Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 24. november 2024Meniny má Emília
< sekcia Import

Piataci Hotelovej akadémie v Prešove preukázali praktické zručnosti

Foto: Milan Ferienčík/TASR

Piataci Hotelovej akadémie v Prešove museli preukázať svoje praktické zručnostii. Hodnotiaca maturitná komisia bola s výkonom žiakov spokojná.

Prešov 4. mája (TASR) - Ako každý rok, triedy piateho ročníka museli preukázať svoje praktické zručnosti a vedomosti, ktoré nadobudli štúdiom na našej škole. Skúšky sa mkonali v priestoroch Hotelovej akadémie v Prešove.
Triedy si losovali formy akcií, z banketu, recepcie, rautu, i jednotlivých funkcií žiakov. Mnohým ľuďom behá mráz po chrbte pri mene Lord Dracula. Žiaci 5. A triedy si podľa tohto panovníka nazvali tému svojej praktickej maturitnej skúšky. Banket Lord Dracula´s Night sa konal 22. marca. Hostia si mohli pochutnať na skvelej polievke z červenej repy alebo jeleních líčkach, presvedčiť sa o zručnosti študentov pri flambovaní, alebo si vychutnať pestrý kultúrny program v ktorom sa predstavila operná speváčka z VŠMÚ, dievčenská hudobná kapela z Ľudovej školy umenia Mikuláša Moyzesa a čerešničkou na torte bol samotný Lord Dracula osobne. Celý večer sa niesol v duchu tajomna a očakávania výsledkov hodnotenia. Praktickú časť odbornej zložky maturitnej skúšky všetci úspešne zvládli.
Foto: Milan Ferienčík/TASR

Utorok, 27. marec, bol dňom praktickej časti odbornej zložky maturitnej skúšky pre žiakov 5. C triedy. Tí pripravili slávnostnú recepciu v štýle brazílskeho karnevalu v Rio de Janeiro. Hostia na recepciu prichádzali chodbou popri živých tanečniciach a pri vstupe každý dostal perník s vyobrazenou brazílskou vlajkou ako darček. V stolovacích miestnostiach ladených do žlto-zelených farieb prítomných privítali slová hlavného manažéra Petra Sýkoru a riaditeľa Hotelovej akadémie v Prešove, MVDr. Jozefa Šenka. Nasledoval kultúrny program. Vystúpili v ňom mažoretky Flowers a ich najmladšie zverenkyne, ktoré boli prekvapením programu. Tanečníci Oľga Hanelová s partnerom Martinom Kozoňom ukázali príťažlivosť skrývajúcu sa pod známym pojmami samba a čača. Temperamentné trio Pavol Kovaľ (akustická gitara), Michal Ľašovský (bongo) a Anna Rákovská (spev) podali latinskoamerické skladby. Členovia skupiny Oxumare predviedli tradičný brazílsky bojový tanec – capoeira a dychvyrážajúce akrobatické kúsky vo vzduchu. Na záver programu všetci účinkujúci zaspievali spoločnú skladbu. Pri delikátnej chuti pripravených jedál typických pre oblasť Rio de Janeira hosťom dochádzali slová. Z bohatej ponuky jedál sa nedá vybrať jedno jedlo, všetky boli úžasné. Na divinu sa tešil pán Ing. Peter Rusnák, ktorý je odborníkom a najmä milovníkom diviny. Pani PhDr. Marta Servátková vyzdvihla úžasné rybacie šaláty, zvlášť ten s krevetami. Zamyslela sa nad tým, že príprava vôbec nebola jednoduchá a výsledok je na hranici dokonalosti. Obľúbené boli flambované jedlá, či koktaily pripravené našou barmankou. Rodičia ocenili i dokonalého lososa. Ten bol považovaný za špecialitu večera a žiaci sú radi, že sa očakávania hostí naplnili. Vďaka patrí hosťom, sponzorom, triednej pani profesorke a najmä profesorom odborných predmetov, pretože pod ich vedením boli všetky jedlá a celá akcia pripravené na špičkovej úrovni.
29. marec patril slávnostnému banketu Black and White Night 5. B triedy. Hostí pri vstupe pútalo čierno-biele prostredie. Hneď na chodbe ich srdečne vítali všetci v čierno-bielom a ponúkali chutný welcome drink. Po usadení a prednesení slávnostných príhovorov si hostia pripili na zdravie a pomaly sa mohlo nosiť na stôl.
Foto: Milan Ferienčík/TASR
Baklažánové rolky, banketové pečivo, zelerový krém, jahňacia roláda, smotanové zemiaky, jarný šalát, suffle alla cioccolata a chutné ružové víno, káva, či miešané drinky. To všetko sa ponúklo hosťom. Spestrením večera bolo vystúpenie našich štvrtákov. Pozitívny ohlas u hostí mal aj balet, či dobový tanec. Podľa žiakov deň ubehol veľmi rýchlo, ale spomienky im naň ostanú navždy.
Žiaci z triedy 5.D pripravili raut zameraný hudobným smerom a spojili chutné jedlá z hudobným programom. Svojej akcii dali názov S hudbou okolo sveta. Niekoľkomesačná príprava stála za to, keď sa nakoniec dočkali svojho dňa \"D\" a zvládli ho bez väčších chýb. Hostia sa bavili, vychutnávali si jedlá a vypočuli si príjemné hudobné vystúpenia.
Žiaci zistili, čo v nich je, že dokážu zorganizovať takúto akciu a do budúcna si vraj odnášajú aj niekoľko ponaučení. Celkovo môžeme tieto skúšky považovať sa úspešné. Každé z pripravených kultúrno-gastronomických podujatí sa hosťom páčilo a hodnotiaca maturitná komisia bola s výkonom žiakov vcelku spokojná. 

Milan Ferenčík, Hotelová akadémia, Prešov