Nápoje majú obsahovať čo najmenej cukru, pretože sladké nápoje zvyšujú pocit smädu.
Autor TASR
Bratislava 10. júna (TASR) - Horúčavy môžu spôsobovať záťaž zamestnancov teplom na väčšine pracovísk. "Môže viesť k poklesu výkonnosti, zvýšenej únavnosti a môže spôsobiť až prehriatie organizmu so zvýšením telesnej teploty, malátnosťou, ospalosťou, bolesťami hlavy, závratmi, nevoľnosťou až zvracaním," upozorňujú odborníci z Odboru preventívneho pracovného lekárstva Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.
Dostupnosť a dostatok pitnej vody na pracovisku pre zamestnancov musí byť preto podľa legislatívy samozrejmosťou, pričom zamestnávateľ ju musí zabezpečiť na vlastné náklady. "Okrem toho odporúčame konzumáciu dostatočného množstva vhodných nápojov, ktoré majú občerstvujúce a uhrádzajúce vlastnosti. Uhrádzajúce nápoje slúžia na uhrádzanie tekutín, solí a ďalších látok stratených nadmerným potením," radia odborníci.
Prostredníctvom pitného režimu sa odporúča uhradiť najmenej 70 percent vody stratenej za pracovnú zmenu nadmerným potením a dýchaním. Nápoje majú obsahovať čo najmenej cukru, pretože sladké nápoje zvyšujú pocit smädu. Mali by mať teplotu od 12 do 15 stupňov Celzia. Vhodné sú napríklad minerálne vody, bylinkové čaje, ovocné čaje alebo šťavy. Takéto nápoje však už zamestnávateľ platiť nemusí.
Vhodný pracovný odev má byť jednovrstvový, podľa možnosti svetlej farby a z prírodných materiálov, pretože syntetické materiály neumožňujú odparovanie potu. Treba tiež myslieť na zabránenie prenikania slnečných lúčov na pracovisko a vetranie.
Dostupnosť a dostatok pitnej vody na pracovisku pre zamestnancov musí byť preto podľa legislatívy samozrejmosťou, pričom zamestnávateľ ju musí zabezpečiť na vlastné náklady. "Okrem toho odporúčame konzumáciu dostatočného množstva vhodných nápojov, ktoré majú občerstvujúce a uhrádzajúce vlastnosti. Uhrádzajúce nápoje slúžia na uhrádzanie tekutín, solí a ďalších látok stratených nadmerným potením," radia odborníci.
Prostredníctvom pitného režimu sa odporúča uhradiť najmenej 70 percent vody stratenej za pracovnú zmenu nadmerným potením a dýchaním. Nápoje majú obsahovať čo najmenej cukru, pretože sladké nápoje zvyšujú pocit smädu. Mali by mať teplotu od 12 do 15 stupňov Celzia. Vhodné sú napríklad minerálne vody, bylinkové čaje, ovocné čaje alebo šťavy. Takéto nápoje však už zamestnávateľ platiť nemusí.
Vhodný pracovný odev má byť jednovrstvový, podľa možnosti svetlej farby a z prírodných materiálov, pretože syntetické materiály neumožňujú odparovanie potu. Treba tiež myslieť na zabránenie prenikania slnečných lúčov na pracovisko a vetranie.