Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Import

Rozpočtový deficit Česka prvýkrát prekročil hranicu 400 miliárd Kč

ilustračné foto Foto: TASR

Na budúci rok pripravila odchádzajúca vláda Andreja Babiša rozpočet so schodkom 376,6 miliardy Kč.

Praha 1. decembra (TASR) - Hospodárenie českého štátu smeruje podľa očakávaní k historicky najhoršiemu výsledku. Zatiaľ čo vlani skončil za celý rok v mínuse 367 miliárd Kč, tento rok už ku koncu novembra prekročil hranicu 400 miliárd Kč. Informoval o tom server iDnes.cz.

Podľa serveru, ktorý sa odvolal na správu českého ministerstva financií, štátny rozpočet Českej republiky zaznamenal v závere minulého mesiaca schodok na úrovni 401,5 miliardy Kč (15,78 miliardy eur). Ako ministerstvo uviedlo, ani mierne lepšie medziročné výsledky v jednotlivých mesiacoch druhej polovice roka nedokázali vykompenzovať schodky v januári až apríli, ktoré prehlbovala podpora štátu pandémiou zasiahnutých odvetví ekonomiky, zdravotného systému a domácností.

Podľa ministerky financií Aleny Schillerovej bude napriek tomu schodok rozpočtu za celý rok nižší než schválených 500 miliárd Kč. "Novembrové plnenie štátneho rozpočtu znamená, že schválené celoročné saldo vo výške 500 miliárd Kč zostane výrazne nenaplnené. Navyše november je z hľadiska výdavkov a príjmov tradične horší mesiac," uviedla ministerka.

Na budúci rok pripravila odchádzajúca vláda Andreja Babiša rozpočet so schodkom 376,6 miliardy Kč. Ten však nastupujúca koalícia odmieta a chystá sa rozpočet prepracovať. V prvých mesiacoch budúceho roka tak Česko pravdepodobne čaká rozpočtové provizórium.