Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Import

Evanjelici si pripomenú príchod vierozvestcov na hrade Branč

Hrad Branč dal na rovnomernom kopci Myjavskej pahorkatiny postaviť magister Aba z Hlohovca v rokoch 1251–1297.

Branč 4. júla TASR) - Česko-slovenské slávnosti evanjelickej a.v. cirkvi (ECAV) pri príležitosti 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na územie Veľkej Moravy sa uskutočnia na hrade Branč dnes a v piatok (5. 6.) pod záštitou prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Začnú sa dnešným večerným stretnutím mládeže a pokračovať budú v piatok dopoludňajšou bohoslužbou, ktorú bude slúžiť generálny biskup ECAV Miloš Klátik.

Popoludní o 15.30 h bude za účasti prezidenta v evanjelickom a.v. kostole v blízkej Brezovej pod Bradlom slávnostný program slova a hudby s názvom Sviecou mojim nohám je Tvoje slovo, venovaný odkazu solúnskych bratov. ECAV na Slovensku každoročne v tomto termíne organizuje na hrade Branč svoj dištriktuálny deň, v rámci ktorého si pripomína výročie príchodu vierozvestcov a význam ich diela, avšak zároveň aj výročie upálenia majstra Jána Husa a utrpenie martýrov väznených pre vieru na hrade. V tomto roku sa podujatie bude sláviť ako spoločné Česko-slovenské evanjelické slávnosti, na čom sa dohodli Evanjelická cirkev a.v. na Slovensku, české Českobratská cirkev evanjelická a Sliezska cirkev evanjelická a.v. Pre duchovný program organizátori zvolili kostol v Brezovej aj z dôvodu, že s kapacitou 1000 miest je najväčším ECAV duchovným stánkom na Slovensku. V Brezovej sa nachádza aj jediná socha majstra Jána Husa na Slovensku.

K oslavám prispeje aj obec ležiaca pod hradom Branč - Podbranč v okrese Senica. Na dnes pripravila na 18. h slávnostnú omšu k sviatku sv. Cyrila a Metoda a po nej odbornú prednášku a spomienkovú slávnosť pri súsoší vierozvestcov. V piatok 5. júla sa popoludní predstavia svojou tvorbou amatérski umelci a tvorivé dielne, na 16. h je naplánované vystúpenie folklórnych súborov. Podujatia budú na hlavnom námestí v Podbranči.

Hrad Branč dal na rovnomernom kopci Myjavskej pahorkatiny postaviť magister Aba z Hlohovca v rokoch 1251–1297. V období tureckých vojen slúžil ako útočisko okolitému obyvateľstvu. V rokoch 1674–1675 bol prechodnou väznicou reformovaných a evanjelických kňazov, ktorých bratislavský súd odsúdil na galeje. Túto udalosť pripomína pamätník, ale aj každoročné služby Božie na hrade. Z hradu Branč možno uskutočniť turistické výlety na Bradlo, kde je Mohyla generála Milana Rastislava Štefánika.