Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Import

WTO: Čínskym programom na podporu priemyslu chýba transparentnosť

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Svetová obchodná organizácia skonštatovala, že nemôže určiť veľkosť čínskych vládnych fondov, ktoré podľa nej využívajú verejné zdroje na kapitálové investície v kľúčových odvetviach.

Ženeva 17. júla (TASR) - Svetová obchodná organizácia (WTO) v stredu uviedla, že nie je schopná získať jasný obraz o finančnej podpore Číny pre kľúčové priemyselné sektory, ako sú elektrické vozidlá alebo výroba hliníka a ocele. Dôvodom je "celkový nedostatok transparentnosti." TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

WTO v správe poznamenala, že druhá najväčšia svetová ekonomika v rokoch 2021 - 2024 poskytla finančnú podporu a ďalšie stimuly priemyselným odvetviam, ale Peking jej neposkytol dostatok informácií na to, aby získala jasný obraz o týchto programoch.

Nedostatok transparentnosti v otázke štátnej podpory pre čínsky priemysel tak môže prispieť tiež k diskusiám o tom, čo niektorí vnímajú ako nadmernú kapacitu v určitých sektoroch, uvádza sa v správe WTO, ktorá vymenúva celý rad sektorov od polovodičov po stavbu lodí.

WTO skonštatovala, že nemôže určiť veľkosť čínskych vládnych fondov, ktoré podľa nej využívajú verejné zdroje na kapitálové investície v kľúčových odvetviach. "Stimuly poskytované týmito fondmi vo všeobecnosti neboli oznámené WTO," pokračuje správa.

Hodnotenie WTO bolo zverejnené ako súčasť preskúmania čínskej obchodnej politiky. To podstupujú všetci členovia organizácie každých pár rokov. Predchádzajúca kontrola Číny sa uskutočnila v roku 2021.

Ostatné krajiny sa chystajú reagovať na 173-stranové hodnotenie, ktoré podrobne analyzuje obchodnú politiku Číny, pričom poznamenáva, že jej význam v globálnej ekonomike a obchode sa počas sledovaného obdobia ešte zvýraznil.

Čína tvrdí, že funguje podľa trhových princípov, nepoužíva zakázané dotácie pri výrobe elektromobilov a dodržiava pravidlá WTO aj záväzky, s ktorými súhlasila, keď vstúpila do organizácie v roku 2001.

Peking dodal, že je otvorený rozhovorom o priemyselných dotáciách a podpore rozvoja, ale takéto rozhovory "by mali byť jasne definované, aby sa zabránilo všeobecným a makro diskusiám o štátnych zásahoch alebo priemyselných politikách".

USA a Austrália už predtým poukazovali na "netrhové" praktiky Číny, pričom Washington vyzval WTO, aby pokročila pri riešení týchto otázok.

Všetci členovia WTO musia dodržiavať dohodu o zákaze vládnych dotácií, ktoré preukázateľne poškodzujú obchod iných členov alebo ich účelom je narušiť globálny obchod.