Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 26. september 2024Meniny má Edita
< sekcia Import

Ústavný súd na Cypre rozhodol o odvolaní hlavného audítora

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Osemčlenný senát Ústavného súdu v 209-stranovom rozhodnutí uviedol, že Michaelides "porušil hranice" a prejavil "neslušné správanie" vo funkcii.

Nikózia 18. septembra (TASR) — Cyperský ústavný súd v stredu rozhodol v prípade hlavného audítora krajiny o odvolaní z funkcie pre pochybenia a zasahovanie do práce súdnictva. TASR informuje podľa agentúry AP.

"Slúžil som krajine desať rokov ako generálny audítor a odchádzam s čistým svedomím. Práca vykonaná za týchto 10 rokov v kontrolnom úrade, ktorého poslaním bolo bojovať proti korupcii, hovorí sama za seba a je uznávaná na Cypre aj na medzinárodnej úrovni," povedal Odysseas Michaelides po rozhodnutí súdu.

Osemčlenný senát Ústavného súdu v 209-stranovom rozhodnutí uviedol, že Michaelides "porušil hranice" a prejavil "neslušné správanie" vo funkcii.

Rozsudok je poslednou kapitolou v dlhotrvajúcom spore medzi Michaelidesom a generálnym prokurátorom Georgeom Savvidesom a jeho zástupcom Savvasom Angelidesom.

Sudcovia uviedli, že Michaelides prekročil právomoc a opakovane demonštroval "pohŕdanie" generálnym prokurátorom. "Nesprávne" zasahoval do prebiehajúcich súdnych prípadov, čo podkopávalo súdne konania, neopodstatnene obvinil kanceláriu generálneho prokurátora zo zatajovania a ohrozil právny štát. Sám seba označil za "jediného, nepodplatiteľného ochrancu práv občanov," uviedli sudcovia.

Sudcovia kritizovali aj Michaelidesove príspevky v sociálnych médiách, pretože podľa nich boli plné dezinformácií a narážok proti generálnemu prokurátorovi a jeho zástupcovi.

Rozsudok je záväzný pre cyperského prezidenta Nikosa Christodoulidesa, uviedol hovorca vlády Constantinos Letymbiotis pre štátnu televíziu.

Michaelides pri odchode zo súdnej budovy povedal, že rozhodnutím súdu systém zvíťazil nad požiadavkou ľudí potlačiť korupciu. Svoj prípad prirovnal k osudu Rikkosa Erotokritoua, bývalého asistenta generálneho prokurátora, ktorého v roku 2015 súd suspendoval. Neskôr bol odsúdený na tri a pol roka väzenia.