Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 10. október 2024Meniny má Slavomíra
< sekcia Import

Zvýšený stupeň povodňovej aktivity na viacerých miestach pretrváva

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Drozd

Lokálne povodne boli v mnohých prípadoch spôsobené vnútornými vodami, a teda stekaním vôd z lesov a polí.

Prešov 16. júla (TASR) - Vyhlásené stupne povodňovej aktivity (SPA) zástupcami samospráv vodohospodári v piatok k 6:00 naďalej evidovali na východnom Slovensku v okresoch Prešov, Stará Ľubovňa, Sabinov a Bardejov. Podľa hovorcu Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Mariána Bocáka sa situácia a SPA sa môžu počas dňa meniť aj v závislosti od avizovaných búrok.

„SVP má v tejto chvíli v teréne 49 pracovníkov a 37 kusov techniky, vykonávajú bezprostredné zabezpečovacie práce po povodni na miestach, kde je to možné. Ide najmä o stabilizáciu svahov a odstraňovanie nánosov," povedal Bocák.

Tretí SPA je vyhlásený v obciach Malý Šariš, Rokycany, Miklušovce, Ľubotice, Tulčík a Župčany v okrese Prešov. Ďalej v obciach Mníšek nad Popradom, Jarabina, Kremná, Hraničné a Sulín v okrese Stará Ľubovňa.

V obci Gregorovce v okrese Prešov bol vyhlásený tretí SPA a následne bola samosprávou vyhlásená mimoriadna situácia pre zosuv pôdy.

Druhý SPA je vyhlásený v mestách Veľký Šariš, Lipany a Stará Ľubovňa, ďalej v obciach Lúčka, Kamenica a Miľpoš v okrese Sabinov, v Kvačanoch v okrese Prešov a v obciach Lenartov, Kurov a Zborov v okrese Bardejov.

Lokálne povodne boli podľa Bocáka v mnohých prípadoch spôsobené vnútornými vodami, a teda stekaním vôd z lesov a polí.