Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 23. november 2024Meniny má Klement
< sekcia Import

Vychádza kniha Nebíčko v papuľke šéfkuchára Jaroslava Žídeka

Foto: Ikar

V prípade tak známeho šéfkuchára sa núka otázka, či potrebuje ešte šéfkuchár kuchársku knihu?

Bratislava 5. decembra (TASR) – Na pulty slovenských knižných obchodov prichádza kuchárska kniha populárneho šéfkuchára Jaroslava Žídeka. Vydavateľstvo Ikar ju prezentovalo dnes večer v pravej mikulášskej atmosfére vianočných trhov na bratislavskom Hlavnom námestí. Do života ju uviedli úspešné spisovateľky Emma Tekelyová a Andrea Coddington.

Nebíčko v papuľke, presne taký pocit máme v ústach po dobrom jedle. Nebíčko v papuľke jedného z najlepších šéfkuchárov na Slovensku Jaroslava Žídeka prináša rýdzo naše špeciality, ktoré zozbieral a objavil na potulkách po Slovensku. Kniha ponúka čitateľom recepty z prvých 20 častí rovnomenného televízneho seriálu. Nechýbajú farebné fotografie z nakrúcania. Ako bonus pridal autor ku každej epizóde vlastný recept, ktorý v televíznom seriáli neodznel.

„Každá kapitola zastupuje nejaký región či surovinu a stojí za to vychutnať si z nej každučké jedlo. Prispel som aj vlastnými receptami, ktoré občas zaváňajú väčšou exotikou alebo pochádzajú z českej kuchyne, od mojej mamy a babičky. Verím, že mnohé z nich vám spestria jedálny lístok a že listovanie v knihe prinesie len samé príjemné spomienky na poctivú slovenskú domácu kuchyňu, ba možno aj štipku hrdosti na ňu,“ vysvetľuje v úvode knihy Jaroslav Žídek.

V jednotlivých kapitolách nezabudol šéfkuchár ani na svoje osvedčené tipy a triky pri príprave jedál. Napríklad pri recepte na zázvorníky odporúča po upečení ich uložiť do uzatvárateľnej nádoby s jablkovými šupkami a citrónovou kôrou. Tak zmäknú do dvoch dní.

V prípade tak známeho šéfkuchára sa núka otázka, či potrebuje ešte šéfkuchár kuchársku knihu? „Určite potrebuje, pretože je veľa tradičných starých dobrých receptov, ktoré je potrebné nejakým spôsobom implementovať do modernej gastronómie. Ja keď urobím jedálny lístok, tak vlastne ku každému jedálnemu lístku vytvorím v podstate kuchársku knihu a podľa toho potom kuchári varia. Recept sa väčšinou vyvíja, potrebujem dať niečoho menej, tak to musia rýchlo prepísať, aby to vždy varili rovnako. Myslím si, že bez receptu sa variť nedá,“ uviedol pre TASR.

Jaroslav Žídek pôsobil ako šéfkuchár v mnohých vynikajúcich reštauráciách v Českej republike, Španielsku, Dánsku, Švédsku, Francúzsku aj Taliansku. Podľa Gurmán Award bol v rokoch 2008, 2009 a 2010 najlepším šéfkuchárom na Slovensku. Vo vydavateľstve Ikar vydal v roku 2008 veľmi úspešnú knihu Šéfkuchár v paláci.