými inštitúciami a potravinárskou praxou. PKS preto organizuje rôzne podujatia k podpore inovácií," doplnila komora.