Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 24. november 2024Meniny má Emília
< sekcia Import

Zemplínsku dedinku syrov preslávil Gazdovský dvor Kysta

Syrová torta Foto: Veronika Cholewová/TASR

V Trebišovskom okrese medzi obcami Novosad a Hrvoľ sa nachádza dedinka Kysta, ktorá má prívlastok dedinka syrov. Zaslúžila sa o to rodina na gazdovskom dvore

Kysta 23. augusta (TASR) - Z ruín bývalého družstva postavili gazdovstvo a prví v okolí začali vyrábať syrové torty.

Gazdovanie majú v génoch

Gazdovstvo ožíva každý deň zvukmi poľnohospodárskych strojov, rečou zvierat a prácou ľudí. "Vonia to tu prírodou,“ upozorňuje pri príchode Helena Borčíková. Hovorí, že život na gazdovstve je ťažký, ale pekný. Časť zamestnancov sa staré o rastlinnú výrobu a zvyšok o živočíšnu. "Je to skôr rodinná farma, kde pracuje celá rodina, manžel, ja a naši traja synovia, najmladší tu chodí relaxovať,“ dodáva s úsmevom. Na zveľaďovaní gazdovského dvora pracujú od roku 2006. "Boli to ruiny a určite by to dopadlo ako na okolitých družstvách, nebolo by tu nič a rozobrali by to do poslednej tehly, aj tak to bolo už dosť rozobraté,“ Borčíková objasňuje, že za vytvorenie gazdovstva môže jej manžel Jozef, ktorý to má v génoch. "Už jeho dedo bol veľký gazda.“

Na farme býva aj fialová krava Milka

Stovky baranov, oviec, kôz kráv, býkov, koní, kačiek, zajacov, sliepok, prasiatok a ďalšie nové prírastky potrebujú celodennú starostlivosť. "Nie je to také jednoduché ako sa zdá, “ vysvetľuje Borčíková. "Je to práca so živým materiálom, zvieratá sú nevyspytateľné, nikdy neviete, či vám večer ujdú alebo ochorejú.“ Na jar sa v gazdovstve narodilo teliatko sfarbené akoby do fialova, preto ju pomenovali Milka. "Máme aj býčka, ktorý má nezvyčajné sfarbenie hlavy.“
Gazdovstvo sa rozrastá stále o nové prírastky
Foto: Veronika Cholewová/TASR
O ovečkách rozpráva ako o zázraku prírody. Vraj niekedy plačú ako malé deti. Majú aj vlastnú škôlku, ktorá slúži len pre malé ovečky a ich nasýtenie. "Je to veľmi pekné, aký majú zvieratá vzťah ku svojmu potomstvu, snažíme sa pomôcť aj slabším, ale je úžasné, čo dokáže sama príroda.“ Na gazdovský dvor chodievajú ľudia nielen na nákup mlieka a syrov, ale i na výlety, posedieť si či zajazdiť si na koňoch. Kone kúpili majitelia kvôli synom. Vedľa stajní majú miestnosť plnú ocenení. "Od mája do októbra chodia naše kone súťažiť v parkúrovom skákaní, jazdcami sú Matej Borčík, Patrik Tomko a Lenka Tomková.“

Umenie v syrových tortách

Gazdovský dvor Kysta sa stal populárny aj vďaka rôznym druhom syrov a syrovým tortám, ktorými preslávil dedinku Kysta. "Spracovávame mlieko, vyrobíme syr a z tohto syra aj torty,“ prezrádza Borčíková. Postup pri výrobe syra si chránia. Pri syrových tortách sa inšpirujú cukrárkami. "Výroba trvá niekedy viac než dve hodiny, podľa toho aká je torta veľká,“ hovorí syrová cukrárka, ktorá spolu s Erikou Andreovou vytvára zo syra umelecké diela. S výrobou netradičných tort začali viac než pred rokom. Základom torty je hrudkový syr a na ozdobenie parený syr. "Torty neprifarbujeme, zdobíme hroznom, židovskou čerešňou alebo iným ovocím alebo sfarbíme syr červenou paprikou, všetko je to prírodné.“ Syrové torty pritiahli pozornosť mnohých ľudí, ktorí na gazdovstve nielen nakupujú, ale aj jazdia v jazdeckej škole. "Snažíme sa byť tvoriví a kreatívni, v dnešnej dobe to ináč nejde".




Veronika Cholewová, Prešovská univerzita Prešov