Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Import

Rušňovodič z vlaku smrti si odsedí 2,5 roka vo väzení, rozhodol súd

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vlak sa vo vysokej rýchlosti v zákrute vykoľajil a narazil do múra, pričom zahynulo 79 ľudí a vyše 140 ďalších utrpelo zranenia. Išlo o najhoršiu železničnú tragédiu v Španielsku od roku 1944.

Madrid 26. júla (TASR) - Španielsky súd v piatok odsúdil rušňovodiča a bývalého bezpečnostného riaditeľa železničnej spoločnosti na 2,5 roka väzenia za nehodu z roku 2013, ktorá bola najhorším železničným nešťastím v Španielsku za takmer sedem desaťročí. TASR o tom informuje podľa správy tlačovej agentúry AFP.

Vlak prekročil povolenú rýchlosť viac než dvojnásobne a následne sa vykoľajil na okraji mesta Santiago de Compostela na severozápade krajiny. Havária si vyžiadala desiatky mŕtvych.

"Obaja obžalovaní zanedbali svoje povinnosti," uviedol súd vo vyhlásení.

Prokuratúra žiadala pre rušňovodiča Francisca Garzóna a bývalého bezpečnostného riaditeľa štátneho železničného podniku ADIF a Andrésa Cortabitarteho štvorročné tresty odňatia slobody.

Vyšetrovanie vykoľajenia z 24. júla 2013 ukázalo, že vlak išiel rýchlosťou 179 kilometrov za hodinu, čo je dvojnásobok povolenej rýchlosti na danom úseku trate.

Vlak sa vo vysokej rýchlosti v zákrute vykoľajil a narazil do múra, pričom zahynulo 79 ľudí a vyše 140 ďalších utrpelo zranenia. Išlo o najhoršiu železničnú tragédiu v Španielsku od roku 1944.

Vyšetrovatelia uviedli, že nešťastie nastalo dôsledkom nepozornosti rušňovodiča, ktorý tesne pred nehodou ukončil telefonát s vlakvedúcim. Garzón vo výpovedi priznal, že ho rozptyľoval rozhovor, ale vyhlásil, že na trati mala byť signalizácia, ktorá by ho upozornila, aby pred zákrutou znížil rýchlosť súpravy.

Garzón sa už ospravedlnil príbuzným obetí v liste zverejnenom pri príležitosti prvého výročia nehody, pričom uviedol, že cíti "veľký smútok a bolesť".

Cortabitarte bol ako bývalý bezpečnostný riaditeľ spoločnosti ADIF obvinený z toho, že nevykonal štúdiu rizík v zákrute, kde sa nehoda stala.

Súd v 530-stranovom rozsudku skonštatoval, že rušňovodič a bývalý úradník ADIF sú priamo zodpovední za smrť 79 ľudí. Osemdesiateho mŕtveho, ktorý sa pri nehode zranil a po 73 dňoch zomrel v dôsledku vážnej choroby, súd nepovažoval za osobu priamo usmrtenú nehodou a započítal ju medzi zranených.

Nehoda sa stala v predvečer sviatku svätého Jakuba, jedného z Ježišových apoštolov, ktorého pozostatky sú údajne uložené v santiagskej svätyni, kam každoročne prichádza veľké množstvo kresťanských pútnikov.

Tisíce ľudí boli v meste na každoročnom podujatí, ktoré bolo zrušené po tom, ako úrady vyhlásili týždňový smútok.