Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Import

Taiwan: Trest smrti je ústavný

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Súd, ktorý sa začal prípadom zaoberať v apríli, konštatoval, že hoci právo na život by malo byť chránené, takáto ochrana "nie je absolútna".

Tchaj-pej 20. septembra (TASR) - Trest smrti na Taiwane je v súlade ústavou, môže sa však ukladať len za najzávažnejšie zločiny. Rozhodol o tom v piatok tamojší ústavný súd na základe žiadostí 37 väzňov, ktorí vyčerpali svoje možnosti na odvolanie a požiadali súd o výklad, či je trest smrti ústavný. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a Reuters.

Súd, ktorý sa začal prípadom zaoberať v apríli, konštatoval, že hoci právo na život by malo byť chránené, takáto ochrana "nie je absolútna".

Súčasné rozhodnutie súdu sa týka len právnych ustanovení uplatňovaných v prípadoch týchto odsúdených. Tí teraz môžu okrem iného dosiahnuť obnovu konania. Aj v takomto prípade ich však môžu opäť odsúdiť na trest smrti.

V súčasnosti je na Taiwane, kde sa popravuje zastrelením, v celách smrti 45 ľudí, z ktorých osem stále čaká na výsledok odvolacieho konania.

Taiwanský ústavný súd sa otázkou ústavnosti hrdelného trestu zaoberal už v rokoch 1985, 1990 a 1999 a vždy dospel ku kladnému záveru.

Taiwan je považovaný za najliberálnejšiu demokraciu v Ázii a trest smrti podľa prieskumov verejnej mienky väčšina obyvateľov schvaľuje, hoci v ostatných rokoch sa vykonáva len zriedkavo a násilná kriminalita je v krajine relatívne nízka.

Odkedy sa pred ôsmimi rokmi dostala k moci Demokratická pokroková strana (DPP), boli vykonané len dve popravy. V predchádzajúcich ôsmich rokoch za vlády Kuomintangu vykonali na Taiwane 33 rozsudkov smrti.

Najväčšia taiwanská opozičná strana Kuomintang prijala verdikt súdu s poľutovaním a uviedla, že sa v podstate snaží zrušiť trest smrti a ide proti mienke väčšiny obyvateľov.