Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Import

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 22. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 22. októbra 2024 - 5.45 h.



Bratislava – Dnes sa v Novej pevnosti v Komárne stretnú slovenský premiér Robert Fico, srbský prezident Aleksandar Vučič a predseda vlády Maďarska Viktor Orbán. Diskutovať budú o nelegálnej migrácii, ochrane vonkajších hraníc Európskej únie či posilňovaní regionálnej spolupráce.



Bratislava - Koaličná rada sa včera dohodla na spoločnom postupe pri prerokovávaní programu 22. schôdze Národnej rady SR. Dohoda garantuje hladký a konštruktívny priebeh rokovania, ktoré sa začína dnes popoludní.



Bratislava - Na Úrade boja proti organizovanej kriminalite vznikne vyšetrovací tím, ktorý by mal prešetriť reakciu štátu na pandémiu ochorenia COVID-19. Vyšetrovací tím Covid vznikne na protikorupčnej jednotke ÚBOK.



Bratislava - Ministerstvo vnútra SR uzavrelo zmier so žalobcom Andrejom Babišom v spore o ochranu osobnosti týkajúcom sa neoprávnenej evidencie vo zväzkoch bývalej Štátnej bezpečnosti.
Na snímke bývalý český premiér Andrej Babiš na slávnostnej schôdzi Národnej rady SR pri príležitosti zloženia sľubu zvoleného prezidenta SR Petra Pellegriniho v priestoroch budovy Slovenskej filharmónie 15. júna 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Michal Svítok




Bratislava - Voľby do Národnej rady SR by v októbri vyhrali strana Smer-SD a hnutie Progresívne Slovensko s rovnakým ziskom, a to 21,3 percenta hlasov. Po nich by nasledovala strana Hlas-SD s podporou 15 percent voličov. Do parlamentu by sa dostali aj Republika (6,8 percenta), SaS (6,5 percenta), KDH (6,2 percenta) a koalícia hnutia Slovensko, Kresťanskej únie a Za ľudí (5,9 percenta). Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre televíziu Joj 24.



Bratislava - Vlani bolo na Slovensku zaznamenaných 186 prípadov telefonických podvodov zameraných na seniorov, pričom celková škoda presiahla 2,2 milióna eur.



Bratislava - Miera rizika chudoby alebo sociálneho vylúčenia vzrástla vlani na Slovensku na hodnotu 17,6 %. Podľa ministra práce Erika Tomáša je SR stále v spomínanom ukazovateli pod priemerom EÚ, ktorý dosahuje úroveň 21,4 %.



Bratislava - Slovensko v minulom roku zaznamenalo negatívny demografický vývoj v počte narodených detí. V roku 2023 sa narodilo len 48.627 živých detí. To je najmenej v histórii Slovenskej republiky.



Bratislava - Seniori môžu využívať nový bezplatný online portál ligapreseniorov.sk, ktorý poskytuje informácie o sociálnych službách, dôchodkoch či finančných príspevkoch.



Bratislava - Údaje pre štátny porovnávač cien by mali dodávať obchodné reťazce s obratom nad 200 miliónov eur ročne. Návrh vyhlášky predložilo Ministerstvo financií SR do medzirezortného pripomienkového konania. Vyhláška by mala nadobudnúť účinnosť 1. januára 2025.



Bratislava - Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR podporuje gastronomický sektor v jeho ambíciách prilákať Michelinskú hviezdu na Slovensko.



Šaľa - Do Šale by sa mohla opäť vrátiť detská pohotovosť. Fungovala by v priestoroch krajskej Polikliniky Nitrianskeho samosprávneho kraja Šaľa, a to každý pracovný deň i počas víkendov.



Brusel - Členské krajiny Európskej únie a Európska komisia sa pripravujú na možnosť "veľkej obchodnej vojny" s Donaldom Trumpom, ak v novembri vyhrá prezidentské voľby v USA. Trump sa počas predvolebnej kampane netají plánmi zaviesť plošné clá vo výške 10 alebo 20 percent na dovozy z cudziny.



Kišiňov – Nedeľňajšie referendum o vstupe Moldavska do EÚ bolo mimoriadne tesné. Za hlasovalo 50,46 percenta zúčastnených voličov. V prvom kole prezidentských volieb zvíťazila proeurópska prezidentka Maia Sanduová. V druhom kole sa 3. novembra stretne s proruským kandidátom Alexandrom Stoianoglom.
Moldavská prezidentka Maia Sanduová hlasuje vo volebnej miestnosti v Kišiňove počas prezidentských volieb a referenda o začlenení Moldavska do Európskej únie v nedeľu 20. októbra 2024.
Foto: TASR/AP



Budapešť - Maďarská protiteroristická jednotka zadržala skupinu šiestich mladých ľudí, ktorá sa podľa varovania amerických tajných služieb mala pripravovať na ozbrojenú akciu na stredu 23. októbra. Zajtra si Maďari pripomínajú vypuknutie protikomunistickej revolúcie z roku 1956.



Kazaň - Ruský prezident Vladimir Putin sa vo štvrtok stretne s generálnym tajomníkom Organizácie Spojených národov Antóniom Guterresom, aby s ním prediskutoval konflikt na Ukrajine. Ide o prvú cestu šéfa OSN do Ruska za viac ako dva roky.



Cali - Včera sa v Kolumbii začal 16. summit Organizácie Spojených národov o biodiverzite.



Washington - Prezident USA Joe Biden je vážne znepokojený únikom tajných dokumentov, ktoré obsahovali informácie o prípravách možného odvetného útoku Izraela na Irán.

- Americký prezident Joe Biden signalizoval "tichý súhlas a výslovnú podporu pre nezákonnú vojenskú agresiu Izraela voči Iránu", uviedla s odvolaním sa na minulotýždňové Bidenove vyjadrenia v Nemecku iránska misia pri Organizácii Spojených národov.



Bratislava - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová nebude štartovať v otváracích pretekoch novej sezóny Svetového pohára 2024/2025 v rakúskom Söldene. Na svahy by sa chcela vrátiť v decembri.
Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová počas mediálneho brunchu 21. októbra 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Naubauer