Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Import

V Moskve v neprítomnosti odsúdili oceňovaného filmového producenta

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Z Ruska odišiel 63-ročný Rodňanskij krátko po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z februára 2022, ktorú odvtedy ostro kritizuje v príspevkoch na sociálnych sieťach.

Moskva 21. októbra (TASR) - Na osem a pol roka väzenia odsúdili v pondelok v Moskve v neprítomnosti prominentného filmového producenta Alexandra Rodňanského, ktorého uznali za vinného zo šírenia nepravdivých informácií o ruskej armáde. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

Alexandr Rodňanskij (ukrajinsky Olexandr Rodňanskyj) sa narodil v Kyjeve, no väčšinu svojej doterajšej filmovej kariéry strávil v Rusku, kde produkoval desiatky televíznych seriálov a filmov vrátane kriminálnej drámy Leviatan z roku 2014, ktorá bola nominovaná aj na Oscara. Ďalší film Nemilovaní (2017), ktorý produkoval, si odniesol Cenu poroty z Medzinárodného filmového festivalu (MFF) v Cannes.

Z Ruska odišiel 63-ročný Rodňanskij krátko po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z februára 2022, ktorú odvtedy ostro kritizuje v príspevkoch na sociálnych sieťach. Ruské ministerstvo spravodlivosti ho predvlani zaradilo na zoznam tzv. zahraničných agentov.

Moskovský súd ho v pondelok uznal za vinného z "vedomého šírenia nepravdivých informácií o ruských ozbrojených silách".

Samotný Rodňanskij vyjadril na platforme Telegram ostrý nesúhlas s verdiktom, ktorý sa podľa neho týka jeho "protivojnových príspevkov" na Instagrame. Dodal, že nijaký ruský súd mu nedokáže zabrániť v tom, aby "hovoril nahlas" alebo robil to, čo celý svoj život, a síce produkoval filmy.

Ruské úrady spustili od začiatku invázie na Ukrajinu najrozsiahlejšie represie voči kritikom Kremľa od čias komunistického Sovietskeho zväzu. Ľuďom, ktorí kritizujú vojnu na Ukrajine, tam hrozia pokuty, väzenie, prepustenie zo zamestnania či zaradenie na zoznam zahraničných agentov, pričom tisíce už takýto osud postihol.